Fedor Malík:
Karmenádle so sušenými slivkami

Fedor Malík, 12. januára 2021     3 minúty čítania

Celý ten nešťastný rok 2020 je za nami. Nebyť rodiny či bezstarostného šantenia vnukov len s námahou by som ho prežil. Tej bolesti bolo priveľa. Píšem o bolesti ducha, nie o bolesti tela. Ktorá je horšia, z ktorej sa vystrábite rýchlejšie?



Foto: archív Fedora Malíka

„Nakopli“ sme motor roku dvetisíc dvadsiateho prvého. Zostáva len veriť, že sa nezadrhne. Dni plynú ďalej. Trpkú chuť vianočných aj novoročných sviatkov sme už prehltli, s Gašparom, Melicharom aj Baltazárom sme sa zvítali a čakajú nás ešte tri nedele po Zjavení, dve po Deviatniku a napokon nedeľa predpôstna. Nuž a po nej už len Popolcová streda. Koniec fašiangov. Koniec bujarosti? Bude nám to stačiť, praskne konečne covidové trápenie, budú sa ľudia usmievať?

Možno áno, možno nie. Dočkáme sa však toho. Nalejeme si potom čašu mladého vína a niečo dobré si ukuchtíme! Čo by ste tak povedali na „karmenádle so sušenými slivkami“? Recept na túto dobrotu publikoval pred rokmi MUDr. Peter Ševčovič vo svojich úžasných knihách v príbehoch kuchýň bohémskeho Prešporka.

Návod na prípravu „slivkového karé“ sa v časoch prvej čs. republiky zatúlal aj do vtedy okresnej Modry. Perfektne ho ovládala spisovateľka Mária Gavorníková. Mäso kupovala u suseda Bittnera na modranskom námestí. Najskôr karé vykostila, odrezala z neho „panenku“ a pozdĺžne ho stredom prerezala. Panenku vystrela, naklepala a poukladala do nej vykostené sušené slivky. Potom ju zvinula a vložila do narezaného karé. Celý mäsový valec potom osolila, okorenila, ošetrila cesnakom a zázvorom. Napokon ho zviazala, dala do horúcej rúry, obracala a podlievala výpekom.

Z výpeku, pečenej cibule, zázvoru a modranskej horčice značky Efa potom pripravila omáčku. Karmenádle so slivkami podávala zásadne s pečenými zemiakmi a dubáčikmi v octovom náleve...

Nepýtajte odo mňa gramáže jednotlivých súčastí tejto mäsovej dobroty pani spisovateľky. Nevedel ich ani pán doktor Ševčovič. Riadil sa prostou filozofiou, že len „somár varí presne podľa receptúr“. Nuž a či mal pravdu, overte si sami. Pripravte si modranské karmenádle so sušenými slivkami. Iste sa vám podaria, iste vám zachutia...



Diskusia k článku

kucharka
Slivky sú výborná kombinácia s mäsom. My sme cez Vianoce mali plnenú kuraciu roládu, ktorá je v Katalánsku tipická počas vianočných sviatkov, s omáčkou zo sušených sliviek a s píniovými orieškami.
Veliká dobrota.



chorvatka
Vdaka za tu hostinu hoci len iba na papieri, urcite vas to bajcné jedlo vzpruzi a pomimo tela i dusa si pride na svoje, vsak pan Malik ? Vdaka este vacsia za vsetky vase prispevky, ktoré si citam az po veceri, inak sa to neda. A touto cesto si zelam, aby tie nezabudnutelné chvile vo vasej kuchyni ci uspesné kulinrske pokusy pokracovali aj tento rok..
siuuu
Pekný príspevok a výborná kombinácia bravčového mäsa a sliviek ... robievame aj u nás, buď plnené slivkami alebo podávané s omáčkou so sušených sliviek ... veľká dobrota.








 



TOPlist