Tento koláč pripravila moja babka, recept má od kamarátky, a keďže mi tak velmi chutil tak som ho sem chcela pridat . Túto Zobraziť celý popisTento koláč pripravila moja babka, recept má od kamarátky, a keďže mi tak velmi chutil tak som ho sem chcela pridat . Túto fotku som odfotila ja . ;)

Suroviny

10 dkg
2 PL
25 dkg (jemný)
2 PL
1 PL
2 ks
60 dkg
Krém:
25 dkg
1 ks




Postup

  1. 1

    Salko dáme variť na 3 hod. do vody. Studené potom vmiešame do vyšľahaného masla.

  2. 2

    Múku preosejeme, rozdelíme na 50 Dg a 10 Dg si odložíme. Do hrnca dáme maslo, pomaly ho rozpúšťame, pridáme cukor, med a zamiešaný ocot so sódou bikarbónou. Na koniec vmiešame rozšľahané celé vajíčka – stále miešame. Zvýšime teplotu, až kým sa navrchu neurobí pena a krém nezačne hnednúť. Vtedy dáme hrniec z ohňa dole a postupne vmiešavame múku (50 Dg). Podľa hustoty cesta môžeme pridať zvyšnú múku, je možné že ju nebude treba.

  3. 3

    Vypracujeme vláčne cesto, zakryjeme miskou a necháme 1 – 2 hod. postáť. Cesto si rozdelíme na 4 rovnaké kusy. Rozvaľkáme na 4 pláty (veľkosť na klasický plech cca 30 x 40 cm) a dáme na vymastený plech a posypaný múkou. Cesto vidličkou popicháme, aby sa neurobili bubliny.

  4. 4

    Upečené pláty môžeme potrieť kávou. Pláty potom natrieme pripraveným krémom. Zvyšky cesta sa pomrvia a zmiešajú s orechami. Vrchný plát tiež potrieme krémom a posypeme orechami. Potom koláč zakryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na 5 hodín, nie do chladničky.

Diskusia k receptu

jody
Babičky sú super vec! ;-)
honestka
Moze mi niekto povedat, ci sa tento kolacik niekedy nevolal aj BOHEMKA? zvykol sa piect s jelenou solou. dakujem.
babidka
ta babka je ale sikovna :-) Marlenka je taka dobrota , ze nasa dcera mala na svadbe ako svadobnu tortu marlenkovu tortu . Este nikdy som nevidela svadobnu tortu zmiznut tak rychlo ako tuto :-) Sabrinka , tak sa len pekne uc od babky a nabuduce mozno uverejnis nieco , co si uvarila alebo upiekla sama . Drzim palce , nech ta to neprestane bavit :-)
evusik
aj ja chcem takú babičku :-) krásny a dobrý koláčik
babav
Jablko nepadne daleko od stromu,tak sa od tej tvojej sikovnej babicky aj maminky uc! Kolacik je urcite pochutkovy;-).
mariadra
Moja mamička takéto rezy robila keď som bola ešte malá, volali sme to medové rezy. Pláty si piekla sama. Plnku nerobila zo Salka, to vtedy ešte asi ešte ani nebolo. Urobila si karamel s orechami, zaliala trochou vody a rozvarila. Potom pridala mlieko s múkou a povarila na hustý karamelový krém. Nechala vychladnúť. Medzitým si vymiešala maslo s cukrom na penu. Po vychladnutí krém pomaly vmiešala do masla a natrela na medové pláty. Aj keď radšej piekla kysnuté koláče, v tom bola neprekonateľná, ale tieto rezy sa jej vždy podarili.
kuchticka
Sabrinka, ja bych tiez potrebovala taku babicku ako mas ty, ale tiez taku sikovnu Sabbrinku ako si ty. Potrebovala bych sa naucit ako davat fotky na PC, pre teba je to zrejme snadne. ja nemam cas sa tym zabyvat. Takyto zakusok som este nikdy nejedla. Iste je velmi dobry. Vyzera skvele.
darinocka
Ahoj kuchtička,lorak40 asi zabudol dodať -zahustené, sladené kondenzované mlieko.Je 9%,397g.Určite si pamätáš Jesenku,len tá bola v tube a Salko je v konzerve.Je neskutočne fajné.
zdezda
Sabrinka, si šikulka, fotka sa ti veľmi pekne podarila, vitaj medzi nami, budem sa tešiť na tvoje ďalšie fotky na ktorých budú pochúťky z vašej i babkinej kuchyne:-)))
michsamant
Pekny kolacik. Kolko ml ma 1ks Salko? Zda sa mi to jednoduche na pripravu, tak by som niekedy vyskusala upiect. Dakujem. Pekna fotecka :)
huck
Krasny kolačik, krasna fotečka! Sabrinka a babka - BRAVO ! Vie mi niekto prezradit odkial to meno kolačika - Marlenka?...
egreska
@sabrinka toto je aj moj najoblubenejší kolačik,vlastne celej rodiny..a fotku si spravila krasnu,uplne mi tečú slinky :-))
orchidea
Robila som už marlenku ale ako tortu, zbožňujem ju, ale rezy sú tiež nie zlé.
babi
marlenka nemôže byť iná ako výborná. Doma som ju ešte nerobila ,ale v cukrárni / dnes sa tomu už tak nehovorí/ si ju ku kávičke dám rada. Mohla by si požičať babku
celka
Do žádného medovníku jsem se ještě nikdy nepustila, ale jedla bych
ho stále.
45katka1
Uz aj ten recept ukladam!!!!! :-)Ja mam tiez zopar receptov z vareneho aj nevareneho salka a stale je to dobrotka..takze o tomto ani nepochybujem...budem piect:-)
marienka44
Presnejsie: Salko je sladene kondenzovane mlieko, lebo byva aj nesladene! Bohemka je nieco ine, je to bielkove cesto.
marienka44
Nemam teraz med, agatovy tento rok vraj nebude, vcely nelietali pre zle pocasie pocas kvitnutia agatu. :-(
huck
sandra, žialbohu . na www stankach wikipedie som sa o marlenke dozvedela toto: " Wikipédia neobsahuje článok s takýmto názvom."
evanaaa
Huck, Marlenka je pôvodne ruská receptúra, ktorá sa k nám dávno dostala, je to vlastne medovník a nie sú to " medové rezy ", ako si myslí Mariadra, je medzi nimi rozdiel, medové rezy sme totiž robievali a majú aj odlišnú chuť od tohoto medovníka - Marlenky.( Aj meno je ruského pôvodu). Ináč, jedna podobná receptúra sem bola daná tuším v nedeľu, tiež Marlenka a pridala ju Shakespearik, ľahko si ju nájdete a porovnáte.
evanaaa
Marlenku mávajú často aj v Bille, dokonca dva druhy, ale je dosť drahá.
anajka
Musím reagovať,nielenže som ju pridala do KK,ale som ju už aj vyskúšala a musím veľmi pochváliť,pretože som ňou priam excelovala.
Dcéry sa zalizovali a už si ju zasa aj objednali na ďalší víkend.Ja som ju ale nechala odležeť 24 hod a bola famózna.Dííííííík.
kucharronald
Ahojky :) ďaľší recept, ktorý milujem :) Zatial som ho neurobil doma, ale skúsim :) Len nechápem prvej vete: ,,Salko dáme variť na 3 hod. do vody". ešte som nevaril so salkom, tak prosím radu :) Diiiiiky :)
anajka
to znamená že do hrnca s vodou ponoríme celú konzervu (neotvorenú) salka a varíme 3 hod.Čas treba dodržať,lebo inak nebude salko vnúti dostatočne skaramelizované.Najlepšie je uvariť ho deň dopredu aby bolo vychladnuté pred ďalším spracovaním.
kucharronald
aha ok...tak 3 hod máme variť...je to dobe dlhý čas...ale dúfam, že marlenka vyjde :) Dobré recepty musíme dlho robiť :) A keď sa chladí, tak mámne ešte zatvorenu konzervu?
kucharronald
Skúsil som to, ale putoval do koša...možno, že som ja niečo zle spravil, ale robil som všetko podľa receptu...hneď na začiatku receptu som si myslel, že ten oocot, a sóda bikarbóna je veľa, ale potom som to spravil. Cesto bolo naozaj ako ,,asfalt", ale trošku som skúsil namáčať v káve, no žial....
rona1
super recept,ďakujem....už som marlenku piekla 3x, len som dala 2salka.
nika19
Recept je výborný, vyskúšala som ho a je super..... ďakujem :-*
garanco
Na tieto Vianoce som sa rozhodla upiecť Marlenku podĺa Tvojho receptu ( ešte som ju nikdy nerobila), podarila sa mi výborne, lebo si pridala výborný recept s dobrým postupom, chutí tiež vynikajúco. Ďakujem za recept, určite podĺa neho budem piecť aj nabudúce. Pozdravujem Tvoju mamku, pamätám si ju zo začiatkov Varechy, bola velmi milá a ústretová. Prajem celej vašej rodinke ( aj tomu pánovi, ktorý nám spríjemňuje každý druhý deň vstávanie ) krásne Vianoce!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia