Aby sa podaril:
8 krokov k dokonalému snehu z bielkov

Jana Klimanová, 14. decembra 2022     3 minúty čítania

Sneh z bielkov sa postará o kyprosť cesta, dodá mu objem aj tvar. Aké triky by ste mali ovládať, ak chcete vyšľahať perfektne tuhý sneh?



Foto: Shutterstock

1. Čerstvé vajcia

Zásada číslo jeden je použiť čo najčerstvejšie vajcia. Čerstvý bielok obsahuje viac bielkovín ako starší, a preto je sneh hustejší a drží svoj tvar.

2. Izbová teplota

Vaječné bielky by mali mať pri šľahaní izbovú teplotu. Je to preto, aby do seba prijali viac vzduchu. Naopak, bielky od žĺtkov sa lepšie oddeľujú za studena. Po vybratí vajec z chladničky preto oddeľte bielky od žĺtkov a pred šľahaním ich nechajte pol hodinu postáť pri izbovej teplote.

3. Ani kúsok žĺtka

Veľmi dôležitá chvíľa prichádza pri samotnom oddeľovaní bielkov od žĺtkov. Do misky, v ktorej bielky budete šľahať, sa nesmie dostať ani kúsoček žĺtka. Obsahuje tuk, ktorý sa so snehom nekamaráti a bielky sa vám nepodarí dokonale vyšľahať.

4. Čistá a suchá nádoba

Šľahacie metly a nádoba by mali byť suché a dokonale čisté. Pozor si treba dať najmä na neviditeľnú mastnotu. Stavte na nerezové nádoby, plast je totiž porézny a mastnota sa v ňom môže držať aj po dôkladnom umytí. Nádoba musí byť pred šľahaním úplne suchá.



Foto: Shutterstock

5. Cukor a soľ

Sneh bude po vyšľahaní tuhší, ak doň pridáte cukor, nie práškový ani kryštálový, ale krupicový. Na začiatku šľahania pridajte polovičnú dávku, keď je sneh takmer tuhý, pomaličky prisypávajte zvyšok. Ak je sneh súčasťou slaného jedla, napríklad plnky do mäsa, pridajte do bielkov štipku soli. Štipka soli na začiatku šľahania prospeje aj sladkému snehu.

6. Ocot a citrón

K tuhému snehu vám pomôže aj citrón alebo ocot. Na jeden bielok použite ¼ ČL kyslej ingrediencie.

7. Rýchlosť šľahania

Rýchlosť šľahania je takisto dôležitá - začnite na nízkych otáčkach a postupne rýchlosť zvyšujte. V prípade ručného elektrického šľahača pohybujte metličkami po celej mise. Nádobu s vyšľahaným snehom otočte dnom hore, sneh by v nej mal ostať. Pozor, aby ste sneh neprešľahali, pretože z neho unikne potrebný vzduch. Stratí lesk a vytvoria sa v ňom žmolky.

8. Ihneď do rúry

Sneh šľahajte tesne pred pečením, nenechávajte ho stáť a hneď ho spracujte. Po čase sa totiž stáva riedkym a klesá.





Diskusia k článku







 



TOPlist