Aj vonku je zima:
Chladnička je plná, na rade je balkón. Na čo dať pozor, aby tam jedlo prežilo bez ujmy?

Jana Klimanová, 21. decembra 2023     2 minúty čítania

S blížiacimi sa sviatkami začínajú naše chladničky praskať vo švíkoch. Našťastie, chladné dni nám dovoľujú odložiť jedlo na balkón či terasu. Ako a kde umiestniť potraviny, aby nevyšli navnivoč a neuškodili nám?



Foto: Shutterstock

Najviac 8 °C

Teplota na balkóne či terase by sa mala približovať teplote v chladničke a nemala by presiahnuť 8 °C. Musíte však rátať s teplotnými výkyvmi, ktoré potravinám nesvedčia. Sledujte počasie - ak sa počas dňa oteplí, radšej ich presuňte do chladničky.

Naopak, ak je vonku mráz, jedlo zamrzne a treba ho potom rozmraziť. V takom prípade ho už treba skonzumovať a nedávať ho znovu na mráz.



Foto: Shutterstock

Pri odkladaní jedla na balkón či terasu sa vyhýbajte miestam, kde svieti priame slnko, aby sa hrnce a nádoby s potravinami neprehriali a aby nedošlo k množeniu zdraviu škodlivých baktérií.

Do menších nádob

Von dávajte len také potraviny, ktoré rýchlo spotrebujete, napríklad obed na ďalší deň. Skladovanie polievky alebo mäsa vonku by nemalo presiahnuť jeden deň.

Pri skladovaní na balkóne alebo terase pokrmy rozdeľte do menších nádob. Kapustnicu nedávajte na balkón vo veľkom hrnci, v ktorom ste ju varili, ale vo dvoch až troch menších - aby čo najskôr vychladla. Rovnako aj majonézový šalát.



Foto: Shutterstock

Pozor na zvieratá

Jedlo na balkónoch a terasách, samozrejme, láka vtáky, mačky a hlodavce. Tým skôr, ak dáte von ešte teplé potraviny. Počkajte radšej, kým jedlo nevychladne. Pokrm dobre zakryte, nádoby tesne uzatvorte, pokrievky na hrncoch zaťažte a môžete ich aj obaliť potravinovou fóliou.



ANKETA: Odkladáte v zime jedlo aj na balkón alebo terasu?

87,4%



12,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist