Jedlo ako zážitok:
Toto sú podľa odborníkov najlepšie slovenské reštaurácie

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Stane sa vám občas, že ste po návšteve reštaurácie sklamaní? Ak sa chcete výnimočne dobre najesť, prípadne pozvať na skvelé jedlo priateľov či rodinu, stavte na názor odborníkov. Tí zostavili rebríček najlepších reštaurácií na Slovensku.



Reštaurácia ECK
Foto: ECK


Ak si chcete dopriať jedlo na úrovni, špičkový servis aj zaujímavú atmosféru, pomôcť vo výbere dobrej reštaurácie vám môžu gastronomické bedekre. Podniky v nich hodnotia odborníci, tak sú predsa len dôveryhodnejším zdrojom informácií ako informácie, ktoré nájdeme od návštevníkov na rôznych sociálnych sieťach.

Tento rok vyjdú na Slovensku po dlhých rokoch opäť bedekre dva a ten prvý – Falstaff Slovensko práve predstavil svoje najlepšie reštaurácie a šéfkuchárov.

Na špičke nič nové

Oceňovanie Falstaffu, presnejšie slovenskej edície tohto najprestížnejšieho európskeho gurmánskeho a lifestylového magazínu, nadväzuje na oceňovanie magazínu Gurmán na Slovensku, ktorý najlepšie reštaurácie a šéfkuchárov vyhlasuje už 22 rokov. Jeho vydavateľ Radoslav Nackin sa stal totiž vydavateľom slovenskej edície Falstaffu a Gurmán na Slovensku naň pretransformoval.

A ktoré reštaurácie sa tento rok umiestnili najvyššie? Tohtoročné vyhlasovanie neprinieslo nijaké prekvapenia, na špičke sa umiestnili tie isté podniky ako minulý rok – bratislavské reštaurácie ECK a UFO watch.taste.groove a Gašperov Mlyn z podtatranských Batizoviec.



Jedlo v reštaurácii ECK
Foto: ECK


ECK dostal aj ďalšie dve ocenenia – jeho šéfkuchár Daniel Tillinger sa stal šéfkuchárom roka a somelier Peter Lunter zase somelierom roka. Najlepšou tématickou reštauráciou sa stala bratislavská Massimo ristorante, najlepšou hotelovou Reštaurácia Sissi v Hoteli Lomnica v Tatranskej Lomnici a cenu za udržateľnosť a inovácie dostal Gašperov Mlyn z Batizoviec.



Interiér reštaurácie Gašperov mlyn v Batizovciach
Foto: Gašperov mlyn


Ako sa hodnotilo

Falstaff hodnotil reštaurácie 100 bodovým systémom. 50 % bodov mohol podnik získať za kuchyňu, 20 % bodov za obsluhu, 20 % za vínnu kartu a 10% za interiér a vybavenie. Hodnotilo sa kombináciou návštev odborných editorov Falstaffu a online hlasov hostí, ktorí navštívili reštaurácie do konca marca 2025.

V prvom vydaní bedekra pod hlavičkou Falstaffu je najlepších 80 reštaurácií Slovenska. Podľa jeho vydavateľa Radoslava Nackina už budúci rok vo februári vyjde podstatne bohatší bedeker, kde sa budú mať možnosť objaviť všetky kategórie reštaurácií a dostanú tak šancu dať o sebe vedieť v celej Európe, keďže slovenské vydanie bude prístupné aj v ostatných krajinách, v ktorých Falstaff vychádza.



Interiér reštaurácie UFO
Foto: UFO


Najlepšie reštaurácie Slovenska:

1. ECK Restaurant, Devín, Bratislava, 98 bodov
2. Gašperov Mlyn, Batizovce, 96 bodov
3. UFO watch.taste.groove, Bratislava, 95 bodov
Najlepšie reštaurácie podľa krajov:

Bratislavský kraj: ECK Restaurant, Bratislava, 98 bodov
Trnavský kraj: Villa Rosa, Dunajská Streda, 91 bodov
Trenčianský kraj: Afrodita, Čereňany, 91 bodov
Nitriansky kraj: Semillon restaurant, Vráble, 92 bodov
Žilinský kraj: TOP restaurant, Žilina, 91 bodov
Banskobystrický kraj: Origin, Lučenec 89 bodov
Prešovský kraj: Gašperov Mlyn, Batizovce, 96 bodov
Košický kraj: Kaviareň Slávia , Košice, 93 bodov



ANKETA: Ak sa chcete ísť pri významnej príležitosti najesť do reštaurácie, riadite sa aj jej hodnoteniami na internete?

9,1%



90,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist