Keď vám chýba:
5 výrobkov, ktorými môžete nahradiť mascarpone

Jarmila Horváthová, 11. apríla 2024     3 minúty čítania

Potrebujete ho do dezertu, ale v obchode ho nemali, nenachádza sa ani doma v chladničke, či je na vás príliš tučné? Skúste siahnuť po iných produktoch a mascarpone v recepte vymeniť za...



Foto: Shutterstock

1. Krémový smotanový syr

Je to najlepšia náhrada mascarpone – myslí sa tým syr typu Philadelphia, Lučina alebo v prípade núdze aj neochutené nátierkové maslo. Mal by byť plnotučný, aj tak však nemá taký obsah tuku ako mascarpone.

Využiť ho môžete aj v prípade, ak je na vás mascarpone príliš mastné a chcete urobiť ľahšiu verziu nejakého dezertu. Je rovnako vhodný na prípravu dezertov, na pečenie a varenie.

Koľko tuku je v mascarpone?

Mascarpone poznáme ako nevyhnutnú súčasť tiramisu, ale používa sa aj v iných dezertoch a aj pri varení. Keďže sa vyrába zo smotany namiesto mlieka, dodáva výsledku úžasnú krémovú a ľahkú chuť. Originál mascarpone totiž obsahuje 80 percent tuku, aj keď balenia, ktoré dostať u nás v supermarketoch obsahujú 40-42 percent tuku, takže sú o niečo ľahšie.


2. Grécky jogurt

Grécky jogurt je druhou najlepšou voľbou po smotanovom syre, aj vďaka jeho konzistencii a chuti. Je vhodný na prípravu dezertov, na varenie, pečenie a do sladkých a slaných jedlá. Možné je použiť aj nízkotučnú verziu.



Foto: Shutterstock

3. Labneh

Za nezvyčajným názvom sa skrýva "odkvapkaný“ alebo aj "stečený" biely jogurt, prípadne kyslá smotana. Ich nevýhodou je, že ich nemožno len tak vytiahnuť z chladničky.

Princíp je v tom, že biely jogurt alebo kyslú smotanu dáme do plátna alebo utierky, zavesíme nad nádobu a necháme odkvapkať niekoľko hodín alebo cez noc. Tekutina z nich odkvapká a v plátne zostane pevná hrudka. Na obsahu tuku nezáleží, nízkotučné výrobky však obsahujú viac tekutiny a menej pevnej zložky.



Foto: Shutterstock

4. Ricotta

Tento taliansky syr má podobnú a jemnú chuť ako mascarpone, takže je výbornou náhradou. Bonusom ricotty je nižší obsah tuku. Je to vlastne syr vyrobený zo srvátky, je nadýchaný, ale konzistencia nie je v žiadnom prípade horšia.

5. Tvaroh

Chuťou a konzistenciou tiež spĺňa požiadavky, aby mohol nahradiť mascarpone. Musí to však byť krémový plnotučný tvaroh, nie hrudkový.



ANKETA: Používate mascarpone aj inak než len do tiramisu?

71,1%



28,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist