Foto: Shutterstock
Mrazenie cesta
Ak ste zamiesili priveľa cesta a neviete čo s ním, môžete ho zmraziť. V podstate v tom nie je žiadny problém, musíte ho však dať do mrazničky ešte pred vykysnutím. Inak bude mať po rozmrazení veľmi lepkavú konzistenciu.Cesto vypracované z múky, droždia, vody či mlieka, cukru, soli, masla, vajec a (v prípade sladkého pečiva) cukru, ktoré chcete uložiť do mrazničky nenechávajte kysnúť na teplom mieste ako zvyčajne, ale podľa potreby ho hneď rozdeľte na porcie a bochníčky cesta vložte do vreciek na mrazenie a zamrazte. Dôležité je, aby bolo cesto zabalené vzduchotesne, inak sa vysuší. Takto vydrží približne 6 mesiacov.
Foto: Shutterstock
Zmrazovanie cesta na pizzu
Keďže cesto na pizzu je tiež kysnuté, môžete ho zamraziť rovnakým spôsobom. Cesto môžete na pomúčenej doske rozvaľkať na placky a poukladať na seba. Treba ich však oddeľovať papierom na pečenie, aby sa nezlepili a potom spoločne vzduchotesne zabaliť.Foto: Shutterstock
Rozmrazovanie kysnutého cesta
Ak chcete použiť zmrazené kysnuté cesto, musíte ho rozmraziť pomaly a približne 12 hodín pred použitím. Najlepšie je nechať ho rozmraziť zakryté cez noc v miske v chladničke – zakrytie je opäť dôležité, aby cesto nevyschlo.Rozmrazené cesto potom môžete vybrať z chladničky a nechať kysnúť ako zvyčajne, ale tento proces bude trvať približne dvakrát dlhšie ako pri čerstvo zamiesenom ceste.
Zmrazovanie droždia
Aj čerstvé droždie je možné zamraziť, zmrazené ho môžete skladovať šesť mesiacov. Celú kocku môžete vložiť priamo do mrazničky v pôvodnom obale. Ak ide o načatú kocku droždia, najlepšie je vložiť ju do vrecka a to dobre uzavrieť.Foto: Shutterstock
Pri rozmrazovaní postupujte rovnako ako pri kysnutom ceste, dajte droždie na noc do chladničky a na druhý deň ho môžete použiť podľa vlastného uváženia.
Diskusia k článku