Koruna každého koláča:
Sladká mrvenička ako od babičky. Tipy a triky ako ju nedomrviť

Jana Klimanová, 19. augusta 2023     5 minút čítania

Dozlatista upečená chrumkavá posýpka je veru dokonalou bodkou na každom koláči. Poradíme vám, ako urobiť skvelú mrveničku voňajúcu maslom.



Foto: Shutterstock

1. Základom je správny pomer surovín

Mrvenička alebo tiež posýpka, sa skladá z múky, masla a cukru v pomere jeden a pol až dva diely múky, jeden diel masla a jeden diel kryštálového alebo krupicového cukru.

Mrvenička by nemala byť mastná, ak sa podobá skôr na krehké cesto, dosypte múku.

Ak chcete mať mrveničku skutočne krehkú a chrumkavú, k základným surovinám môžete pridať ešte žĺtok. V takom prípade však zvýšte množstvo múky.



Foto: Shutterstock

Pomôžte si vidličkou

Tip Varecháčky @rea1: Na 2 PL polohrubej múky dám 4 PL kryštálového cukru a 1/3 masla (z 250 g kocky). Maslo z mrazničky položím na pracovnú dosku, vedľa už mám nachystanú zmes múky a cukru. Jednou rukou odkrajujem maslo a druhou rukou ho vidličkou hneď zapracovávam. Vidličkou preto, aby sa maslo zbytočne nezohrievalo. Hotovú mrveničku mám až do nasypania na koláč v chladničke. Myslím, že celé tajomstvo je v čo najrýchlejšom spracovaní a v čo najstudenšom masle.





ANKETA: Máte radi koláče s posýpkou navrchu?

96,9%



3,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist