Foto: Juraj Kopac
Chorvátsko je krajina tisícich ostrovov,
ale aj vynikajúceho jedla.
V malých prístavných reštauráciách tvoria hlavné menu čerstvé ryby a plody mora. Čerstvé preto, že na jedálnom lístku nenájdete nikdy to isté, vždy ponúkajú práve to, čo sa v ten deň ulovilo.
Dobroty, ktoré musíte ochutnať
Delikatesou, ktorú tu treba určite ochutnať, je pažský syr. Lahôdka z ostrova Pag patrí medzi najlepšie chorvátske syry a bez problémov konkuruje aj tým najlepším syrom na svete.
Podáva sa samostatne, vynikajúco však chutí aj s presláveným dalmátskym pršutom, čo je pomaly sušená šunka, ktorá sa krája na tenulinké prúžky. Na výstave Be CROative nám „domáci“ odporučili, že k dokonalosti sa k pažskému syru a dalmátskemu pršutu podávajú aj istrijský olej zo starovekých olivových hájov, olivy a samozrejme to najkvalitnejšie chorvátske víno.
Chorváti sú na svoje výnimočné produkty aj právom patrične hrdí, tvrdia, že sú výsledkom pracovitých rúk ich národa, ktorý svoje zručnosti získaval tradíciou ústneho podania. Aj preto patrí ich pažský syr, dalmátska šunka, istrijský olivový olej, bylinková polievka z ostrova Brač, palinový nápoj z Rovinja, či Ilocký tramín medzi to najlepšie, čo by ste na potulkách touto krajinou mali určite ochutnať.
O chorvátskych dobrotách sme sa porozprávali s Trpimir Župićom - riaditeľom výstavy Be CROative.
Väčšinou chodia Slováci do Chorvátska, prečo sa Chorvátsko chce prezentovať na Slovensku?
Máme čo ukázať a nielen more, ktoré tak dobre poznáte. Vlani nás navštívili viac ako 310 tisíc Slovákov! Prinášame k vám informácie aj o ďalších kútoch Chorvátska, aby ste nás ešte lepšie spoznali a aby vás chodilo ešte viac.
Keby ste v Chorvátsku chceli pozvať niekoho na večeru, čo by to bolo?
Máme tri druhy kuchyne – kontinentálnu, vnútrozemskú a prímorskú. Ak by sme boli pri mori, tak by som zvolil chute Dalmácie, ryba a k nej výborné víno.
My sa hrdíme bryndzou, čo je typické pre Chorvátsko?
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
K Chorvátsku patrí aj kvalitná pálenka.
Ovplyvňuje vašu kuchyňu fakt, že ste prímorskou krajinou?
Jednoznačne. Jadran dodáva všetky možné chute. Dubrovnické kamenné pivnice a úrodné vinice zasa prinášajú vína, ktoré umocnia atmosféru. V Dubrovniku máme navyše špeciálnu pochúťku, vynikajúce lahodné mušle a najlepšie balkánske krevety.
Ako je to s kvalitou chorvátskych vín?
Vo vinárskom umení máme dlhoročnú tradíciu a medzinárodné úspechy, každý rok sa zlepšujeme a naše víno je už porovnateľné s lahodnými mokmi z Francúzska, či Talianska. Tam majú náskok, pretože víno je kultúrnou tradíciou... Ale v poslednom desaťročí sa kvalita chorvátskych vín skutočne stala porovnateľnou.
Diskusia k článku