Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Stačilo pripraviť tuhé cesto a trhať ho potom prstami do vriacej vody. Ak cesto preschlo, mohlo sa nastrúhať a na svete boli mrvence. Tiež mrvenka, mrva, drobky, steranka, čír. Pozri recepty na tému Slovensko na tanieri (2) Keď sa udomácnili u nás zemiaky, cestoviny sa stali chutnejšie. Príkladom múčno–zemiakových cestovín sú šúľance. Jednoducho sa ušúľajú medzi dlaňami šikovnej gazdinej. Nuž a vy ich potom papkáte
s orechmi, makom, s medom.
Môj sused Albert si ich jednoducho posype hnedým kryštálovým cukrom... A tu je napokon slovenská národná hrdosť – halušky. Redšie cesto hádžete z drevenej doštičky nožom do horúcej vody a to hustejšie pretláčate cez sito s väčšími otvormi.
Najlepšie sú s bryndzou, tvarohom, kvasenou kapustou. Nesmie chýbať opečená slaninka, restovaná cibuľka. Vo svete haluškových špecialít existujú aj fajnové fajnovosti. Príkladom sú drienkové halušky.
Recept pochádza od Vojtecha Španka, bývalého šéfredaktora časopisu Výživa a zdravie. Riedke múčne cesto zmiešate s očistenými drienkami. Tie sa v ňom obaľujú a vy ich z lopára „fŕkate“ do vriacej vody.
Keď vystúpia na povrch, premiestnite ich do misy, pokvapkáte maslom a podávate s tvarohom, cukrom a so škoricou.
řín_obecný . Musím přiznat, že jsem o tom slyšela, ale nikdy jsem dřín neviděla.
Dam potom vediet.
Halušky s drienkami som ešte nerobila,ale takto robievam halušky s čerešňami-poľnými -tak o máme radi a aj s riadnymi alebo višňami.