Fedor Malík:
Jankova pečená krkovička

Fedor Malík, dnes 04:00     2 minúty čítania

V rámci svojej amatérskej gastropraxe si sem-tam urobím s účastníkmi degustačných a kulinárskych posedení malú anketu. Tá posledná sa týkala mäsa. Aké mäso mali na tanieri naši predkovia, čo ste jedli ako deti, aké živočíšne bielkoviny pripravovala vaša svokra.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

V skupine naposledy diskutujúcich bolo hodne milovníkov prírody aj dosť poľovníkov. Aby sa debata príliš nevyostrila, nehovorilo sa napríklad o divine. Takže to bolo jednoduchšie, hovorilo sa o bravčovine, hovädzine, teľacine, o hydine aj rybách. V ankete zvíťazilo, a to mi hádam potvrdí polovica Slovače, bravčové. Lenže ktoré?

Anketa pokračovala a nebuďte prekvapení. Zvíťazila bravčová krkovička! V akom stave je najchutnejšia, najlákavejšia? Názory boli rôzne. Alino sa bil do pŕs a ako starý Modran vyhlásil, že „neny nyč lepšé, jako šnicel z krkovičky“.

Emil bol za dusenú krkovičku na cibuli a Janko, rodený Pezinčan, miluje okrem svojej Vierky krkovičku pečenú. Cez noc ju napácuje v ružovom vavrinci a pridá trochu morskej soli. Ráno ju osuší, nakrája na väčšie kúsky a potom ju pečie na cesnaku, póriku, s korením a bobkovým listom cca poldruha hodiny v rúre pri 180 °C. Mala by byť prikrytá alebo zabalená v papieri na pečenie.

Podávajú sa k nej malé pečené, najlepšie francúzske, neošúpané krumple. Tie sú kvôli vzhľadu aj chuti posypané nasekaným čerstvým októbrovým kôprom. Vierka ku krkovičke popíja acidko a Janko si nalieva rampáš z Hibernalu Ľuba Jelemenského. To je v Modre čosi nové, prekvapujúce. To naši starí vinohradníci nepoznali...



Diskusia k článku







 



TOPlist