Zdroj: Dr. Oetker
Prečo profesionálni cukrári používajú tortové želé? Stačí jednoducho naniesť vrstvu tortového želé na povrch ovocnej torty a efektne, jednoduchým trikom tak zvýrazníme ovocie, podčiarkneme jeho farbu aj zvýšime lesk. Navyše takto jednoducho dosiahneme, že vyzerá krásne čerstvé, akoby sme ho práve odtrhli v záhradke. Bráni totiž oxidácii čerstvého ovocia a tak dlhšie udrží jeho sviežosť, šťavnatosť a chuťovú dokonalosť.
Okrem toho aj tenká vrstva želé dezert spevní, ovocie na ňom zafixuje a preto ho na jednotlivé kúsky nakrájame omnoho jednoduchšie a ešte aj úhľadnejšie. Tenká vrstva želé osvieži aj chuťový zážitok pri jedení nášho dezertu, ktorý harmonizuje s textúrou piškótového cesta aj krémovej náplne. Preto je ideálnym zakončením každej ovocnej torty či dezertu.
Vyberajme si kvalitu
Všetky tieto benefity ovocného dezertu dosiahneme pritom veľmi rýchlo, pretože aplikácia tortového želé je veľmi jednoduchá. Vyberajme si však kvalitný výrobok. Odporúčame Tortové želé Dr. Oetker, ktoré je rastlinného pôvodu, vyrobené na báze výťažkov z morských rias. Jedno balenie stačí zmiešať s 250 ml vody alebo ovocnej šťavy, 1 minútu povariť, počkať kým bude vlažné a naliať na povrch dezertu.Objavte viac o prípravku Tortové želé Dr. Oetker.
Zdroj: Dr. Oetker
Takto sa práca so želé podarí
Veľmi pomôže, ak tortu, na ktorú aplikujeme želé, potrieme tenkou vrstvou krému a dôkladne vychladíme.Správne načasovanie aplikácie je skutočne dôležité, preto nechajme želé po uvarení chvíľu chladnúť, zároveň však dbajme o to, aby bolo stále tekuté a až potom ho nalejme na dezert. Vplyvom vysokej teploty sa totiž môže plnka rozpustiť alebo sa môže poškodiť ovocie.
Čo robiť, ak želé ešte pred použitím priveľmi stuhne? Stačí ho krátko rozohriať, opäť získa tekutú konzistenciu a potom vlažné naliať na povrch dezertu.
Zdroj: Dr. Oetker
Pri aplikácii želé na tortu alebo tartletky, ktoré sme potreli krémom a ozdobili ovocím, sú praktickými pomocníkmi štetec alebo lyžica, vďaka ktorým tenkú vrstvu rovnomerne rozotrieme.
Po nanesení želé nechajme tortu niekoľko hodín stuhnúť v chladničke a potom tenkým nožom nakrájajme na porcie.
Aby sme predišli tvorbe bubliniek, želé miešajme pomaly a dôkladne. Pri nalievaní na tortu začnime v strede a postupujme smerom k okrajom.
Variácie ako od šéfcukrára
Tenká vrstva tortového želé umožňuje popustiť uzdu svojej fantázii a kreativite. Môžeme vďaka nemu získať farebné kontrasty a prispôsobiť ju tak tematike torty alebo dezertu, či už ide o svadobnú tortu s jemným ružovým nádychom alebo detský dezert s jasnými odtieňmi.Zdroj: Dr. Oetker
Náš tip: Tortové želé číre Dr. Oetker
Číre tortové želé môžeme jednoducho naliať na tortu potretú napríklad tvarohovým krémom a posypanú bobuľovým ovocím. Ak chceme vytvoriť farebné kombinácie, zmiešajme ho so šťavou z ovocného kompótu alebo s prepasírovanou ovocnou šťavou. Vďaka čerstvej prepasírovanej šťave s kivi získame odtieň zelenej a mangová či mučenková šťava zas vytvorí krásny žltý efekt.
Náš tip: Tortové želé červené Dr. Oetker
Výrazný farebný kontrast získame, ak skombinujeme Tortové želé červené s ananásom či kivi. Použime ho aj na zvýraznenie farby a lesku jahôd, malín, višní či iných červených plodov.
Zdroj: Dr. Oetker