Ako miesiť, vaľkať a vykrajovať:
6 praktických rád, ktoré vám uľahčia prácu s lineckým cestom

Jarmila Horváthová, 13. decembra 2023     5 minút čítania

Práca s krehkým cestom, z ktorého sa robí aj linecké pečivo, má svoje pravidlá. Ako s ním zaobchádzať, aby vaše koláčiky boli naozaj výstavné?



Foto: Shutterstock

Bez krehkého cesta si pečenie vianočného pečiva ťažko predstaviť. Robia sa z neho obľúbené linecké koláčiky, ale aj keksíky rôznych tvarov a príchutí. Aby sa jeho príprava nezmenila na boj s cestom, tu je niekoľko dobrých rád.

1. Mieste ho len krátko

Na rozdiel od piškótového cesta, ktorému prospieva dlhšie miešanie či šľahanie, ktoré doň naženie vzduch a je potom krásne nadýchané, krehké cesto sa má spracovať len krátko, než sa spoja všetky suroviny.

Pri dlhšom hnetení maslo v ňom zmäkne, cesto sa začne lepiť a navyše pri vaľkaní bude krehké. Okrem toho, že sa s premieseným cestom bude zle robiť, aj upečené drobné pečivo z neho bude tvrdé.

2. Nechajte ho vychladiť

Linecké cesto je najlepšie vaľkať dobre vychladené, preto ho po vymiesení zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky aspoň na 30 minút, ale ešte lepšie na dlhšie.



Foto: Shutterstock

3. Aby sa pri vaľkaní nelepilo

Keďže cesto sa pri vaľkaní rado lepí na pracovnú dosku, treba ju posypať múkou, avšak pritom sa do cesta môže dostať viac múky, následkom čoho môže byť vaše linecké pečivo tvrdšie. Skúste radšej postup, ktorý používajú profesionáli, vyvaľkajte ho medzi dvoma hárkami papiera na pečenie.



Foto: Shutterstock

4. Ako cesto rovnomerne vyvaľkať

Aby sa vykrojené kúsky koláčikov pekne naraz a rovnomerne upiekli, je dôležité, aby malo cesto rovnakú hrúbku. Máme pre vás tip, ktorý vám pomôže to dosiahnuť.

Na pomoc si zoberte dve rovnaké drevené varešky alebo paličky v hrúbke, akú chcete, aby cesto malo. Položte ich vedľa seba s určitým odstupom, ktorý musí byť menší než je dĺžka vášho valčeka.

Cesto vložte medzi paličky a začnite ho vaľkať. Keď cesto vaľkaním získa hrúbku paličiek, ďalej vás už paličky "nepustia", výsledkom čoho bude rovnomerne vyvaľkané cesto s rovnakou hrúbku po celej ploche. Vyžaduje to síce trošku zručnosti, ale prečo to nevyskúšať?

Ak vám dobrodružná povaha chýba, v domácich potrebách dostať aj špeciálne nastaviteľné valčeky - na rúčky valčeka sa nasúvajú kolieska rôznych hrúbok, ktoré určujú hrúbku vyvaľkaného cesta.

5. Ako spracovať odkrojky

Pri vykrajovaní drobného pečiva vždy zostanú odkrojky, ktoré nechceme vyhadzovať a tak ho zvyčajne spolu zmiesime, vyvaľkáme a vykrojíme ďalšie keksíky. Ako sme spomínali vyššie, krehkému cestu miesenie neprospieva, preto je lepšie, keď odkrojky položíte na seba a tak vyvaľkáte. Takto to môžete postupovať, kým nespotrebujete všetko cesto.



Foto: Shutterstock

6. Krehké cesto ako korpus na koláč

Linecké cesto sa používa aj na korpusy na tartaletky či rôzne koláče so sladkými, ale aj slanými náplňami. Ak z cesta pripravujete korpus na koláč, je dobré ho pred vaľkaním najprv vytvarovať do tvaru, v akom ho chcete upiecť.

V prípade okrúhleho koláča, je najlepšie najprv vytvoriť z cesta guľu a trochu ju sploštiť. Potom môžete guľu jednoducho vyvaľkať do kruhu. Ak budete piecť koláč na plechu obdĺžnikového tvaru, z cesta najprv vytvorte valček a ten následne rozvaľkajte.



Foto: Shutterstock

Pri prenášaní vyvaľkaného cesta do formy alebo na plech si pomôžte valčekom, na ktorý vyvaľkané cesto naviniete a nad formou ho zase rozviniete.

Existuje však aj špeciálny užší valček s rúčkou vytvarovanou dohora, s ktorým môžete krehké cesto vyvaľkať priamo na plechu alebo na dne formy.





ANKETA: Používate valček na prenášanie plátu cesta na plech alebo do formy?

85,7%



14,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist