Foto: Pravda - Ivan Majerský
Sedím a rozhliadam sa. Predsa to len nie je až také zlé. Plody jedlých gaštanov i kivi sa utešene zväčšujú. Nuž aj naša figa je plodná a vzhľadná ako nikdy dosiaľ. Priniesol som ju pred tridsiatkou rokov z Umagu a zasadil od ulice pri kamennom múre. Ten zadržiava slnečnú energiu a ker tak dáva plody i dva–tri razy do roka. Je polovica augusta a my už pomaly zberáme ovocie z druhej úrody. Figy sú vraj ovocím bohov.
Konzumujú sa čerstvé i sušené. Skúste si ich narezať na plátky a konzumovať s nivou a chrumkavou bagetkou. Alebo ešte lepšie, narezané plátky navlečte na šnúrku spolu s veľkými bobkovými listami a posušte ich pár dní na slnku. Presušené figy potom naložte na tanier, posypte ich drvenými vlašskými orechmi a pokvapkajte horúcou čokoládou. Bude to na naše pomery nezvykle chutný a energeticky výdatný letný dezert.
Zostáva už len povedať, čo k nim. Mám na mysli vhodný nápoj. Máte dve možnosti. Buď horúci čierny čaj, alebo akurátne vychladené likérové víno. Portské, madeiru, marsalu, prošek. S prošekom sa však poponáhľajte. Vraj ho Chorvátom Európska únia ide zakázať...
chuťovky s nimi. Stačí do schwarzwaldskej šunky zabalit kúsok sušenej figy a kúsok kozieho syra a spichnúť špáradlom a delikatesa je na svete.
Tieto jednohubky vždy zmiznú prvé...