Foto: Shutterstock
1. Základom je správny pomer surovín
Mrvenička alebo tiež posýpka, sa skladá z múky, masla a cukru v pomere jeden a pol až dva diely múky, jeden diel masla a jeden diel kryštálového alebo krupicového cukru.
Mrvenička by nemala byť mastná, ak sa podobá skôr na krehké cesto, dosypte múku.
Ak chcete mať mrveničku skutočne krehkú a chrumkavú, k základným surovinám môžete pridať ešte žĺtok. V takom prípade však zvýšte množstvo múky.
Foto: Shutterstock
Pomôžte si vidličkou
Tip Varecháčky @rea1: Na 2 PL polohrubej múky dám 4 PL kryštálového cukru a 1/3 masla (z 250 g kocky). Maslo z mrazničky položím na pracovnú dosku, vedľa už mám nachystanú zmes múky a cukru. Jednou rukou odkrajujem maslo a druhou rukou ho vidličkou hneď zapracovávam. Vidličkou preto, aby sa maslo zbytočne nezohrievalo. Hotovú mrveničku mám až do nasypania na koláč v chladničke. Myslím, že celé tajomstvo je v čo najrýchlejšom spracovaní a v čo najstudenšom masle.
ANKETA: Máte radi koláče s posýpkou navrchu?
Diskusia k článku