Ako prekabátiť jazýčky:
4 tipy na trendovú a zdravšiu detskú párty

Rastislav Krampl, šéfkuchár, 12. júla 2022     5 minút čítania

Rodičia veľmi často váhajú nad tým, či má byť detská párty plná fast foodu, alebo zvolia zdravšiu alternatívu, no riskujú, že deťom nebude chutiť. Poradíme vám, ako pripraviť trendové, no zároveň zdravšie pohostenie.



Foto: Shutterstock

1. Zdravé jedlo verzus fast food?


Držme sa pravidla, že všetkého veľa škodí a základom stravovania by mala byť vždy rovnováha, pestrosť a vyváženosť. Ak sa deti stravujú zdravo a rodičia im pripravujú domácu stravu každý deň, možno práve pre ne bude mať čaro „fastfoodová“ oslava. Populárny fast food alebo junk food má vždy aj zdravšiu alternatívu.

Pizza

Detským hosťom vieme pomerne jednoducho pripraviť pizzu aj doma. Cesto sa dá urobiť aj zo špaldovej či celozrnnej múky a na obloženie môžeme zvoliť skutočne kvalitné suroviny. Z overených zdrojov môžeme použiť mäsové výrobky (šunku), ale aj čerstvú zeleninu a mliečne výrobky.



Foto: Shutterstock

Burger

Klasický burger na celý tanier, ktorý sa ledva zmestí do detských rúk, vieme nahradiť napríklad kanapkou z kváskovej bagetky. Obložíme ju podobne ako burger mäsovou guľôčkou, práve ugrilovaným syrom alebo zeleninou a prichytíme špajľou.
Ak si vopred naplánujete dostatok času na prípravu, viete ponúknuť aj domáce mini burgery v klasickej forme. Podobne je to aj s obľúbenou pochúťkou hot-dog. Domáca bagetka plnená kvalitným párkom rozkrájaná na miniporcie určite ulahodí očiam detského hosťa.

Wrap

Plnená tortilla - wrap s nátierkou je alternatíva ku klasickým chlebíčkom. Pri jej príprave je nespočetne veľa možností.

Zeleninové špíziky

Aj zeleninové špíziky vyzerajú omnoho lákavejšie ako šalát v miske. Či už klasické cherry paradajky s baby mozzarellou alebo olivy so sušenou paradajkou, ani tu sa fantázii medze nekladú. Napríklad pinchos – špíziky v španielskej kuchyni tvoria podstatnú časť párty jedál.

Lepšie prílohy

Ako zdravšiu prílohu môžeme podávať zemiakové mesiačiky pečené dochrumkava v rúre namiesto hranolčekov. Takisto zeleninové tyčinky predstavujú farebné a chuťové spestrenie stola detskej párty.

2. Sladkosti s cukrom alebo bez neho?


Zdravšou alternatívou cukríkov a sladkostí na stole je ovocie. Najlepšie je sezónne, ale, samozrejme, dnes môžeme nakúpiť rôzne druhy počas celého roka. Hostiteľ môže aj časovo a psychologicky ovplyvniť podávanie sladkostí, napríklad na začiatku oslavy je súčasťou stola len ovocie a možno nejaké keksíky a sladká bodka príde vo forme torty na záver.
Ak chceme v klasických receptoch znižovať podiel cukru, môžeme ho skúšať redukovať o 10 – 20 %. Pri korpusoch, cookies a biskvitoch však tvorí cukor dôležitú, takmer nemennú časť receptúry, pretože ovplyvňuje finálnu konzistenciu, ktorá ovplyvňuje celý proces napríklad tepelnej úpravy alebo finálnej konzistencie. Viac priestoru na striedmejšie sladenie ponúkajú krémy a plnky do koláčov.



Foto: Shutterstock

Zdravšie sladenie

Počas letných párty navrhujem ľahké kombinácie ovocia s jogurtom alebo ovocné drene, ktoré nahradia sladené komerčné zmrzliny. Tepelne spracovávané sladkosti odporúčam sladiť trstinovým, palmovým alebo kokosovým cukrom. Pri príprave bez tepelnej úpravy môžeme siahnuť po medoch, prírodných sirupoch – javorovom, sladovom, jačmennom.

3. Umelé nápoje verzus domáce limonády


Je leto, preto môžu byť detské párty plné domácich limonád a citronád, ktoré jednoznačne preferujem pred balenými sladenými nápojmi. Príprava je veľmi jednoduchá, stačí do džbánu vody pridať kúsky ovocia alebo byliniek, ako je mäta, tymian či materina dúška.
Ak niekedy nezjete naraz celý melón, pokojne ho priamo v šupe alebo v nádobe rozmixujte a šťavu preceďte do nádob na výrobu ľadu. Dajte ich zmraziť a kedykoľvek nimi môžete dochutiť minerálnu alebo obyčajnú vodu. Do džbánu pridáte zopár kociek drene a bylinky, dochutíte vytlačenou šťavou z citrusov a máte osviežujúcu limonádu.

4. Prineste na oslavu svetové trendy


Trendy z rôznych krajín už dávno ovplyvňujú naše oslavy, detské nevynímajúc. Grilovanie páročkov ako v Nemecku a Anglicku, burgery ako v Amerike, či rôzne tematické párty môžeme pripraviť aj v našej záhrade. Určite je veľmi zábavné spájať párty s pohybovými aktivitami, aby si deti užili aj poriadnu dávku zábavy.

Foto: Shutterstock

Jogurtový pohár

Jogurtový pohár obohatený o zrelé a sladké ovocie, ktorý nepotrebuje dodatočné sladenie, je zdravou alternatívou sladkého prekvapenia na záver.





Diskusia k článku







 



TOPlist