Foto: Shutterstock
Niekedy stačí aj malá zmena, aby bol výsledok veľkolepejší. Či pečiete raz do roka, a pred Vianocami je práve ten čas, alebo je rúra váš najlepší kamarát počas celého roka, rady od profesionála sa vždy hodia. Tipy, ktoré využijete pri pečení vianočných dobrôt, nám prezradila Gyöngyike Oros, hlavná cukrárka Kaštieľa Pálffy v Svätom Jure.
1. Aby boli medovníky krásne lesklé
Pri medovníkoch má veľa ľudí problém odhadnúť čas pečenia, keďže cesto vďaka rôznym koreninám nie je svetlé. Ja mám overených 8-10 minút pri 185 stupňoch (samozrejme, dĺžka pečenia závisí od hrúbky cesta a rúry). Čo je však dôležité a platí vždy je, že počas tohto času neotvárajte rúru.Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Medovníky budú krásne lesklé, keď ich hneď po vytiahnutí potriete rozšľahaným vajíčkom a jemné a mäkké, keď ich budete skladovať v nádobe s jablkom.
2. Aby sa vanilkové rožky lepšie tvarovali
Vanilkové rožky sa najlepšie šúľajú, keď pripravené cesto necháte poriadne stuhnúť cez noc v chladničke. Rožteky budú chutiť lepšie, keď ich obalíte v zmesi práškového, kryštálového a vanilkového cukru.Foto: Shutterstock
3. Aby bolo linecké pečivo nadýchanejšie
Recept na linecké cesto si jednoducho zapamätáte na základe pomôcky 3-2-1, čiže pomer múka-maslo-cukor. Múku vždy pred použitím preosejte, vďaka tomu budú koláčiky oveľa nadýchanejšie, zvlášť keď do neho pridáte aj štipku kypriaceho prášku.Foto: Shutterstock
4. Ako odľahčiť parížske rožky
Možno už roky robíte parížske rožky, tak, že do orechových korpusov pridávate aj múku. Tento tradičný vianočný zákusok sa dá upiecť aj bez nej, teda v bezlepkovej verzii, kedy cesto tvorí len vyšľahaný sneh z bielkov s cukrom a mleté orechy. V takomto variante sú parížske rožky oveľa ľahšie.Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Pri príprave snehu však dajte pozor na to, aby sa do bielkov nedostala ani kvapka žĺtka. Sneh by sa kvôli tomu nedal dobre vyšľahať.
5. Ako dodať vianočný šmrnc mrkvovému koláču
Veľa ľudí, ktorí uprednostňujú zdravšie druhy dezertov, má rado mrkvový koláč. Aj tomu môžete dať vianočný nádych. Primiešajte do cesta aj perníkové korenie a sušený, prípadne čerstvý nastrúhaný zázvor.Foto: Shutterstock
Ak ho chcete podávať ako slávnostnejší zákusok, zimnejší nádych krému dodáte pridaním nastrúhanej citrónovej a pomarančovej kôry a tiež pomarančovej šťavy.
Diskusia k článku