Mnohí "Varecháči" tu stále zosmiešňujú, urážajú a ponižujú autorov receptov, ktorí použijú v recepte surovinu, ktorá sa im nepáči, alebo im nechutí... Naozaj sa nemôžete zdržať týchto zbytočných komentárov? Proste ich prejdite bez povšimnutia.
Nie každý má "priateľov, susedov a príbuzných", ktorí ich "obdarúvajú" domácimi surovinami (ako sociálne slabších spoluobčanov). Teraz som v situácii kedy viem oceniť tie vami zatracované a ponižované recepty. Takže som za také recepty vďačný!
Netreba to brať osobne!😉
Pekný víkend prajem!
@blissofplants souhlas.
Pokud možno pohodový zbytek víkendu přeji všem!
Blahopřeji a smekám! Jo, kdo umí, ten umí!
Jsem zvykla z dob davnejsich, kdyz se zdrazilo, sla jsem s kabelkou po obchodech a hledala jsem unikove tema, jak tomu rikam. Dneska je to trochu silnejsi kalibr, tak to holt resim tak, vlastne, jako ty, @haji ze ty veci proste nekupuju. Uz jsem je v zivote mela, tak ted si je odreknu. A neni to jen ted, ono uz je to dyl. Tuny zeleniny, rajcat, syru jsou holt minulostí a mnoho dalsiho nekupuju. Syrecky. Hermelin... seznam by byl dlouhy. Ale stale mame co jist, nestresuju se. Umím zpracovat kde co do dobreho jidla. Zivot me to naucil a jsem za to rada.
Tak nejako. Už som sa párkrát smutne pozrela na potraviny, ktoré som bola zvyknutá kupovať ... teraz hľadám vhodné náhrady a prispôsobujem chute inými surovinami. Človek musí byť kreatívny a mať fantáziu dnes pri varení.
Boli casy ked sme mavali velmi malo, brali sme sa s dvojcatami na ceste, manzel pred sebou posledny rok vysokej skoly. Po promocii ho povolali na vojnu, hoci mal vybaveny odklad.
Mala som matersku a neskor prispevok od armady, ale materska skoncila. A potom to bolo tak, ze ked som zaopatrila deti, pre mna uz pomaly nic nezostalo. Prezila som to, bola som stastna v nasej rodinke a vtedy som pochopila to, co som napisala na uvod. Aj ked sa casy zlepsili, nezvykla som si plytvat. Takze kolkokolvek mame, zakryjeme sa tak, aby perina stacila a netrapime sa.
Vďaka za tvoje hodnotenie :), podľa neho som naozaj bohatá! Iste, podľa toho, čo čítame a počujeme, s cenami a možno aj dostupnosťou potravín to bude ešte len zlé. Najmä pre nás, ktorí nemáme kus záhradky, aby sme doplnili ponuku v obchodoch. Pamätám si však časy v dome starých rodičov, ktorí prežili obe svetové vojny a nedostatok a biedu, ktoré priniesli. Neskôr bolo už oveľa lepšie, jedla bol dostatok, ale nikdy sa ním neplytvalo, všetko sa použilo a spotrebovalo. Varili sa väčšinou skromné jedlá - zemiaky, strukoviny, múčne jedlá a na stovky spôsobov, nespočetné druhy prívarkov - ale chutné, všetko doma prichystané a uvarené. Poriadnejší kus mäsa len v nedeľu, v pondelok k prívarku mäso z nedeľnej polievky, niekedy pomleté do fašírky alebo hydinové drobky v rizote, v sobotu pár kúskov mäsa so šťavou na inom prívarku. Ovocie len naše zo záhrady, pomaranče, mandarínky a banány len okolo Vianoc. A predsa sme všetci vyrástli zdraví, ani len o alergiách sme neslýchali.
Neteším sa, že časy majú byť horšie, ale možno sa (znova) naučíme, že plytvať potravinymi je naozaj hriech, že jednoduchšie a skromnejšie môže byť aj zdravé aj chutné a najmä sa naučíme rozoznávať zrno od pliev - doslova aj v prenesenom význame.
Dakujem za mily komentar, potesil ma. Ak poradim, tak ken to co mam overene, co moze pomoct, ak si myslim, ze nieco v recepte by bolo lepsie zmenit, napisemto, v dobrej viere ze neurazim. Mam ludi rada.
Čítam zadanie diskusie, čítam komentáre, ale nijako nemožem príst' na to , o čom je reč. Asi mi niekto stojí na vedení. Pridaj konkrétný recept , alebo niečo podobné , z čoho sa dá vychádzat' ,o čo ti ide.
Ja si myslím, že to trochu divokejšie obdobie v hodnotení receptov, čo chvílu panovalo na Vareche pred pár rokmi, už skončilo. A ked' niekto pridá recept, tak musí počítat' s tým, že nie všetci a bez výhrad ho budú považovat' za ¨""unikát"". Ak pridám k receptu koment, už či sa mi páči alebo nie(recept), tak to preto, že ja to jedlo robím tiež, ale inak, mám iné chute, iné miery ,váhy, inakšie zpracovanie. Ale tým nechcem povedat, že ten recept je špatný, . Je len iný. No a myslím, že práve Varecha je o tom, aby sa o receptoch a ich príprave diskutovalo. A určite komenty už či priaznivé alebo proti, hodne z nás nám pomohli.
Niekto pridá recept na cviklový šalát . robí s fenyklom... no ten by som nejedla , lebo mi nechutí. Ale preboha, tým nechcem autora urazit'. Nejem morské " potvory". batáty , .... A ak pridám k rcp. koment, tak nie preto, aby som urazila. A nakoniec : Varím z toho, čo mám dostupné a na čo stačí moja peňaženka. Zahradu mám len pár rokov, a ak pridám, v komentu, že domáce je lepšie ako priemyslovo vypestovné a zpracované, tak to tiež nie je úmysel urazit' , ale je to fakt.
Pridaj pár odkazov,kde sa dozvieme o čo ide.
Nikdy nevieme, či a kedy môže byť horšie...
Pre svojich každý varí najlepšie ako vie a zo surovín, na ktoré má.
Príjemný deň želám všetkým 🌞.
Je vždy na nás, ako sa k teme "jedlo versus peniaze" postavíme. Či budeme ako vždy frflať alebo zapojíme svoj rozum a šikovnosť a budeme variť jednoduchšie, lacnejšie a predsa kvalitne. Či využijeme to,čo tu vždy bolo ľahko dostupné- strukoviny,zelenina,tekvice, zemiaky,doma robené cestoviny, domáce sladkosti, domace sezónne ovocie...alebo budeme draho kupovať polotovary, hotové jedlá,rôzne zbytočnosti a dookola nadávať na drahotu:-)