Ako na to:
Skvelé šnicle bez vyprážania! Urobte si chrumkavé rezne v rúre

Veronika Lucáková, 26. novembra 2023     3 minúty čítania

Milujete klasické vyprážané rezne, ale chceli by ste doma menej vyprážať? Či už kvôli zdraviu alebo aróme z vyprážania, máme pre vás návod, ako si ich vynikajúco pripraviť v rúre.



Foto: Shutterstock

Nevýhody vyprážania

Tradične sa rezne vyprážajú v dostatočne vysokej vrstve oleja, masti alebo prepusteného masla, prípadne v nejakej kombinácii týchto tukov. Po vyprážaní je však toto veľké množstvo tuku vhodné už len na vyhodenie.

Okrem toho sa pri príprave rezňov šíri celou domácnosťou poriadne intenzívna aróma z vyprážania, ktorá sa dosť dlho drží a nemusí byť každému príjemná.

V neposlednom rade je vyprážané jedlo aj pomerne kalorické, takže dôvodov na prípravu rezňov inak, je celkom dosť.

Ako na pečenie rezňov v rúre

Na začiatok je dôležité, aby ste predhriali rúru a s ňou aj prázdny plech, na ktorom budete potom obalené rezne piecť. Stačí klasický horný a dolný ohrev, ale môžete použiť aj ohrev teplovzdušný. Rúru nastavte na 220 °C (pri teplom vzduchu na 200 °C).

Rezne obaľte klasicky v trojobale - teda najprv v hladkej múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v strúhanke.

Horúci plech vyberte z rúry a položte naň papier na pečenie. Papier postriekajte alebo potrite olejom a rozložte naň obalené rezne. Je dôležité, aby sa rezne navzájom neprekrývali. Plech s rezňami hneď vložte naspäť do rúry a pečte 10 minút.

Potom rezne na plechu obráťte, opäť ich môžete podľa potreby ešte potrieť olejom a pečte ďalších 10 minút. Čerstvo upečené rezne z rúry budú chrumkavé aj šťavnaté.



Foto: Shutterstock

Z akého mäska?

Na tento spôsob úpravy je ideálne kuracie mäso, ale s úspechom sme upiecť v rúre vyskúšali aj teľacie rezne a tiež rezne z bravčového karé.

Aby sa mäso nevysušilo, nemalo by byť rozklepané celkom natenko. Podľa toho, ako sú rezne hrubé a z akého druhu mäsa ich pripravujete, je dôležité upraviť čas pečenia v rúre.

Klasický trojobal

Na rezne pripravené z rúry stačí použiť klasické obaľovanie v múke, rozšľahanom vajci a v strúhanke. Podľa vašej chuti môžete do strúhanky pridať sušené bylinky alebo mletú červenú papriku. Vďaka paprike budú mať rezne z rúry peknú farbu, bez nej budú rezne aj po upečení pomerne svetlé.

Pozrite si náš videonávod na prípravu rezňov z rúry






ANKETA: Pečiete rezne aj v rúre?

33,9%



66,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist