Fedor Malík:
Klobáska s ajvarom

Fedor Malík, 3. decembra 2013     2 minúty čítania

Rodina môjho priateľa Janka už dlhé roky dodržiava tradíciu. Od tých čias, ako im červení všetko zobrali, každý rok chovajú svinku.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Celkom vzadu dvora, aby nikomu nezapáchala. Svinka však smrdí len živá. Po smrti je celkom iná. Po jej mäsku, aspoň my kresťania, všetci prahneme. Nuž a v čase zakáľačiek sme vo vytržení.

To tohtoročné prasa Janko utratil o čosi skôr. Ešte ani nemrzlo. Napriek tomu mäso a výrobky z neho boli opäť chutné. Janko je majster na klobásky. Také tuším nedokázal robiť ani modranský mäsiar Ambro. Ani ostré, ani fádne, ani tučné, ani chudé. A akurátne zaúdené. Papkať ich však musíte až po dvoch-troch týždňoch. Už sú vyzreté, už sa blížia k vrcholu.

Najradšej ich mám varené s obyčajnou horčicou. Skúsil som to i tohto roku, nuž a nebolo to ono. Sme starší a menia sa nám chute. Žiadalo si to horčicu vymeniť. Napadol mi dolnozemský ajvar. Ukuchtil som ho a tá kombinácia bola skvelá. Skúste ju aj vy.

Potrebujete kilo červenej papriky, päť veľkých paradajok, pár lyžíc oleja, sladkú i štipľavú mletú papriku a soľ. Polovicu paprík upečiete a ošúpete. Druhú polovicu paprík a paradajky nakrájate. Potom ich spolu zomeliete, osolíte a varíte dohusta. Podľa chuti pridáte mletú papriku a ajvar plníte do pohárov. Ak ste nepoužili kyselinu benzoovú, treba ho zasterilizovať. Jeden problém však nastane. Janko klobásky už pre vás nemá. Musíte si zaobstarať iné... Držím vám palce, aby boli tak chutné ako tie „moje“.



Diskusia k článku

tothka
Ajvar mám, musím sa teda poobzerať po dobrých klobáskach, aj keď nebudú Jankove. Takúto kombináciu stojí za to vyskúšať.
jozka2
velmi dobre sa da konzervovat bez kys.benzoovej s pridanim KL do 1 zav.flasky CAGY,caga je extract z brezoveho hrybu,predava sa pod nazvom bufangin v lekarni?! health store?!Inac extract je velmi dobry na mnoho neduhov a hlavne na problemy so zaludkom.






 



TOPlist