Fedor Malík:
Bažantia polievka z Rúbane

Fedor Malík, 8. decembra 2015     2 minúty čítania

Bard slovenského vinohradníctva Ondrej Korpás – Bandy sa nedávno dožil sedemdesiatky. Je to čestný a pracovitý človek, ktorý nerád oslavuje. Tentoraz však urobil výnimku.


Foto: Pravda
V priestoroch renovovaného Château Rúbaň sa nás zišlo neúrekom. Slovenskí vinári, priatelia, najbližší. Napred sa pracovalo. Prekoštovali sme desiatky vzoriek tramínov a sporili sa, ktorýže je ten najlepší. Tramíny zo všetkých kútov krajiny. Zlatisté, korenisté a emotívne moky. Jeden krajší ako druhý. Väčšina napokon rozhodla. Najlepšími tramínmi sa prezentoval náš oslávenec. Čo na tom, že to boli len homeopatické vzorky. Veď skvelého nebýva veľa...

Skončila sa degustácia a zasadli sme k dubovým stolom. Podávala sa bažantia polievka. Nie hocaká, slávnostná. Parilo sa z nej, bola číra a zlatistá ako ruské zlato. Rozvoniavala remízkami podunajských polí a vŕškov, boli v nej dvanásťvaječné niťovky, kúsky bieleho bažantieho mäska a úhľadne na kocky nakrájaná koreňová zelenina. Zhlboka som dýchal a decentne pojedal. Listoval som v pamäti, obracal moje „polievkové stránky“, ale takú dobrú supu som tuším v živote nemal v ústach. Hanba–nehanba, naložil som si ešte raz.

Ondrej sa pousmial a do čaše mi nalial ešte zopár kvapiek toho víťazného. Cítil som sa ako v siedmom nebi. Zdvihol som pohár k nebesiam a zaželal Bandymu, aby mu to ešte dlho vydržalo. Neskromne, aspoň do osemdesiatky...



Diskusia k článku

venusa
Veľa zdravia cestnym mužom.
Raz a možno posledný som jedla bazanta. Dostali sme ho tam kdesi z dola, no toľko mal v sebe brokov, ze mi odpadol od chuti. Ozaj, tiež som polievkova a tie číre ľúbim najviac.
kuchticka
Potrebovala bych porovnat ine biele vina s traminom, ktory u nas nedostanem kupit. Mavala som ho tiez rada - tramin.






 



TOPlist