
Foto: Shutterstock
Mala byť hladká a lesklá, ale namiesto toho sa z nej stala hrudkovitá, nepoužiteľná hmota. Teda v tom lepšom prípade, pretože cukrárskym začiatočníkom sa biela čokoláda často zvykne aj pripáliť.
Biela čokoláda totiž vyžaduje na rozpustenie viac času a trpezlivosti, než tmavá. Až potom ňou môžete zdobiť zákusky či sušienky, pridávať ju do krémov, polievať ňou torty alebo trebárs do nej namáčať čerstvé jahody.
V prípade roztápania bielej čokolády platí, že za úspechom stojí kvalita. Siahnite po kvalitnej bielej čokoláde, ktorá obsahuje veľa kakaového masla, tie najlepšie ho môžu obsahovať až 40 %.

Foto: Shutterstock
Tip z Varechy: S bielou čokoládou, ktorá robí problémy, má skúsenosti aj naša prispievateľka @ancicka: "Ak používam na polevu “okrúhlu” bielu čokoládu, vždy do nej na začiatku od oka pridám stužený tuk a trochu oleja. Mám pocit, že je vyrobená len z práškového mlieka. Ak chcem pripraviť polevu, pridám ešte aj 100 g nejakej klasickej bielej čokolády. Naposledy som pri šuhajdách pridala jogurtovú a bola fajn," píše v diskusii o bielej čokoláde na Varecha.sk.
Lepšie je jej nad parou
Biela čokoláda sa zvykne rada pripáliť, preto je lepšie rozpúšťať ju nad parou. Vodný kúpeľ, nad ktorým budete čokoládu rozpúšťať, nesmie byť príliš horúci, voda v hrnci určite nesmie vrieť, lebo čokoláda sa potom začne zrážať. Pokojne ju môžete pozvoľne rozpúšťať nad už odstaveným vodným kúpeľom. Dbajte na to, aby sa horúca voda nedotýkala dna nádoby s bielou čokoládou.Dávajte pritom pozor, aby sa do čokolády nedostala voda. Misa alebo hrniec, ktorý položíte nad horúcu vodu, musí čo najviac pasovať. Aj pár kvapiek vody môže spôsobiť, že čokoláda sa zrazí a vytvorí hrudky, preto aj kuchynské náradie, s ktorým pracujete, musí byť úplne suché.
Nezabudnite neustále miešať. Akonáhle biela čokoláda dosiahne bod tavenia, treba ju pozorne sledovať, aby sa nespálila a nestratila svoju krémovú konzistenciu. Pri pozvoľnom rozpúšťaní vám môže pomôcť kontrola teploty, ak máte doma kuchynský teplomer. Biela čokoláda potrebuje na rozpúšťanie asi približne 29 °C.
Po rozpustení treba čokoládu nechať za občasného miešania vychladnúť na izbovú teplotu.
Tip z Varechy: Aj Varecháčka @marika9 odporúča bielu čokoládu rozpúšťať pomaly nad parou a s trochou oleja: "Pri rozpúšťaní treba pomaly pridávať maslo a stále miešať. Linecké kolieska poliate bielou čokoládou so sušenou brusnicou v strede boli krajšie ako od cukrárky. Biela poleva bola exkluzívna," píše v spomínanej diskusii.
Okrem masla alebo oleja sa pri rozpúšťaní do bielej čokolády môže pridať aj smotana.
Tip z Varechy: Na sladkú, 33 % smotanu pri rozpúšťaní bielej čokolády, ktorá sa hodí najmä do plniek, nedá dopustiť @lusinkab: "Približne 100 ml smotany privediem takmer k varu, odstavím ju z plameňa a pridám bielu čokoládu nalámanú na kúsky. Nechám postáť dve minúty a potom len vymiešam. Spočiatku sa môže zdať, že sa to nespojí, ale potom z toho vznikne pekná krémová čokoláda, ktorá sa hodí do plniek. Už len nechať vychladnúť na izbovú teplotu a primiešať k plnke," radí.
V mikrovlnke opatrne
Hoci sa rozpúšťanie bielej čokolády v mikrovlnke neodporúča, pri dodržaní niekoľkých zásad sa to vraj v tej, ktorá je určená na polevu (v tvare malých okrúhlych peniažtekov alebo väčších dukátikov), môže podariť.
Foto: Shutterstock
Nastavte mikrovlnnú rúru na polovičný výkon a vložte do nej sklenenú misku s peniažtekmi (dukátikmi) bielej čokolády. Ak máte len klasickú tabuľkovú čokoládu, nasekajte alebo nalámte ju na rovnako veľké kúsky.
Zapnite rúru na 30 sekúnd, misku vyberte a čokoládu miešajte tridsať sekúnd. Postup opakujte dovtedy, kým čokoláda nie je rozpustená. Podrobný postup aj výsledok si pozrite v tomto videu:
Zdroj: YouTube/@DippedTampa
Tak a teraz, keď už viete, ako na to, môžete si pripraviť niektorý z týchto dezertov z bielej čokolády:
Diskusia k článku