Foto: Shutterstock
Na to, aby bábovka ľahko vyšla z formy, treba myslieť ešte pred pečením. Ale máme pre vás aj tipy, čo robiť, keď sa jej tvrdohlavo drží po upečení.
1. Dôkladne vymastiť tukom
Formu treba najprv poriadne vymastiť, buď olejom alebo rozpusteným maslom. Urobte to dôkladne, bábovková forma má množstvo záhybov a zákutí, ktoré keď zanedbáte, cesto sa na ne poľahky prilepí. Nezabudnite ani na stredovú „rúrku“.
Foto: Shutterstock
2. Starostlivo vysypať múkou
Vymastenú formu potom treba (vo väčšine receptov) vysypať hrubou múkou a poriadne ňou pootáčať, aby sa múka na tukom pomastený povrch všade dobre prilepila.
3. Dajte jej čas na oddych
Po upečení je dobré nechať bábovku postáť ešte 15 minút vo forme, a až potom ju vyklápať.
4. Špajdľa na uvoľnenie
Ak sa bábovke ani po odležaní z formy stále nechce, skúste jej okraje opatrne od formy oddeliť pomocou drevenej špajdle. Okrem okrajov nezabudnite ani na stredovú „rúrku“, kde sa zvykne bábovkové cesto často prichytiť.
5. Namočená utierka
Na horúcu formu na chvíľu rozložte v studenej vode namočenú textilnú utierku, aj tá pomôže uvoľneniu upečenej bábovky z formy. Ak potrebujete uvoľniť bábovku, ktorá bola vo forme v chladničke, tak naopak, pomôže utierka namočená do horúcej vody.
Predtým ale asi vymastiť formu nejakým tukom, myslím si.