Fedor Malík:
Drienkové halušky

Fedor Malík, 23. októbra 2012     2 minúty čítania

Obdivujeme talianske cestoviny a akosi zabúdame, že ich v desiatkach podôb vieme robiť i my.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


Tie naše sú dokonca i také, ktoré nemajú vo svete obdobu. Stáročia u nás dominovali trhance. Niekde nazývané i škrabance alebo ťapky.

Stačilo pripraviť tuhé cesto a trhať ho potom prstami do vriacej vody. Ak cesto preschlo, mohlo sa nastrúhať a na svete boli mrvence. Tiež mrvenka, mrva, drobky, steranka, čír. Pozri recepty na tému Slovensko na tanieri (2) Keď sa udomácnili u nás zemiaky, cestoviny sa stali chutnejšie. Príkladom múčno–zemiakových cestovín sú šúľance. Jednoducho sa ušúľajú medzi dlaňami šikovnej gazdinej. Nuž a vy ich potom papkáte
s orechmi, makom, s medom.

Môj sused Albert si ich jednoducho posype hnedým kryštálovým cukrom... A tu je napokon slovenská národná hrdosť – halušky. Redšie cesto hádžete z drevenej doštičky nožom do horúcej vody a to hustejšie pretláčate cez sito s väčšími otvormi.

Najlepšie sú s bryndzou, tvarohom, kvasenou kapustou. Nesmie chýbať opečená slaninka, restovaná cibuľka. Vo svete haluškových špecialít existujú aj fajnové fajnovosti. Príkladom sú drienkové halušky.

Recept pochádza od Vojtecha Španka, bývalého šéfredaktora časopisu Výživa a zdravie. Riedke múčne cesto zmiešate s očistenými drienkami. Tie sa v ňom obaľujú a vy ich z lopára „fŕkate“ do vriacej vody.

Keď vystúpia na povrch, premiestnite ich do misy, pokvapkáte maslom a podávate s tvarohom, cukrom a so škoricou.




Diskusia k článku

astheart
Tak a jsem v koncích se svojí slovenštinou! :DDDDD Co jsou to prosím drienky?
astheart
U nás se vyskytuje jen ve dvou lokalitách a je chráněný....... :((((
hubata
Myslím že aj na Slovensku sú drienky už veľmi vzácne.
kuchto
Tak to som este ani nepil ani nejedol . Ale , v ramci svojej vlastnej nauky sa o to pokusim ak zozeniem drien.
Dam potom vediet.
aalena
Zasadila som si drienku.Už viem ako využijem jej plody.Samozrejme okrem drienkovice.:)
anap
Plody drienky zaváram.Kompót je výborný od horúčky.
Halušky s drienkami som ešte nerobila,ale takto robievam halušky s čerešňami-poľnými -tak o máme radi a aj s riadnymi alebo višňami.
marijanna
naše bryndzove halušky chutia aj Slovincom...olizovali sa jak diviiiii..:) a slaninka hore mnamotaaaa Slovaci budme pysni na svoju kulturu! Ja som a propagujem ju aj tu v Slovinsku!






 



TOPlist