Aby nevytiekla:
Príliš riedka plnka? Užitočné tipy, ktoré váš koláč zachránia

Veronika Lucáková, dnes 06:00     5 minút čítania

Orechová, maková, džemová či tvarohová – ak je plnka veľmi tekutá, môže vytiecť a pokaziť celý dojem z koláča. Ako sa vyhnúť tejto šlamastike a dosiahnuť správnu konzistenciu plnky?



Foto: Shutterstock

Pozor na tekutiny

Lepšie než hasiť vzniknutý problém je sa mu radšej vyhnúť hneď na začiatku prípravy plnky. Myslite na to, že každá surovina inak vstrebáva pridané tekutiny, či už je to voda, mlieko, šťava, káva či smotana. Preto ich k mletým orechom, maku, tvarohu či lekváru pridávajte postupne v malých množstvách a zakaždým chvíľku počkajte, kým tekutinu nasajú, aby ste videli výslednú konzistenciu. Až potom pridávajte ďalšiu tekutinu.

Zahusťujte postupne

Ak ste sa predsa len "dopracovali" k príliš riedkej plnke, pri jej zahusťovaní postupujte opatrne naopak - pridávajte len malé množstvá suchej ingrediencie a sledujte konzistenciu. Každý druh plnky reaguje inak, preto je dôležité mať trpezlivosť a správne odhadnúť, čo konkrétna plnka potrebuje.

Čo pomôže riedkej orechovej plnke

Pridajte do plnky trochu jemnej strúhanky alebo pomletých piškót či maslových sušienok. Tieto absorbujú prebytočnú vlhkosť bez toho, aby narušili chuť.



Foto: Shutterstock

Ak máte k dispozícii viac orechov, pridajte jemne pomleté orechy. Zvýši sa tým hustota plnky a jej chuť bude ešte intenzívnejšia.

V prípade potreby môžete použiť aj trošku kukuričného škrobu alebo hladkej múky, ktorá plnku zahustí.

Mak zahustíte aj kokosom

Riedku makovú plnku môžete zahustiť pridaním malého množstva detskej krupice a nechať ju chvíľu pôsobiť, aby nasiakla prebytočnú tekutinu.

Podobne ako pri orechovej plnke, ak je to možné, pridajte viac mletého maku. Ten pomôže absorbovať vlhkosť a plnka získa bohatšiu chuť.

Niekedy stačí riedku plnku zahriať na miernom ohni, aby sa nadbytočná tekutina zredukovala.

Ak vám neprekáža, že maková plnka bude ochutená menej tradične, skúste do nej pridať strúhaný kokos, strúhaný perník či pomleté orechy. Klasicky pomôže aj kukuričný škrob, mleté piškóty, sušienky či strúhanka.

Pozrite sa, ako pripraviť skvelú makovú plnku:



Príliš riedky džem?

Niekedy jednoducho až po otvorení pohára s džemom zistíme, že je príliš riedky. Na jeho zahustenie skúste pridať malé množstvo kukuričného škrobu alebo pektínu. Kukuričný škrob aj pektín stačí rozmiešať s trochou vody a primiešať ho do džemu, potom ho krátko povariť.



Foto: Shutterstock

Džem môžete jednoducho zredukovať aj zahrievaním na miernom ohni, kým nezhustne na požadovanú konzistenciu.

Ak chcete dosiahnuť želé efekt, môžete do džemu pridať trošku agarového prášku. Džem tak získa pevnú, želé podobnú textúru. Pri agare treba podľa návodu džem povariť.

Ak máte riedky slivkový lekvár trebárs do buchiet, zahustíte ho jednoducho aj nastrúhaným perníkom.

Do tvarohu dajte puding

Tvarohová plnka môže veľmi rýchlo zrednúť, najmä ak je tvaroh príliš vodnatý. Na zahustenie môžete vyskúšať do plnky pridať trochu jemnej strúhanky alebo rozdrvených piškót. Tieto prísady absorbujú prebytočnú vlhkosť.



Foto: Shutterstock

Skvelou alternatívou je aj pridanie škrobu. Malé množstvo kukuričného škrobu zmiešajte s plnkou, ktorá sa následne zahustí.

Perfektne poslúži na zahustenie aj pudingový prášok. Okrem toho, že plnku zahustí, môže ju aj ochutiť, v závislosti od toho, či zvolíte vanilkový, karamelový alebo čokoládový.

Ak máte čas, môžete tvaroh nechať odkvapkať na sitku s plátnom, aby sa z neho odstránila nadbytočná voda.



ANKETA: Zahusťujete plnku niekedy aj strúhankou?

60,0%



40,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist