Fedor Malík:
Egrešová bublanina

Fedor Malík, 1. augusta 2023     2 minúty čítania

Navečer, keď teploty horúceho leta klesnú pod tridsať, pravidelne vychádzam do chotára. Tentokrát som zamieril do honu Ingle. Tam nám na vyše hektárovej ploche rastie Chardonnay. Zasadili ho ešte družstevníci, úrody sú tam slabé, kvalita hrozna však vynikajúca. Vinica je "rozrezaná" kamenicou, na ktorej rastú zelené egreše.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Aj tohto roku zarodili. Ich oberačka je však bolestivá. Ruky máš dopichané ako krajčír na dôchodku, dušu máš však pokojnú. Egreš (niekde aj "srstka"), Ribes grossularia, je ostnatý ker z čeľade Saxifragaceae. Rastie plano po celej Európe a jeho chlpatú jedlú bobuľu mnohí milujú. Patrím k nim aj ja...

S egrešmi v sáčku som sa vrátil domov a pustil som sa do roboty. Plody som umyl, očistil a vysušil. A už mi pracovala myseľ aj ruky. Pripravím egrešovú bublaninu.

Potrebujem 4 vajcia, 15 dekov cukru, 10 dekov polohrubej múky, štipku soli a cez pol kila polených egrešov. Do tuhého snehu z bielkov zašľahám cukor, potom žĺtky a nakoniec múku. Cesto nalejem do vymasteného pekáča a pridám doň egreše poprášené múkou. Tie keď sa obalia, neklesnú ku dnu a nepripečú sa. Bublaninu pečiem pri 160 °C do ružova.

Keď vychladne, pokrájam ju na úhľadné kúsky a posypem vanilínovým cukrom. Bude to taký fajnový letný koláč. Sezónny. V zimnom období ho neupečiete. Deťom bude chutnať a dospelým tiež počaruje. Najmä ak majú vycibrený vkus na vhodnú voľbu nápoja. U nás pod Malými Karpatmi bude v čaši naliate Chardonnay ročník 2022 z honu Ingle. Akože inak, veď tam na "kameni" uzreli svetlo Modry aj naše pichľavé egreše...



Diskusia k článku







 



TOPlist