Foto: Shutterstock
1. Aké mäso na hamburger vybrať
Ideálna zmes na hovädzí hamburger by mala pozostávať z 50 % z mäsa z krku, 25 % z nízkych rebier a 25 % z bôčika.Foto: Shutterstock
Výborný hamburger však môžete pripraviť aj z mletého bravčového alebo jahňacieho mäsa, či zo zmesí rôznych druhov mäsa.
2. Koľko mäsa treba na jednu porciu
Počítajte s tým, že na bežný hamburger budete potrebovať asi 150–200 g surového mäsa. Tepelnou úpravou mäsa sa jeho hmotnosť zníži, pretože pustí vodu.3. Tvar hamburgera je dôležitý
Mäsová placka by mala mať tvar a veľkosť, aby sa zmestila do žemle, v ktorej sa bude podávať. Hamburger by nemal byť príliš hrubý, aby sa dal dobre jesť.Foto: Shutterstock
Pri tvarovaní placiek si navlhčite dlane a najprv z mletého mäsa vytvarujte guľky. Stlačte ich do placky hrubej asi 2 cm a uhlaďte.
Do stredu pripravenej placky vtlačte prstom malú jamku. Mäso tak nebude vypuklé, bude mať všade rovnakú hrúbku a tak bude rovnomerne upečený.
Nakoniec opatrne vyhlaďte okraje mäsovej placky, ktoré niekedy majú tendenciu trhať sa alebo rozstrapkávať. Mäso osoľte a okoreňte až po položení na rozpálený gril alebo panvicu.
4. Ako zistiť, či je mäso prepečené
Dokonalý hamburger nie je ani nedopečený, ani prepečený. Víťazí zlatá stredná cesta, vďaka ktorej si mäso zachová šťavu, ružovkastú farbu a skvelú chuť.Foto: Shutterstock
Najjednoduchší spôsob, ako zistiť, či je mäso prepečené, je hmatom. Dotknite sa stredu a okraja mäsovej placky a porovnajte konzistenciu. Hotový hamburger je v strede a na okraji rovnaký.
5. Ako hamburger počas pečenia otáčať
Mäso pri opekaní alebo grilovaní neotáčajte príliš často. Ideálne je piecť ho na miernom plameni alebo teplote a otočiť len raz, aby sa nerozpadlo. Do mäsa rozhodne nepichajte vidličkou, aby z neho nevytiekla šťava. Na otáčanie používajte kuchynské kliešte.6. Prečo je dobré žemľu opiecť
Opečenie rezných plôch rozkrojenej žemle na hamburger zabráni tomu, že sa po naplnení rozmočí.Foto: Shutterstock
Aby všetko dobre držalo, potrite spodnú časť žemle obľúbeným dipom, majonézou alebo horčicou. Na to položte umytý, osušený list šalátu. Naň dajte tenký plátok paradajky, potom mäso, prípadne plátok syra. Na syr nakrájanú uhorku a na ňu cibuľu, najlepšie červenú. Druhú polovicu žemle potrite tiež majonézou.
Vedeli ste, že...
* Prvé „hamburgerové“ jedlo pochádza z čínskej kuchyne a nazýva sa Roujiamo (tiež Rougamo). Bolo vynájdené počas dynastie Qin (približne pred 2200 rokmi) v Shaanxi a dodnes je obľúbeným pouličným jedlom.Foto: Shutterstock
* Prvý hamburger podobný tomu, ako ho poznáme dnes, bol pravdepodobne podávaný v roku 1900 ako „steakový sendvič“ v reštaurácii „Louis‘ Lunch“ nemeckého prisťahovalca Louisa (Ludwiga) Lassena v americkom New Havene. Doteraz funguje ako stánok rýchleho občerstvenia.
Foto: Shutterstock
* Prvé hamburgery boli plnené mletým hovädzím mäsom a podávali sa s cibuľou, paradajkami a syrom, ale bez horčice a kečupu. Než sa zaužívalo vkladanie mäsa a príloh do rozkrojenej žemle, vkladalo sa mäso medzi dva plátky toustového chleba. Skrátené slovo burger na označenie tohto jedla sa začalo používať v polovici 20. storočia.
Diskusia k článku