Foto: Shutterstock
Ak zvyšok rodiny cesnak v jedle odmieta, nemusíte mu dať úplne zbohom aj vy. Sú možnosti, ako si ho môžete do jedla pridať. Urobte si cesnakovú pastu, cesnakovú majonézu alebo cesnakové maslo, ktorými si môžete ochutiť pripravený pokrm až dodatočne.
Cesnaková pasta
Výborným spôsobom, ako ochutiť jedlo je tradičné aioli, cesnaková pasta, ktorú tvorí len rozotretý cesnak, olej a soľ. Aioli neodmysliteľne patrí k stredomorskej kuchyni, kde sa podáva ako predkrm s olivami a chlebom, alebo sa servíruje k mäsu, rybám, zelenine či hummusu. A rovnako to môžete urobiť aj vy.Cesnaková majonéza
Kým ostatní členovia domácnosti si na tanier k hranolčekom alebo do burgra pridajú klasickú tatárku alebo obyčajnú majonézu, vy si môžete prichystať domácu cesnakovú majonézu.V podstate ide o klasickú majonézu len s cesnakom, avšak s tým, že cesnak sa nedáva úplne na záver, ale rozmixuje sa s vajíčkom alebo so žĺtkom.
Rovnako ako pri príprave klasickej majonézy, sa aj v prípade cesnakovej majonézy môže stať, že sa nevydarí tak, ako by ste si predstavovali – zrazí sa, je príliš riedka či naopak príliš tuhá... Čo teraz? Rýchla pomoc existuje.
Foto: Shutterstock
Zrazená majonéza
Samozrejme, že sa môže stať, že sa omáčka zrazí, to sa však dá zachrániť. Do novej nádoby nalejte žĺtok izbovej teploty. Rozmixujte ho so soľou a podľa chuti s trochou horčice. Namiesto čistého oleja teraz začnite pomaly a po veľmi veľmi malých množstvách pridávať a mixovať zrazenú cesnakovú majonézu.
Ak to nezaberie, pomôže trik s trochou horúcej vody. Tú veľmi pomaly vmiešajte do zrazenej omáčky - vďaka tomu bude krémová a krásne hladká. Môže však stratiť časť svojej chuti.
Príliš riedka majonéza
Ak potrebujete riedku omáčku zahustiť, jednoducho do nej pridajte trochu viac oleja. Samozrejme, aj ten je potrebné miešať pomaly a mal by mať vždy rovnakú teplotu ako riedka majonéza. Inými slovami, ak bola chvíľu v chladničke, mali by ste vychladiť aj olej. Ak bola práve pripravená, použite olej, ktorý má izbovú teplotu.
Ako alternatívu na zahustenie namiesto ďalšieho oleja možno použiť aj trochu nadrobno nasekanej striedky z bieleho chleba, ktorá sa rozmixuje v omáčke.
Foto: Shutterstock
Príliš hustá majonéza
Ak je cesnaková majonéza príliš hustá, možno ju ľahko zriediť. Len nepridávajte viac oleja, pretože by sa tým ešte viac zahustila. Namiesto neho pridávajte po lyžiciach vodu a rozmixujte na požadovanú konzistenciu.
Ďalšou alternatívou je urobiť omáčku tekutejšou pomocou crème fraîche, prípadne s kyslou smotanou. Tú môžete použiť aj vtedy, ak nechcete, aby bola táto lahodná cesnaková majonéza mastná. Jednoducho ju vymixujte len s časťou oleja a potom doplňte mliečnym výrobkom.
Cesnakové maslo
Perfektným riešením, ako dodatočne dostať do jedla cesnak, je cesnakové maslo. Jeho príprava je úplne jednoduchá.Foto: Shutterstock
Stačí nechať maslo povoliť pri izbovej teplote, potom ho osoliť, vmiešať roztlačený cesnak podľa chuti a prípadne aj nasekané bylinky (petržlenová vňať, pažítka). Vymiešané cesnakové maslo vytvarujte na potravinárskej fólii alebo mastnom papieri do tvaru valčeka, dobre napevno zabaľte a dajte do chladničky. Masla si môžete urobiť aj viac a uložiť ho do mrazničky.
No a potom si z neho môžete už len odkrajovať plátky podľa potreby a chuti. Keď cesnakové maslo položíte na horúce mäso na tanieri, začne sa krásne rozpúšťať. Skvelé bude aj natreté na bagetu namiesto klasického masla, ktoré si u vás dáva zvyšok rodiny. Takže nakoniec budete vy aj oni spokojní...
Pripravte si cesnakové maslo s bylinkami podľa nášho videa:
Diskusia k článku