Trojica finalistiek šou Pečie celé Slovensko (zľava) Lucka, Mirka a Timi dokončujú svoje medové torty. Ktorá bude najlepšia?
Foto: RTVS
Záverečným kolom dnes večer vyvrcholí tretia séria obľúbenej televíznej súťaže Pečie celé Slovensko, na konci ktorého spoznáme najlepšiu pekárku.
Poslednou technickou výzvou, ktorá tiež rozhodne o víťazke, bude obľúbená medová torta. Zadávateľom finálovej výzvy bude osoba najpovolanejšia - Gevorg Avetisyan, vlastník originálnej receptúry na medovú tortu, ktorý tento pôvodom arménsky dezert vyrába v Čechách.
Kde sa vzala Marlenka
Medová torta má v Arménsku niekoľkostoročnú tradíciu a piekla sa aj v rodine pána Gevorga. Po tom, ako emigroval z Jerevanu do Čiech, ju pred 20 rokmi začal piecť podľa rodinného receptu a oficiálne predávať pod názvom Marlenka.Mimochodom, vedeli ste, že svojmu cukrárskemu výrobku dal názov podľa mena svojej matky? A rovnako pomenoval aj svoju najmladšiu dcéru, ktorá sa mu narodila v čase, keď firmu na výrobu medovej torty v Česku zakladal.
Upečené medové torty finalistiek šou Pečie celé Slovensko bude posudzovať vlastník originálnej receptúry Gevorg Avetisyan (v strede).
Foto: RTVS
Kritériá sú jasné
Upiecť medovú tortu plnenú karamelovým krémom podľa jeho receptúry budú musieť finalistky v časovom limite 90 minút. „Torta by nemala byť ani veľmi vysoká, ani veľmi placatá, a pri krájaní je dôležité vidieť, že v ceste sú bubliny, že je vzdušné. Karamelový krém nesmie byť moc spálený, aby nemal horkú chuť," vysvetľuje pán Gevorg. Tak uvidíme, ako sa s výzvou a náročnými kritériami pána Gevorga finalistky nakoniec popasujú...Upečte si medovú tortu podľa nášho videa
Dostali ste pri čítaní týchto riadkov chuť na medovú tortu? Nech vás neodrádza, že jej pečenie je výzvou pre televízne amatérske cukrárky, upiecť si ju doma vôbec nemusí byť také zložité. Podľa nášho videoreceptu vám pečenie pôjde jedna radosť.Medová torta s karamelovým krémom (videorecept)
Foto: TartletkaMedová torta s karamelovým krémom Naša medová torta s karamelovým krémom vôbec nie je náročná na prípravu, len si vyžaduje trochu času a trpezlivosti, kým sa chute v nej rozležia.Dôležité karamelové kondenzované mlieko
Na prípravu krému na plnenie medovej torty je potrebné karamelové kondenzované mlieko. To si môžete kúpiť už hotové v obchode a vďaka nemu pripravíte krém naozaj rekordne rýchlo.Skúsené cukrárky však radia karamelové kondenzované mlieko urobiť radšej doma, odrazí sa to na lepšej chuti výsledného krému. Na jeho prípravu budete potrebovať konzervu sladeného kondenzovaného mlieka, ktorú jednoducho uvaríte v hrnci s vodou, zaberiete to však istý čas. Ako presne pri tom postupovať, si môžete pozrieť v našom videotipe.
Ako pripraviť karamelové kondenzované mlieko
Medová torta je žiadaná aj na Vareche
Medová torta, alebo ak chcete Marlenka, je obľúbeným dezertom aj našich prispievateľov. Na Vareche sa podelili o viacero naozaj dobrých receptov, ako si túto dobrotu doma upiecť.A nájde sa medzi nimi aj niečo pre úplne neskúsených pekárov, posledný recept z našej ponuky im ukáže, ako tortu urobiť z kupovaných hotových medových plátov...
Diskusia k článku