Foto: Shutterstock
1. Krémový smotanový syr
Je to najlepšia náhrada mascarpone – myslí sa tým syr typu Philadelphia, Lučina alebo v prípade núdze aj neochutené nátierkové maslo. Mal by byť plnotučný, aj tak však nemá taký obsah tuku ako mascarpone.Využiť ho môžete aj v prípade, ak je na vás mascarpone príliš mastné a chcete urobiť ľahšiu verziu nejakého dezertu. Je rovnako vhodný na prípravu dezertov, na pečenie a varenie.
Koľko tuku je v mascarpone?
Mascarpone poznáme ako nevyhnutnú súčasť tiramisu, ale používa sa aj v iných dezertoch a aj pri varení. Keďže sa vyrába zo smotany namiesto mlieka, dodáva výsledku úžasnú krémovú a ľahkú chuť. Originál mascarpone totiž obsahuje 80 percent tuku, aj keď balenia, ktoré dostať u nás v supermarketoch obsahujú 40-42 percent tuku, takže sú o niečo ľahšie.2. Grécky jogurt
Grécky jogurt je druhou najlepšou voľbou po smotanovom syre, aj vďaka jeho konzistencii a chuti. Je vhodný na prípravu dezertov, na varenie, pečenie a do sladkých a slaných jedlá. Možné je použiť aj nízkotučnú verziu.Foto: Shutterstock
3. Labneh
Za nezvyčajným názvom sa skrýva "odkvapkaný“ alebo aj "stečený" biely jogurt, prípadne kyslá smotana. Ich nevýhodou je, že ich nemožno len tak vytiahnuť z chladničky.Princíp je v tom, že biely jogurt alebo kyslú smotanu dáme do plátna alebo utierky, zavesíme nad nádobu a necháme odkvapkať niekoľko hodín alebo cez noc. Tekutina z nich odkvapká a v plátne zostane pevná hrudka. Na obsahu tuku nezáleží, nízkotučné výrobky však obsahujú viac tekutiny a menej pevnej zložky.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku