Aby bol dokonalý:
Bude u vás na Štedrý večer losos? Týchto 7 vecí pri jeho príprave nikdy nerobte

Jarmila Horváthová, 22. decembra 2023     3 minúty čítania

Príprava lososa je nenáročná, rýchla a jednoduchá, ale aby bol perfektný, treba sa vyvarovať niektorých chýb. Pozrite sa, či nerobíte niektorú z týchto...



Foto: Shutterstock

1. Lososa neumyjete

Filetu by ste nikdy nemali vkladať na panvicu priamo z obalu. Na rybách vo vreckách a v obaloch sa rýchlo tvoria baktérie. Rybu vždy krátko opláchnite pod tečúcou vodou a potom osušte kuchynským papierom.

2. Nenarežete kožu

Ak chcete pripraviť lososa aj s kožou, nemali by ste ju piecť či grilovať bez toho, aby ste najprv kožu rozrezali. Tá spôsobuje, že sa mäso pripravuje nerovnomerne. Aby ste tomu zabránili, niekoľkokrát narežte kožu ostrým nožom asi 0,5 cm hlboko.

3. Použijete nesprávnu panvicu

Panvice z liatiny a nehrdzavejúcej ocele nie sú na pečenie rýb vhodné, tie sa na ne prilepia. Používajte preto panvicu s nepriľnavým povrchom - je najlepšia na šetrné varenie a vyprážanie pri nižších teplotách, pri ktorých sa ryby pečú.



Foto: Shutterstock

4. Používate nesprávne množstve oleja

Hoci sa to zdá ako malichernosť, pri pečení je dôležité použiť aj správne množstvo oleja. Ak budete rybu piecť na príliš malom množstve oleja alebo bez neho, losos sa môže na panvicu prilepiť. Ak oleja použijete príliš veľa, bude prskať po celej kuchyni. Aké je teda správne množstvo? Na filetu s hmotnosťou približne 200 g pridajte do panvice 1 polievkovú lyžicu oleja.

5. Panvica je príliš horúca

Ak lososa opekáte na príliš vysokej teplote, úplne sa vysuší. Aby ste tomu zabránili, rozohrejte panvicu, pridajte olej, rozohrejte ho, vložte rybu a potom okamžite znížte teplotu. Lososa opekajte na stredne nízkej teplote.

6. Rybu často otáčate

Niektoré druhy mäsa treba pri tepelnej úprave pravidelne otáčať, ale nie filetu z lososa. Časté otáčanie spôsobí, že jemná ryba sa rozpadá a stráca šťavu. Lososa stačí otočiť len raz, z jednej strany na druhú.



Foto: Shutterstock

7. Presne dodržiavate recept

Dodržiavanie časov prípravy, ktoré sú uvedené v receptoch má rozhodne svoj význam, ale pri opekaní lososa by ste sa nemali vždy slepo spoliehať na čas prípravy uvedený v recepte. Je to preto, že každá fileta má inú veľkosť a hrúbku, takže treba sa radšej spoliehať na svoje oči a odhad.

Kedy je teda losos hotový? Ak je z obidvoch strán opečený (mal by mať o niečo svetlejšiu farbu ako surový) a v strede je ešte trochu sklovitý, je dokonalý. Treba mať na pamäti odporúčania šéfkuchárov, že ryba by nemala byť nikdy úplne prepečená, pretože bude suchá.



ANKETA: Odstraňujete kožu z lososa pred opekaním?

11,3%



88,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist