Foto: Pravda - Robert Hüttner
Keď dedo zavolal, že v nedeľu bude jeho pečený domáci králik, všetci sme sa do Skalice hrnuli. Aby sme sa nedostali do omylu, išlo o vlastne dochované zvieratko. Pri jeho poprave sme neboli, na to bol dedko príliš citlivý a kultúrny človek.
Deň pred hostinou králika precízne odral a odblanil. Prešpikoval ho potom slaninou a cez noc ho dal do pácu. Ten zmajstroval z octu, korenia, bobkového listu, koreňovej zeleniny a cibule. Na druhý deň ho dal do rúry a podlieval „moridlom“.
Keď sa mäsko vypieklo do zlata, pripravil omáčku. Zo smotany, výpeku a rozdrobenej chlebovej kôrky. Omáčku rozmixoval a precedil cez sitko. Králik sa podával s pečenými krumpľami a domácou kyslou uhorkou. My starší sme mali naliatu dedovu frankovku z Líščin a ratolesti popíjali žltú krachelku z neďalekých Sudoměríc...
Diskusia k článku