Foto: Shutterstock
1. Čerstvé vajcia
Zásada číslo jeden je použiť čo najčerstvejšie vajcia. Čerstvý bielok obsahuje viac bielkovín ako starší, a preto je sneh hustejší a drží svoj tvar.2. Izbová teplota
Vaječné bielky by mali mať pri šľahaní izbovú teplotu. Je to preto, aby do seba prijali viac vzduchu. Naopak, bielky od žĺtkov sa lepšie oddeľujú za studena. Po vybratí vajec z chladničky preto oddeľte bielky od žĺtkov a pred šľahaním ich nechajte pol hodinu postáť pri izbovej teplote.3. Ani kúsok žĺtka
Veľmi dôležitá chvíľa prichádza pri samotnom oddeľovaní bielkov od žĺtkov. Do misky, v ktorej bielky budete šľahať, sa nesmie dostať ani kúsoček žĺtka. Obsahuje tuk, ktorý sa so snehom nekamaráti a bielky sa vám nepodarí dokonale vyšľahať.4. Čistá a suchá nádoba
Šľahacie metly a nádoba by mali byť suché a dokonale čisté. Pozor si treba dať najmä na neviditeľnú mastnotu. Stavte na nerezové nádoby, plast je totiž porézny a mastnota sa v ňom môže držať aj po dôkladnom umytí. Nádoba musí byť pred šľahaním úplne suchá.Foto: Shutterstock
Diskusia k článku