Fedor Malík:
Augustové dezerty

Fedor Malík, dnes 13:00     3 minúty čítania

Leto vrcholí a počasie je vrtké. Sú dni, keď horúčavy sú úmorné. A boli aj obdobia, keď lialo ako z krhly.



Foto: Shutterstock

Agrárny sektor je ako-tak spokojný. Akurát, že sa obáva plných vlakov ukrajinskej pšenice. Navyše desiatky stoviek zahraničných kamiónov denne nám dováža megatony zeleniny a ovocia z celého sveta. Pulty supermarketov sa prehýbajú pod ťarchou farieb, vôní a chutí. Je z čoho vyberať. Ceny však rastú a kúpyschopnosť bežných ľudí klesá...

Trochu som sa posťažoval a ak dovolíte vrátim sa do kuchyne. Variť a piecť však nebudeme. Tak to povedala redakcia. Máme vám ponúknuť nepečené a nevarené dezerty. Tak to teda skúsme...

Po roku som siahol po knihe „Kuchařka moravských kuchařek“, vydanej ešte v roku 2008 Spolkom moravských bakchantiek... Jahody sú ešte v ponuke. Tak ich využijeme. Urobíme si z nich smotanový dezert.

Potrebujeme kilo jahôd, štvrť kila práškového cukru, sáčok práškovej želatíny, šľahačku, limetku a čerstvú mätu. Dve tretiny jahôd rozmixujeme s cukrom, želatínu pripravíme podľa návodu a zmiešame ju s jahodovou kašou. Do misiek premiestnime po tri polievkové lyžice tohto „mlsu“. Ostatok jahôd ušľaháme so smotanou. Misky dáme do chladničky stuhnúť. Po príchode detí z kúpaliska ich vyklopíme na tanierik a ozdobíme lístkami mäty a hoblinkami limetkovej kôry...

Druhým receptom je nepečený jablkový „páj“. Na jeho prípravu potrebujeme kilo jabĺk, detské piškóty, dva pudingové prášky, cukor, citrónovú šťavu a hrsť sekaných mandlí. Jablká ošúpeme, nastrúhame nahrubo, dosladíme ich, pokvapkáme citrónom, prilejeme vodu a krátko ich podusíme.

Pudingový prášok rozmiešame vo vode, vlejeme ho do jablčnej hmoty a na miernom ohni zahustíme. Dno misiek ošetríme piškótami a zalejeme pripraveným „pájom“. Na povrch uložíme opäť piškóty, zachladíme ich a servírujeme so šľahačkou...

Všetko je to pre deti. Vám dospelákom ponúkam ešte jeden prostý návod. Opitý melón, najlepšie bezjadierkový, červený či žltý. Nakrájajte ho na kocky, pokvapkajte ho medom, citrónovou šťavou a cukrom. Vymrazte ho v mraziaku a polejte ho vychladeným sektom...



Diskusia k článku










TOPlist