Domáca je naj:
Ako si urobiť kvasenú kapustu v malom byte a bez súdka

Jana Klimanová, dnes 06:00     6 minút čítania

Naložiť si vlastnú kapustu môžete hoci aj v paneláku a bez pivnice. Nepotrebujete žiadnu špeciálnu výbavu, postačia vám dva sklenené poháre.



Foto: Shutterstock

Vitamínová bomba

Domácu kvasenú kapustu plnú zdraviu prospešných látok môžete konzumovať ako prílohu k rôznym jedlám – od pečeného mäsa cez zemiakové placky až po vegetariánske pokrmy. Takáto kapusta je však predovšetkým základom pre obľúbené slovenské jedlá ako je kapustnica, segedínsky guláš, koložvárska kapusta či strapačky.



Foto: Shutterstock

Mnohí, ktorým záleží na tom, čo konzumujú, si nakladajú vlastnú kapustu doma, do súdka a potom ju uložia do pivnice. Čo však keď bývate v paneláku bez pivnice?

Vtedy je riešením spraviť si kvasenú kapustu v malom, len z jednej hlávky. A nepotrebujete k tomu ani súdok na kvasenie, stačia vám dva sklenené poháre. Na výrobu domácej nakladanej kapusty teda nepotrebujete žiadnu zložitú výbavu, len pár základných ingrediencií.

Kapusta: Najlepšie je použiť čerstvú sezónnu bielu hlávkovú kapustu, ktorá má vysoký obsah vody a cukrov, potrebných na fermentáciu.

Soľ: Soľ pomáha vytvoriť prostredie, v ktorom sa môžu rozvíjať prospešné baktérie mliečneho kvasenia a zároveň zabraňuje rozvoju nežiaducich mikroorganizmov.

Koreniny podľa chuti: Tradične sa pridáva celé čierne korenie, bobkový list, horčičné semienka či kôpor, ktoré kapuste dodávajú extra chuťový rozmer.

Zaváraninové poháre: Poháre s pevne uzatvárateľnými viečkami zabezpečia, že kapusta vydrží čerstvá dlhšie.



Foto: Shutterstock

Domáca kvasená kapusta krok za krokom

Potrebujeme:
  • 1 väčšiu bielu hlávkovú kapustu
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 1 jablko
  • 3 PL soli (na 1 kg kapusty 20 g soli)
  • 3 PL rasce
  • 6 guľôčok celého čierneho korenia
  • 4 guľôčky celého nového korenia
  • 2 bobkové listy

  • 1. Z kapusty odstránime vrchné a poškodené listy. Rozkrojíme ju na polovicu a odstránime hlúb. Vykrojíme aj masívnejšie rebrá vrchných listov. Kapustu nakrájame alebo nastrúhame na čo najtenšie prúžky. Skúsiť to môžete aj so škrabkou na zeleninu, tak ako v našom videu:



    2. Nakrájanú kapustu v mise zmiešame so soľou a necháme 15 minút odstáť, aby pustila šťavu.
    3. Pridáme cibuľu nakrájanú na väčšie kusy a koreniny. Necháme opäť postáť 15 minút pri izbovej teplote.
    4. Potom kapustu asi 15 minút utláčame tĺčikom na mäso (alebo päsťou či paličkou z mažiara), aby pustila šťavu. Necháme postáť 10 minút.
    5. Kapustu s rozštvrteným jablkom natlačíme do dvoch sedemdecových sklenených pohárov tak, aby bola šťava nad ňou a hladina bola približne 5 cm pod okrajom pohára. Vrchnú vrstvu kapusty môžeme prekryť kúskom celého kapustného listu, aby nevyplávala na povrch.
    6. Kapustu pevne stláčame, aby sme vytlačili vzduch. Ak je šťavy málo, dolejeme ju prevarenou vodou, v ktorej sme rozpustili soľ v pomere 1 PL soli na 0,5 l vody. Poháre nikdy neplníme až po okraj. Pri začiatku kvasenia kapusta zväčší objem a mohla by z nádoby vykypieť.
    7. Poháre položíme do misiek alebo tácok a zľahka uzavrieme - nie úplne napevno, aby mohol unikať plyn uvoľňujúci sa počas fermentácie. Poháre umiestnime na tmavé a chladné miesto pri teplote okolo 18–20 °C.
    8. Fermentácia trvá približne 1–2 týždne, v závislosti od teploty a vašich chuťových preferencií. Keď je kapusta správne vykvasená, poháre pevne uzavrieme a skladujeme ich v chladnej miestnosti alebo v chladničke. Kvasenú kapustu odoberáme vždy čistou lyžicou a pohár potom dobre uzatvoríme.

    Prečo nakladať kapustu doma

  • Kvalita a kontrola nad zložením: Pri domácej výrobe máte úplnú kontrolu nad surovinami, ktoré používate. Žiadne konzervanty, farbivá ani umelé dochucovadlá.
  • Zdravotné benefity: Kapusta je bohatá na vitamín C, vitamín K, vlákninu a antioxidanty. Proces fermentácie zvyšuje jej probiotické vlastnosti, čo prospieva tráviacemu systému.
  • Udržateľnosť: Zaváraním sezónnej zeleniny ako je kapusta, môžete využiť jej nadbytok a skladovať ju na dlhšiu dobu bez potreby mraziť alebo kupovať komerčne balenú zeleninu.


  • Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na kapustu nakladanú do pohárov:




    ANKETA: Nakladáte si doma vlastnú kapustu?

    66,7%



    33,3%







    Diskusia k článku

    zahra
    Takym sposobom som nakladala kapustu, ked som sedem rokov zila v cudzine. Vyborna vec.






     



    TOPlist