Karamelový zákusok
Karamelový zákusok

Marlenka fotorecept

nikola166 - fotkanikola166, 17. januára 2021
Marlenka (fotorecept)
Foto: nikola166

Kto by nepoznal marlenku? Jemné tenké medové pláty s karamelovým krémom. Ťažko tejto kombinácii odolať.

45 minút
príprava
5 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
120 g
3 PL
250 g
1 PL
1 PL
2 ks
Krém:
1 bal. (alebo uvarené obyčajné)
250 g
1 bal.
500 ml
2 PL
Na zdobenie:
 nasekané

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Maslo vložíme do hrnca, pridáme med a práškový cukor a za stáleho miešania necháme na miernom ohni rozpustiť. Do pohárika nalejeme ocot, pridáme sódu a zamiešame. Prilejeme k medovej zmesi. Trochu povaríme a necháme mierne vychladnúť. Po jednom pridáme vajíčka a dôkladne vyšľaháme.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ešte teplú zmes nalejeme do misky s múkou a vypracujeme hladké cesto.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto nenecháme odpočívať, pracujeme s ním ihneď.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozdelíme na šesť rovnakých častí.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každú vyvaľkáme na veľkosť cca 22x28 cm. Ja som vaľkala na papieri na pečenie pomocou malého valčeka, takže som nemusela podsypávať múkou, pretože sa mi viackrát stalo, že cesto nezmäklo a dôvod vidím práve v tom, že tam bolo veľa múky. Odkedy vaľkám takto, nemám s tým problém, cesto krásne zmäkne už po pár hodinách.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte keď je cesto surové, orežeme si okraje a upečieme. Tie potom budeme potrebovať na zdobenie. Pečieme pri teplote 180 °C pár minút (4-5) podľa rúry, cesto je rýchlo hotové. Pláty necháme vychladnúť.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krém: Ak máte obyčajné Salko, dajte ho variť na 3 hodiny do vody a nechajte vychladnúť. Maslo s cukrom vymiešame do peny.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z mlieka a práškového pudingu uvaríme puding, po vychladnutí pridávame po lyžiciach do vyšľahaného masla.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridáme karalemové alebo uvarené Salko a šľaháme, kým nezískame hladký krém.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Začneme natierať pláty krémom, na jednu vrstvu som dala aj opražené sekané orechy.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Posledný plát natrieme už len tenkou vrstvou krému. Vrch posypeme nasekanými orechmi a rozmrvenými okrajmi cesta. Kto chce, môže pofŕkať čokoládou. Necháme odstáť pár hodín, najlepšie do druhého dňa.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

dogagador
Neskutocne si sa s tym cestom vyhrala. Mas ju fakt luxusnu. Vyskusam Tvoj krem, nikdy som nedavala puding. Vyzera ale zaujimavo. Orechy mozno dat na kazdy plat. Ja platy potieram aj sirupom.
nikola166
@marienka44 (19.1.2021 10:28)

Odrezky som upiekla spolu s plátom cesta, tak ako to mám na obrázku. Len som si už pred pečením orezala.