Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Zemiaky sa však v Európe „ujímali“ pomerne ťažko. Mnohí ich považovali za pohanskú plodinu, boli však aj takí, ktorí ich mali za afrodiziakum. Pozri Recepty na tému Zemiaky Íri ich pestujú od 17. storočia, na našom Spiši sa vraj udomácnili až o storočie neskôr... Dnešný svet zemiakov je obdivuhodne pestrý a lákavý. Podobne aj spôsoby ich prípravy sú nepreberné. Zemiaky varené, pečené, grilované, marinované, konzervované...
Konzervované? Predstavte si, že áno. Môj nebohý kamarát Paľo Kusenda zemiaky „zaváral“. S bobkovým listom a čiernym korením. Delikatesou boli jeho konzervované „rohlíkové“ zemiačiky...
Na Kanárskych ostrovoch pripravujú zase „vráskavé“ zemiaky. Potrebujete kilo zemiakov, vodu a štvrť kila hrubej morskej soli. Ak ste pri mori, použite morskú vodu. Umyte zemiaky, zalejte vodou, hrniec prikryte čistou ľanovou utierkou a prikryte deklom.
Zemiaky varte 20–30 minút. Potom z hrnca zlejte vodu, zemiaky posypte hrsťou hrubej soli a hrniec dajte opäť na mierny plameň. Zemiaky sa presušia a kryštáliky soli budú na nich lákavo „svietiť“.
Jedzte ich „len tak“ alebo i s kúskami varenej baraniny či pečenej bravčovej krkovičky...
ryžu síce zjem, keď musím, ale zemiaky (rovnako ako tekvice) milujem.
Tak isto ako @haston ich jeme na všetký spôsoby.
Spiš už nieje zemiakarská oblasť,ako kedýsi.Teraz Poliaci dovážajú zemiaky na Spiš.
Ako dieťa si pamätám,že sme často mávali zemiaky na obed, na večeru,či to už dusené, omastené maslom a cibuľkou k tomu čerstvé mlieko,alebo to bola kuľaša,džatky,alebo dusené zemiaky a do horúcich sa hodilo za dva-tri hrste kyslej kapusty,premiešalo sa a zakrylo,aby sa kapusta iba zaparila a tieto jedla sa zapíjali mliekom.tak isto sa piekli zemiaky zo šupkou v trúbe nad pekarnikom.Upečené sa posolili a zapíjali mliekom.Je to iba ten jednoduchý spôsob varenia,ale zemiaky sa pridávaju hádam do" všetkého".
Ale,prvý raz počujem o konzervovaní zemiakov.Túto delikatesu by som rada ochutnať,a aj recept na takúto delikatesu by "bodol".