Fedor Malík:
Bigos vo vinici

Fedor Malík, 31. marca 2020     3 minúty čítania

Nešťastný rok dvetisícdvadsať... Už zo začiatku tu čosi nesedelo. Vo vzduchu aj v atmosfére fluidného kvasenia viselo niečo, o čom sme nemali ani tušenia.



Vypuklo to v Číne a my sme mávli rukou. Veď je to tak ďaleko, nás sa to netýka! A o pár týždňov to všetkých prekvapilo. Tí najstarší dnes vravia, že takú neistotu naposledy cítili v závere druhej svetovej vojny...

Aj moja rodná Modra sa trápi. Ulice sú vyľudnené, obchody pozatvárané, ľudia do práce nechodia a na tvárach nosia rúška. Prekliaty koronavírus... Modlíme sa a dúfame, že odoláme. Príroda sa nám však vysmieva. Je polovica marca a dokvitajú mandľovníky a pokvapkáva aj porezaný vinič. Keď ho ohýbate, plače, narieka. Je s vami a posilňuje vás. Akoby vravel: ,,Zotrvaj a na jeseň ťa obdarujem tými najsladšími bobuľami na svete." Nedá sa tomu neveriť...

Modranskí vinohradníci sú v chotári. Modrá obloha, takmer dvadsať stupňov vo vinici. Od rána sa viaže, naťahujú drôty, podsádzajú štepy. Aj môj syn s tovarichármi vyhladli. Treba im do vinice v Starých horách priniesť obed.

Už je navarené a v miske rozvoniava ,,bigos". Dal som si na ňom záležať. Kilo kvasenej kapusty, kilo bravčového bôčika, huby, sušené slivky, dve cibule, dve deci frankovky, sladká paprika, čierne korenie, bobkový list a soľ. Dusí a varí sa to všetko dobré dve hodiny. Pekne dohusta. Vonia to, chutí to - a zasýti to. A k tomu nakrájaný drevorubačský chlieb a po pohári frankovky. Dvojročnej a našej. Z toho najlepšieho honu v modranskom chotári. Z Plázlov.

Tonko a Kiko si naberajú už druhú porciu. Chutí im. Akoby aj nie. Veď bigos jedli po prvý raz v živote! Dožadujú sa aj druhej čaše červeného. Musím im to vyhovoriť. V tom moku je štrnásť percent alkoholu a ten, vážení, zoslabuje imunitu. Treba vydržať a tú ,,ázijskú" potvoru položiť na lopatky. Držme si palce, musíme to - s pomocou Najvyššieho - prekonať...



Diskusia k článku

mimy
Jéj to som nevedela - alkohol zoslabuje imunitu? Dobre vedieť, človek sa stále učí. Ostáva nám len dúfať, že to prekonáme v zdraví a že nebudeme celé leto behať s rúškami, je veľmi smutné osamelé obdobie
kvakac
Vďaka za pripomenutie bigosu dávno som nerobil. Keď je uvarený neviem sa ho dojesť.
chorvatka
Ten hore nam urcite nepomôze, pretoze mu ludia nemôzu ist zapalit sviece : vsetky kostoly tu vo Francuzsku su zavreté a v potvrdeni o nevyhnutnom vychode z domu nie je nic, co by dovolilo ludom ist do kostola. Mame pravo ist von len len s osobnym pisomnym prehlasenim o tom, se ideme na najvynutnejsie nakupy potravin, liekov, k lekarovi a do prace, ak mame na to potvrdenie od zamestnavatela... Inak nas caka pokuta 135 euri !
Nuz najlepsie bude zvysit odolnost pomocou vitaminov, propolisu alebo rodioly. Hlavu hore, neklesajme na duchu, tie vyborné recepty na Vareche nam v t om urcite pomozu, lebo ako povedal Heinrich Böll : "jedlo a pitie udrzuju ducha a telo pospolu". vdaka vsetkym varechacom za vynikajuce napady a recepty.
1x kvakac
tetuska
dala som si bigos v jednej poľskej reštaurácii, nechutil mi-varila som ho doma podľa receptu z internetu, ale dávala som 2 druhy kapusty-hlávkovú aj kyslú, to bol pán BIGOSZ, nechcem sa chváliť, ale bol vynikajúci a odvtedy ho pripravujem iba takto...






 



TOPlist