Dobré tipy od vás:
Ako zužitkovať starší chlieb a pečivo

Redakcia Varecha.sk, 8. novembra 2020     6 minút čítania

V domácnosti nám občas zostanú zvyšky staršieho chleba či pečiva. Určite nemusia skončiť v koši, v kuchyni ich ešte môžete ďalej využiť. Zozbierali sme skvelé tipy od vás!


Foto: Shutterstock.com

Buchty zo žemlí

Zo staršieho pečiva robím plnené tvarohové "buchty". Na plech dám papier na pečenie, žemle rozkrojím napoly a zľahka ich namočím z vnútornej strany v osladenom mlieku. Naplním ich klasickou tvarohovou plnkou, prikryjem druhou polovicou žemle, ktorú som tiež z vnútornej strany namočila v mlieku. Vrch dobre potriem rozpusteným maslom a dám zapiecť do horúcej rúry (cca 180 °C) asi na 15 minút. Skúste, je to pochúťka, môžete to robiť aj vtedy, keď sa vám nechce piecť buchty.
Darina, Leopoldov

Placky z chleba

Zvyšky chleba namočím do vody, vyžmýkam a postupujem ďalej ako keď robím cesto na zemiakové placky. To znamená, že namiesto zemiakov použijem ten namočený chlieb.
Sonja, Bratislava

Krutóny do polievky

Zvyšky chlebíka alebo pečiva (biele aj celozrnné) pokrájam na malé kocky a usuším či už v rúre alebo voľne na vzduchu. Buď čisté neochutené (do zásoby), alebo pokvapkané napríklad cesnakovým olejom alebo voňavým korením na rýchlejšie skonzumovanie. Usušené skladujem v krabici a takto máme vždy k dispozícii krutóny ku krémovým zeleninovým polievkam.
Zuzana, Piešťany


Foto: Shutterstock.com

Chlieb s makom

Zo staršieho chleba spravím chleba vo vajci, a nie je ani poznať, že ide o starší chlieb, lebo takýmto spôsobom je mäkký. Ak rožky už nie sú celkom mäkké a čerstvé, nakrájam ich na kolieska a posypem makom a zalejem mliekom s medom. Je to taká maškrta.
Kvetoslava, Stará Turá

Chlebové variácie

Zo zvyšného chlebíka často robievam toasty, zapekám do nich napríklad zvyšky kuraťa z obeda, vyprážaného syra či salámy v cestíčku, vnútro chlebíkov zvyknem posypať grilovacím alebo pizza korením. Chlieb využívam aj na obložené "pizza" chlebíky zapečené v rúre. Krajce chleba rozložím na plech, potriem maslom/taveným syrom, prípadne rozšľahaným vajcom, na to pridám salámu, syr, kukuricu, huby (podľa chuti a stavu zásob/zvyškov), posypem syrom, grilovacím/pizza korením a dám zapiecť kým sa neroztečie syr. Klasický chlieb vo vajíčku nezvyknem často robiť, radšej chlieb rozkrájam na štvorce a takto premiešam s rozšľahanými vajíčkami, rozriedenými trochou mlieka. Do tejto masy opäť pridávam grilovacie korenie, prípadne zvyšky slaninky. Navrstvím to do zapekacej misy a dám zapiecť do zlata. Tiež chlieb suším - pre naše morčatá, robím z neho strúhanku alebo korenené krutóny, sestra to jedáva namiesto chipsov. Veľmi často využívam chlieb aj na sladko - robievam aj tzv. chlebový puding, podobný žemľovke. Tvrdú kôrku orežem a zvyšok chleba nakrájam na kocky. Zmiešam s vajíčkami rozšľahanými s cukrom a mliekom (od oka - tak, aby chlebíky neboli rozmočené na úplnú kašu, ale aby určite neboli suché), často pridávam trocha krupice, múky ak je to už tekuté, pudingový prášok pre arómu a zahustenie a následne ovocie - podľa sezóny a chuti, alebo tiež zvyšky lekváru, kompótu, oriešky, škoricu, sušené hrozienka. Celú masu potom navrstvím na plech alebo do zapekacej misy, postláčam, aby sa časti prepojili a dám zapiecť, kým puding nevonia a vrch zozlatne.
Alexandra, Nové zámky


Foto: Shutterstock.com

Rožok z umývačky

Zo starších bagiet robím cesnakové - do šikmých zárezov vkladám cesnakové maslo, bagetu zabalím do alobalu a dám na 10-15 minút do rúry. Ak mi práve doumývala umývačka, tak do horúcej vložím na hornú poličku starší rožok na oživenie.
Dáša, Košeca

Výborné zapekanky

Zo starších rožkov alebo žemlí robievam zapekanky. Rozkrojiť, natrieť nejakým ľahko roztierateľným tukom, na to prípadne trochu plnotučnej horčice, akúkoľvek salámu (nie je podmienkou), na plátky nakrájaný syr, ale môže byť aj syr s modrou plesňou. Zapiecť (najlepšie v rúre s funkciou gril) zhora cca 1 minútu na 220 - 250 °C.
Andrea, Sliač

Žemľovka z makovníka

Ak kúpime makovník a nestihneme ho spotrebovať, kým je mäkký, môžeme ho použiť namiesto rožkov do žemľovky. Žemľovka tak bude oveľa chutnejšia a mak jej pridá nový rozmer :)
Nikola, Turany

Prečítajte si aj ďalšie praktické tipy, ako v kuchyni neplytvať:






ANKETA: Vyskúšate niektorý z týchto tipov?

85,9%



14,1%







Diskusia k článku

ferno
zo starsieho chleba si robievam pizza chleby.
chleby nakrajam na krajce.a postupy su dva.jeden je ,ze si na krajce chleba dame vsetko ako na pizzu.poukladame na plech a pecieme v trube.
ja si ale kazdy chleba opeciem v hriankovaci.potom na neho dam vsetko ako na pizzu a dam na par sekund do mikrovlnky.kym sa syr neroztopi.je to rychlejsie ako prva moznost
sovka62
Robievam mnoho z toho, co je tu uvedene, ale u na je top chlieb natrety maslom, posypany struhanou Nivio a zapeceny na plechu v rure. Skusala sim aj ine syry s modrou plesnou, Niva vedie.
Obcas zmiesam struhany tvrdy syr s vajcami, chlieb v tejto zmesi namocim len z jednej strany a tou ho polozim na horuci olej v panvici. Druha strana sa upecie ako hrianka. Dobre, ale ten prvy recept vedie.
chorvatka
Varim obycajne nieco také, coho zvysok môzem pouzit do zajtrajsieho jedla; navyse, ak robim v kuchte zeleninu, az po nej varim mäso v stave, hrniec medzi oboma neumyvam.






 



TOPlist