Fedor Malík:
Fritelle di pane carasau

Fedor Malík, 3. februára 2015     2 minúty čítania

Sedel som u Cyrana v prímorskom mestečku Alghero a obskakoval ma počerný Elia Cossu. Cyrano je názov jeho obchodu, v ktorom sa predávajú knihy, nalievajú sardínske vína a ponúka sa i pohoda.


Foto: Pravda - Robert Hüttner
Ten obchod má totiž prívlastok „libri – vino – svago“. „Svago“ je po taliansky pohoda... Prekoštoval som tam zopár bielych i modrých vín autochtónnych odrôd viniča a chrumkal som k nim tamojší tenučký chlebík – placku s názvom „carasau“. Na záver Elia nalial sladké sardínske „passito“ a k nemu priniesol na tanieriku „frittelle di pane carasau“. Opäť carasau... Išlo o sladké guľky z tejto krehkej sardínskej špeciality.

Pripravíte si ich z tvrdej pšeničnej múky (300 g), troch vajec, mlieka, oleja, medu a soli. Vymiešate si hladké cesto a necháte ho štvrťhodinku odležať. Potom doň nasypte zo dve hrste rozdrveného chlebíka „carasau“ a lyžičkou narobte kučeravé guľky. Tie potom vypražte na rozpálenom slnečnicovom oleji. Nechajte ich na kuchynskej riečici odkvapkať a až potom, keď už chladnú, ich polejte cícerkom medu...

Prosté, že? Akurát, problém, kde zoženiete „carasau“. Problém neexistuje, veď v komore na polici máte ešte hŕbu vianočných oplátok...



Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik - jednoduche a pri tom zlozite. Kde ja uboha zozeniem vianocne oplatky?
venusa
Takze to je ten hlavny griiif :) No a s tym medom je vsetko dobre
annan
Rada čítam vaše príspevky,su milé,také zo života.Páčia sa mi. Už sa teším na dalšie.






 



TOPlist