Ešte kým začnete:
6 vecí, ktoré by ste mali vedieť, než urobíte svoj prvý hamburger

Jarmila Horváthová, 26. augusta 2023     4 minúty čítania

Aby sa vám váš domáci hamburger vydaril, je potrebné dodržať niekoľko pravidiel. Ak sa chystáte na svoj prvý kúsok, najskôr si ich prečítajte.



Foto: Shutterstock

1. Aké mäso na hamburger vybrať

Ideálna zmes na hovädzí hamburger by mala pozostávať z 50 % z mäsa z krku, 25 % z nízkych rebier a 25 % z bôčika.



Foto: Shutterstock

Výborný hamburger však môžete pripraviť aj z mletého bravčového alebo jahňacieho mäsa, či zo zmesí rôznych druhov mäsa.

2. Koľko mäsa treba na jednu porciu

Počítajte s tým, že na bežný hamburger budete potrebovať asi 150–200 g surového mäsa. Tepelnou úpravou mäsa sa jeho hmotnosť zníži, pretože pustí vodu.

3. Tvar hamburgera je dôležitý

Mäsová placka by mala mať tvar a veľkosť, aby sa zmestila do žemle, v ktorej sa bude podávať. Hamburger by nemal byť príliš hrubý, aby sa dal dobre jesť.



Foto: Shutterstock

Pri tvarovaní placiek si navlhčite dlane a najprv z mletého mäsa vytvarujte guľky. Stlačte ich do placky hrubej asi 2 cm a uhlaďte.

Do stredu pripravenej placky vtlačte prstom malú jamku. Mäso tak nebude vypuklé, bude mať všade rovnakú hrúbku a tak bude rovnomerne upečený.

Nakoniec opatrne vyhlaďte okraje mäsovej placky, ktoré niekedy majú tendenciu trhať sa alebo rozstrapkávať. Mäso osoľte a okoreňte až po položení na rozpálený gril alebo panvicu.

4. Ako zistiť, či je mäso prepečené

Dokonalý hamburger nie je ani nedopečený, ani prepečený. Víťazí zlatá stredná cesta, vďaka ktorej si mäso zachová šťavu, ružovkastú farbu a skvelú chuť.



Foto: Shutterstock

Najjednoduchší spôsob, ako zistiť, či je mäso prepečené, je hmatom. Dotknite sa stredu a okraja mäsovej placky a porovnajte konzistenciu. Hotový hamburger je v strede a na okraji rovnaký.

5. Ako hamburger počas pečenia otáčať

Mäso pri opekaní alebo grilovaní neotáčajte príliš často. Ideálne je piecť ho na miernom plameni alebo teplote a otočiť len raz, aby sa nerozpadlo. Do mäsa rozhodne nepichajte vidličkou, aby z neho nevytiekla šťava. Na otáčanie používajte kuchynské kliešte.

6. Prečo je dobré žemľu opiecť

Opečenie rezných plôch rozkrojenej žemle na hamburger zabráni tomu, že sa po naplnení rozmočí.



Foto: Shutterstock

Aby všetko dobre držalo, potrite spodnú časť žemle obľúbeným dipom, majonézou alebo horčicou. Na to položte umytý, osušený list šalátu. Naň dajte tenký plátok paradajky, potom mäso, prípadne plátok syra. Na syr nakrájanú uhorku a na ňu cibuľu, najlepšie červenú. Druhú polovicu žemle potrite tiež majonézou.

Vedeli ste, že...

* Prvé „hamburgerové“ jedlo pochádza z čínskej kuchyne a nazýva sa Roujiamo (tiež Rougamo). Bolo vynájdené počas dynastie Qin (približne pred 2200 rokmi) v Shaanxi a dodnes je obľúbeným pouličným jedlom.



Foto: Shutterstock

* Prvý hamburger podobný tomu, ako ho poznáme dnes, bol pravdepodobne podávaný v roku 1900 ako „steakový sendvič“ v reštaurácii „Louis‘ Lunch“ nemeckého prisťahovalca Louisa (Ludwiga) Lassena v americkom New Havene. Doteraz funguje ako stánok rýchleho občerstvenia.



Foto: Shutterstock

* Prvé hamburgery boli plnené mletým hovädzím mäsom a podávali sa s cibuľou, paradajkami a syrom, ale bez horčice a kečupu. Než sa zaužívalo vkladanie mäsa a príloh do rozkrojenej žemle, vkladalo sa mäso medzi dva plátky toustového chleba. Skrátené slovo burger na označenie tohto jedla sa začalo používať v polovici 20. storočia.





ANKETA: Už ste robili domáci hamburger?

76,8%



23,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist