Aby boli ako v Taliansku:
5 chýb, ktoré dokážu pokaziť vaše bolonské špagety

Jarmila Horváthová, 26. júla 2024     4 minúty čítania

Ako to, že doma nechutia tak, ako na dovolenke v Taliansku? No, morom ani historickými pamiatkami to nebude. Vyvarujte sa týchto najčastejších prešľapov pri príprave bolonskej omáčky, aby ste sa čo najviac priblížili k chutnému originálu.



Foto: Shutterstock

Dovolenka v Taliansku, to je aj (či v prvom rade) výborné jedlo. Možno ste sa z takej práve vrátili a rozhodli ste sa predĺžiť si ju aspoň trocha tým, že si uvaríte niektorú z talianskych klasík. Veď vám tam tak chutili. Napríklad bolonské špagety.

Lahodné cestoviny s aromatickou omáčkou z mäsa, paradajok a množstva stredomorských byliniek. Úžasný pôžitok! Lenže stala sa nejaká chyba... Tie vaše bolonské špagety nechutili vôbec tak, ako tie na ktorých ste si pochutnávali na Apeninskom polostrove. Možno ste urobili niektorú z chýb, ktoré mnohí pri ich príprave robia. Tu je päť tých najčastejších.

Chyba č. 1: Pridali ste pretlak priamo z tuby

Čo patrí do zmesi na bolonské špagety okrem mletého mäsa? Paradajkový pretlak. Mnohí ľudia ho pridávajú do omáčky až pomerne neskoro v priebehu varenia. Údajne preto, aby omáčka získala lahodnejšiu chuť. Lenže namiesto neho ju má nejakú "kovovú"...



Foto: Shutterstock

Stane sa to vtedy, ak dávate pretlak do jedla priamo z tuby alebo konzervy. Skladovanie v nich totiž pretlaku dodáva mierne kovovú príchuť a tá sa prenáša aj do pripravovaného pokrmu.

Lepšie je paradajkový pretlak pred pridaním k ďalším surovinám najprv trochu orestovať na panvičke. Tým skaramelizuje, získa lepšiu chuť a kovový nádych zmizne.

Chyba č. 2: Zabudli ste na zeleninu

Niektorí ľudia sa pri príprave bolonskej omáčky obmedzujú na mleté mäso a paradajky. V skutočnosti by však správna omáčka mala obsahovať aj zeleninu - najmä nakrájanú mrkvu a stonkový zeler. Je to veľmi dôležité, aby omáčka získala svoju typickú chuť.

Chyba č. 3: Nepoužili ste vhodné mäso

Ak chcete uvariť správne bolognese, mali by ste si dať pozor aj na výber správneho mäsa. Zvyčajne sa kupuje miešané mleté mäso, ideálna zmes je približne 2/3 mletého hovädzieho a 1/3 mletého bravčového mäsa. Mäso tak zostane šťavnaté a chutné.

Mleté mäso však nie je jediným mäsom, ktoré by malo skončiť v bolonskej omáčke. V ideálnom prípade by ste mali okrem mletého mäsa pridať a opiecť aj na kocky nakrájanú taliansku slaninu, napríklad pancettu alebo guanciale.



Foto: Shutterstock

Chyba č. 4: Nevenovali ste príprave dostatok času

Skutočne dobrá bolonská omáčka potrebuje viac času. Takže ak ho práve nemáte, rozhodnite sa radšej pre iné jedlo. Keď sú všetky prísady v panvici, omáčka by sa mala variť na miernom ohni. Určite by ste si na to mali vyhradiť dve hodiny.

Ak máte aj tak často málo času, ale nechcete prísť o pravidelné bolonské špagety, môžete si uvariť väčšie množstvo omáčky vopred a potom ju zamraziť.

Chyba č. 5: Prevarili ste cestoviny

Cestoviny by mali byť vždy uvarené al dente (na skus). Pozorne sa preto pozrite na pokyny na obale cestovín - a minútu pred uplynutím uvedeného času varenia skontrolujte ich konzistenciu.



Foto: Shutterstock

Takto zaručene nepremeškáte ideálny čas. Lebo ak ich uvaríte príliš, utrpí tým celé jedlo.



ANKETA: Patrí podľa vás ochutnávanie miestnych špecialít k vydarenej dovolenke?

91,3%



8,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist