Foto: Pravda - Robert Hüttner
To tohtoročné prasa Janko utratil o čosi skôr. Ešte ani nemrzlo. Napriek tomu mäso a výrobky z neho boli opäť chutné. Janko je majster na klobásky. Také tuším nedokázal robiť ani modranský mäsiar Ambro. Ani ostré, ani fádne, ani tučné, ani chudé. A akurátne zaúdené. Papkať ich však musíte až po dvoch-troch týždňoch. Už sú vyzreté, už sa blížia k vrcholu.
Najradšej ich mám varené s obyčajnou horčicou. Skúsil som to i tohto roku, nuž a nebolo to ono. Sme starší a menia sa nám chute. Žiadalo si to horčicu vymeniť. Napadol mi dolnozemský ajvar. Ukuchtil som ho a tá kombinácia bola skvelá. Skúste ju aj vy.
Potrebujete kilo červenej papriky, päť veľkých paradajok, pár lyžíc oleja, sladkú i štipľavú mletú papriku a soľ. Polovicu paprík upečiete a ošúpete. Druhú polovicu paprík a paradajky nakrájate. Potom ich spolu zomeliete, osolíte a varíte dohusta. Podľa chuti pridáte mletú papriku a ajvar plníte do pohárov. Ak ste nepoužili kyselinu benzoovú, treba ho zasterilizovať. Jeden problém však nastane. Janko klobásky už pre vás nemá. Musíte si zaobstarať iné... Držím vám palce, aby boli tak chutné ako tie „moje“.
Diskusia k článku