8 super tipov, ktoré ocení každá gazdinka

Sponzorovaný obsah, 31. júla 2018     4 minúty čítania

Dobrých nápadov a tipov do domácnosti nie je nikdy dosť. A čo tieto? Poznáte?

1. Ako kúpiť chutné paradajky

Trhy a supermarkety sa v tomto období červenajú paradajkami. Nie sú však paradajky ako paradajky. Až si zase budete na pultoch vyberať, hodí sa vám vedieť, že čerstvé a kvalitné kúsky poznáte podľa vône stopky – ak naozaj vonia po paradajkách, berte ich!



2. Kedy je avokádo tak akurát

Avokádo je in, obsahuje zdravé tuky, vitamíny a vlákninu. Aby bolo vhodné na konzumáciu, malo by byť mäkké a zrelé tak akurát. Ako to spoznáte? Odstráňte stopku a pozrite sa, akú farbu ma vrch avokáda v mieste kde bola. Miestečko by malo byť svetlé, ak je hnedé, avokádo je už prezreté.



3. Zvyšné bylinky nevyhadzovať!

Milujete čerstvé bylinky a používate ich všade kde sa dá? Tak to sa vám určite stáva, že po varení nejaké nespotrebované zostanú. Škoda by ich bolo vyhodiť, zamrazte ich! Vodu, vývar alebo olivový olej zmiešajte s nasekanými bylinkami, zmesou naplňte formu na ľad a šupnite ju do mrazničky. Nabudúce akoby ste našli...



4. Stop prezretým banánom

Včera boli zelené a zajtra už môžu byť na kašu. Banány. Asi už viete, že toto ovocie nepatrí do chladničky, ale pri izbovej teplote rýchlo dozrieva. Preto ak nestíhate rýchlo všetky zjesť, ich životnosť predĺžite, ak špičku trsu obalíte kuchynskou fóliou. Mal by sa tak spomaliť proces zrenia. A máme ešte jeden skvelý tip: Ak ani tak nestihnete banány zjesť a budú prezreté, olúpte ich, nakrájajte na kolieska, vložte do vrecúšok a zamrazte. Ľadové banány sú vynikajúce napríklad do smoothie.



5. Eko čistič poruke

Gazdinky vedia, že udržať kuchyňu v čistote stojí nemálo námahy ale i peňazí. Využite to, čo máte doma a čo by ste inak už len hodili do koša - napríklad vytlačenú polovicu citróna. Nasypte do nej trochu jedlej sódy, nechajte chvíľu „napučať“ a máte perfektný prírodný čistiaci prostriedok, pomocou ktorého ľahko odstránite z kuchynskej linky kolieska od riadu či fľaky od červenej repy. Poradí si aj so škvrnami od červeného vína a to aj na oblečení!



6. So zeleninou do mrazničky

Nakúpili ste veľa zeleniny a nestíhate ju zjesť? Zamrazte ju, ideálne nakrájanú na kúsky v menších vreckách. Uvidíte, ako sa vám taká zmes bude hodiť, keď budete chcieť uvariť napríklad polievku či zeleninovú omáčku, a chladničku budete mať práve prázdnu. A ešte vás čaká bonus v podobe úspory energie – plná mraznička jej totiž spotrebuje menej ako prázdna. Zamraziť môžete prakticky akúkoľvek zeleninu okrem druhov s vyšším obsahom vody, ako je napríklad ľadový šalát či uhorky.



7. Ako využiť kôru z melóna

Oficiálnym letným ovocím je melón! Vedeli ste ale, že sa dá využiť aj jeho biela a zelená časť? Napríklad do všemožných čatní a džemov. Skúste urobiť džem z kúskov olúpanej melónovej kôry, cukru, citrónovej kôry aj šťavy, vanilky a škorice. Výsledný džem má krásne medovú farbu. Vynikajúca záležitosť!



8. Dobré tipy na chlebíčky

K letu patria párty! A na nich musí byť niečo chutné na zahryznutie. Nedovoľte, aby sa vaši hostia napchávali chlebíčkami z obchodu. Buďte originálni, množstvo netradičných chlebíčkových receptov nájdete na Rama Facebooku. Budete sa oblizovať až za ušami. A vaši hostia tiež!



Foto a ilustrácie: Rama

Tento článok vznikol v spolupráci s Rama Slovensko.








 



TOPlist