Bobule na neskôr:
7 spôsobov, ako z hrozna spraviť zásoby na zimu

Jana Klimanová, 27. októbra 2023     5 minút čítania

Máte viac hrozna, než dokážete zjesť? Ak ho neplánujete dať do koláčov, tu je niekoľko tipov, ako mať z neho úžitok ešte zopár mesiacov.



Foto: Shutterstock

3. Hroznový džem

Potrebujeme:
  • 1 kg bieleho alebo červeného odstopkovaného hrozna
  • ½ kg cukru (pri kyslejšom hrozne aj viac)
  • ½ citróna
  • trochu vody

  • Bobule hrozna dáme do hrnca, zalejeme ich vodou a na miernom stupni varíme, kým nepopraskajú a nerozvaria sa. Vytvorenú penu zbierame. Zmes prepasírujeme cez sitko (ak treba dvakrát), aby sme ju zbavili šupiek a kôstok. Povaríme s cukrom a citrónovou šťavou, kým nebude dostatočne hustá. Džem môžeme počas varenia ochutiť klinčekom, kardamómom, badiánom, škoricou alebo vanilkou. Zmes dáme do zaváraninových pohárov, uzavreté ich otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.




    ANKETA: Robili ste už niekedy hroznový džem?

    51,6%



    48,4%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist