Bez svalov a kladiva:
7 spôsobov, ako otvoriť nedobytnú zaváraninu

Jana Klimanová, 15. mája 2023     6 minút čítania

Nie je nič horšie, ako byť hladný a trápiť sa dlhé minúty otváraním zaváraninového pohára s dobrotou, do ktorej sa chcete pustiť. Ponúkame vám zopár tipov, ako sa ku kyslým uhorkám, omáčke na špagety či džemu prepracovať čo najrýchlejšie.



Foto: Shutterstock

1. Pomocou utierky

K najčastejšie používaným metódam patrí prekrytie viečka suchou utierkou a následným pootočením viečka. Tento postup je šetrnejší k rukám a viečko sa nešmýka. Pri takomto otváraní stojte radšej nad drezom, aby prípadný vyliaty obsah pohára neskončil rozliaty po celej kuchyni.

2. Pobúchajte po okraji viečka

Drevenou varechou pobúchajte niekoľkokrát po okraji viečka, aby sa uvoľnilo, prípadne vezmite pohár do ruky a okrajom viečka opatrne pobúchajte o kuchynskú linku. Potom skúste pohár otvoriť.

3. Pomôcky, ktoré sa nešmýkajú

Pri otváraní zaváraninových pohárov vám môžu pomôcť aj gumené rukavice alebo potravinová fólia, ktorou prekryjete viečko. Prípadne vyskúšajte aj silikónovú gumičku, ktoré najskôr natiahnete na viečko a potom zaváraninu otvoríte.

Pozrite si toto video ako rôznymi spôsobmi uvoľniť viečko:



Zdroj: Youtube, Tech Insider

4. Pomôžte si teplom

Pôsobením tepla sa viečko mierne roztiahne a uvoľní pevné zovretie pohára pod tlakom. Viečko môžete ohriať pod tečúcou teplou vodou, ponorením pohára hore dnom do nádoby s teplou vodou alebo môžete tiež použiť sušič na vlasy.



Foto: Shutterstock

5. Vyskúšajte vodné kladivo

Zaváraninový pohár držte v jednej ruke dole viečkom pod 45 stupňovým uhlom. Rázne udrite dlaňou druhej ruky na dno pohára, čím sa viečko uvoľní. Táto metóda sa nazýva vodné kladivo. Funguje tak, že vyvinutý tlak v pohári nadvihne viečko a tesnenie sa uvoľní.

6. Vypustite „paru“

Použite príborový nôž alebo lyžicu s tenkou rúčkou či mincu ako páku na uvoľnenie okraja viečka. Keď začujete puknutie alebo zasyčanie, viečko sa uvoľnilo.

7. Trik s dlaňami

Prepleťte si prsty oboch rúk a dlaňami vyviňte tlak na viečko. Keď začujete cvaknutie viečka alebo zasyčanie, zaváraninu ľahko otvoríte.

Pozrite si video, ako na to:

Zdroj: Instagram, vsestranna_zena





ANKETA: Máte občas problém otvoriť pohár so zaváraninou?

82,6%



17,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist