Hotel Arcadia:
Oáza pokoja v srdci Bratislavy

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 23. júna 2022     8 minút čítania

Tichá, romantická Františkánska ulička priamo v centre Bratislavy ukrýva za nenápadnou fasádou prekrásny hotel Arcadia, ktorý patril do prestížnej skupiny najluxusnejších hotelov sveta.



Hotel Arcadia v Bratislave víta svojich hostí takýmto pôsobivým átriom.
Foto: Archív hotela Arcadia


Len čo prejdete jeho bránou, prekvapí vás priam rozprávkovým výhľadom na átrium s čarovnými pavlačami, renesančnými arkádami a vitrážovými sklami. „Keď k nám príde hosť, zvyčajne zostane stáť hneď na prvom schode a ticho pozoruje krásu vôkol seba. Pohľadom sa zastaví na farebnej vitráži, prekrývajúcej átrium, upútajú ho zaujímavé architektonické detaily areálu, ktorý začali stavitelia budovať už v 12. storočí. Doslova ho pohltí genius loci. Arcadia je malý, komorný hotel s intímnou atmosférou, v ktorom sa mnohí hostia skutočne cítia ako v rozprávke,“ hovorí jeho riaditeľka Jaroslava Ventrubová. Každý kúsok doslova dýcha históriou.



Jaroslava Ventrubová, riaditeľka hotela Arcadia, pozná každé jeho zákutie a pracuje v ňom odvtedy, čo sa jeho brány v roku 2007 otvorili pre hostí.
Foto: Archív hotela Arcadia


„Hovorí sa, že na týchto miestach sa v 15. storočí tajne stretávali husiti, ktorí ušli pred prenasledovaním z Čiech. V klenutých pivniciach vraj konali svoje bohoslužby. Podľa povesti, ktorá dlho žila medzi ľuďmi, ich prezradili, prenasledovatelia si tajne prekopali chodbu od neďalekého Františkánskeho kostola a všetkých, čo boli na omši, zabili. Odvtedy sa toto miesto volalo Husitský dom,“ hovorí o starých príbehoch, ktoré ukrývajú múry hotela, jeho riaditeľka.

Znovuzrodenie z ruín


V jedinečnom pavlačovom dome boli v 20. storočí veľkometrážne nájomné byty. „Sociálne zariadenia mali spoločné, boli na mieste súčasného baru s kozubom. Na mieste dnešnej reštaurácie bola stajňa, v ktorej chovali dobytok, a z ulice sa do nášho hotelového loby prichádzalo veľkými vozmi,“ opisuje históriu miesta.

Pred vyše štyridsiatimi rokmi obyvateľov vysťahovali a dom čoraz viac chátral. Bratislavčania okolo neho prechádzali bez povšimnutia a takmer zabudli na to, že bol kedysi plný života. Až nový rakúsky majiteľ začal miestu opäť vdychovať dávnu podobu. „Najskôr tu mali byť kancelárske priestory, no dôkladná rekonštrukcia začala odkrývať doslova architektonické poklady. Prekrásne klenby, artefakty, zostali zachované a počas obnovy sa citlivo prepojili s modernými prvkami architektúry. Vznikla myšlienka vytvoriť z tohto miesta butikový hotel,“ spomína Jaroslava Ventrubová.



Prekrásne klenby zostali zachované a citlivo sa počas obnovy prepojili s modernými prvkami architektúry.
Foto: Archív hotela Arcadia


Luxusné priestory otvorili roku 2007 s obrovskou slávou, Arcadia sa totiž stala prvým päťhviezdičkovým hotelom na Slovensku. Úzke chodby, pôvodné schodisko, drevené krovy, dobový nábytok a 34 jedinečných izieb zariadených v historickom štýle privítali exkluzívnych hostí. Arcadia sa zaradila do prestížnej skupiny najluxusnejších hotelov sveta a ponúkala služby na najvyššej úrovni.

„Aby sme si udržali členstvo v tejto skupine, museli sme spĺňať vysokú kvalitu v mnohých oblastiach. Kedykoľvek k nám mohol prísť takzvaný ,mystery shopper ́, ktorý kontroloval celý hotel, jeho skúmavým okom prešlo skutočne všetko, od čistoty, vybavenia izby cez oblečenie personálu po jeho vystupovanie a komunikáciu. Mohli sme napríklad používať len presné frázy, ktorými sme hostí oslovovali. Na jedného hosťa sme mali troch zamestnancov, pretože služby päťhviezdičkového hotela si to vyžadovali,“ približuje znovuzrodenie celého areálu, ktorý doslova vstal z ruín, Jaroslava Ventrubová.

Slávni aj vznešení hostia


„Keďže sme boli prvý päťhviezdičkový hotel v Bratislave, ubytovávali sa u nás všetky celebrity, slávni umelci či športovci, ktorí do Bratislavy pricestovali. Často sa stávalo, že pred bránami stáli paparazzovia, ktorí striehli na každý pohyb hviezdy,“ hovorí súčasná riaditeľka. V hoteli pracovala hneď od jeho otvorenia na recepcii, a teda presne vie, kto býval v luxusných izbách. Zamestnanci s hosťami mohli komunikovať len presne určenými frázami, neprichádzalo napríklad do úvahy, aby si od nich vypýtali autogram či spravili spoločnú fotografiu.



V týchto priestoroch býval jordánsky kráľ.
Foto: Archív hotela Arcadia


Obrovským zážitkom pre personál bolo, keď sa u nich ubytoval jordánsky kráľ. „Najskôr prišiel predvoj, ktorý ho tu čakal dva týždne, ľady medzi nami sa veľmi rýchlo prelomili a vybudovali sme si s nimi krásny, srdečný vzťah. Preto boli prekvapení, že keď pricestoval kráľ, zmizla naša srdečnosť a priateľskosť, všetci sme boli strojení a správali sme sa k nemu presne podľa štandardov, teda stroho. Kráľ bol s našimi službami veľmi spokojný, a keď odchádzal, dal nám vysoké prepitné. Ikonou hotela bol od jeho otvorenia náš kolega Josef, ktorý v čiernej uniforme, v klobúku a v bielych rukavičkách vítal prichádzajúcich hostí. Poznali ho aj Bratislavčania, pretože ho často vídali pred vchodom na Františkánskej ulici. Pútal pozornosť a dával na vedomie, že za nenápadnou bránou je luxusný hotel,“ opisuje riaditeľka.

Umelecký duch


Zmenou majiteľa v roku 2018 sa Arcadia stala butikovým hotelom, vzdala sa jednej hviezdičky, no obohatila sa o mnohé umelecké artefakty. V miestach pri vchode, kde bol pôvodne sklad, známy český umelec Matej Kren vytvoril dielo s názvom Podzemný balkón. „Je to priestor, ktorému sa musíte už pri vchode doslova pokloniť, vnútri prechádzate úzkou chodbou, ktorá sa končí balkónikom. Všade okolo vás je inštalácia z fosforeskujúcich kníh aj zrkadiel, ktoré, keď sa svetlo zhasne, vytvárajú ilúziu nekonečna,“ hovorí o diele slávneho umelca Jaroslava Ventrubová.



Umelecké dielo Mateja Krena s názvom Podzemný balkón.

Foto: Archív hotela Arcadia


Rodinná atmosféra


Dnes má hotel rodinnú, srdečnú atmosféru, ponúka pokojné ubytovanie v prekrásnych izbách a nadštandardné služby. Vychutnať si môžete luxusné raňajky s pohárikom šampanského a bohatými bufetovými stolmi. Vybrať si to najlepšie pre vás pomáhajú čašníci v bielych rukavičkách. „Počas raňajok pripravujeme aj zdravé jedlá, no najobľúbenejšie sú sladké raňajky, pľundrové pečivo či domáce koláče, ktoré pečieme v našej kuchyni. Pre čitateľov mesačníka Varecha sme odtajnili náš recept na vynikajúci tapiokový puding,“ prezrádza riaditeľka.

Hosťom je k dispozícii súkromné wellness, kde nájdu jacuzzi s intímnou atmosférou, s čistou vodou, so saunami a s bazénikom vybudovaným z pôvodnej studne. Využiť môžete aj privátne fitnes. K atmosfére hotela patria aj prekrásne výhľady z izieb na Františkánsky kostol, ale aj na Bratislavský hrad či Michalskú ulicu. „Dušou celého hotela sú jeho zamestnanci, vďaka ktorým Arcadia stále patrí medzi najlepšie a najkrajšie hotely v Bratislave. Svojím láskavým a profesionálnym prístupom sa vysokou mierou podieľajú na naplnení hotelového motta: Luxus s ľudskou tvárou,“ končí svoje rozprávanie Jaroslava Ventrubová.

Recept na tapiokový puding, na ktorom si pochutnávajú hostia hotela Arcadia:





Diskusia k článku

kucharka
V hoteli Arcadia sme boli viackrát, zvyčajne to bol víkend.
Minulý rok som tam zobrala aj mojich rodičov, aby si užili trochu luxusu :-)) … doteraz na to spomínajú…
Je to najkrajší hotel v Bratislave, a možno aj na SK. A služby sú ozaj profesionálne.
( nie ako v iných hoteloch, kde sú profesionálne iba ceny )

Radi sa tam ešte niekedy vrátime.






 



TOPlist