Zdravá výživa

Zelenina a ovocie na Miletičke v Bratislave

lukasko97 - bez fotkylukasko97, 14. marca 2015

Zdravím všetky "varechy" chcel by som sa spýtať chodíte často nakupovať na trhu na miletičke do BA? Chodím tam pár mesiacov kupovať zeleninu a ovocie a dosť o tom diskutujem so známymi a vravia mi, že tá zelenina a ovocie môže byť škodlivé, lebo ju nekontrolujú tak ako v supermarketoch a podobne. Rôzne škodlivé hnojivá a podobne. Čo si o tom myslíte?

@zareaguj


Diskusia k téme

micanela
podla mna je ovocie a zelenina od babky na trhu lepsie ako zo supermarketu - ale to je moj nazor
sovka62
@lukasko , a kde asi tak trhovníci berú tú svoju zeleninu a ovocie? Vidíš hádam v okolí Bratislavy, na tradičných miestach, odkiaľ trhovnící do mesta prichádzali (Vajnory, Rača, Lozorno, Záhorská Bystrica, Stupava a pod.) nejaké obrobené záhrady či sady? Veru nie, namiesto nich tam sú paneláky a vilové štvrte. Takže trhovník si ráno skočí do supermarketu, nakúpi, k cene prihodí toľko centov (či EUR), aby sa mu vyplatilo a hrdo zaujme svoje miesto na Miletičke. Veď si porovnaj ceny.
Takže načo kontrolovať, v supermarkete už skontrolovali.
amelie
@lukasko , zájdi si radšej na farmárske trhy, jeden obchod máš priamo v Starom meste pri Ondrejskom cintoríne. alebo zbehni do Stupavy či Pezinka:-))) a ten "zelovoc" vo veľkých obchodných sieťach je všetko možné, len nie bez chemikálií...
rulik
aj domáca zelenina sa dá prehnojiť kravským hnojom, v snahe aby rýchlo narástlo (skorá cibuľka, reďkovky)množstvo dusičnanov môže byť vysoké
evanaaa
Mám dojem, že aj na trhu je kontrola, ktorá námatkovo zisťuje prekročené limity dusičnanov ale aj iné....no na jednej strane je pravda, ako tvrdí aj @sovka o kúpenej zelenine, či ovocí, dá sa to ale zistiť len pohľadom, na strane druhej tiež zistené na pohľad, že je to vypestované doma, teda v ich záhradkách, podľa tvaru a porovnaním s tým dokonalým zo supermarketov. Nie každý podvádza a dobrá zelenina je z Kráľovej pri Senci alebo z Dunajskej stredy a okolia, treba si zistiť, od koho kupujeme, pri každom stole je vizitka predávajúceho.
hubata
Je začiatok marca ..... čo asi tak narástlo v zime v Dunajskej Strede alebo v Kráľovej pri Senci? A ak majú niečo z fóliovníka tak je to prehnojené. Veď uvažujte logicky: žijeme v takom podnebnom pásme, že zdravá môže byť jedine kyslá kapusta zo suda, chren, mrkva, petržlen z pivnice a sušené šípky........ ostatné by som teraz od nikoho nekúpila.
1x malusa
alena45
trhovníci nakupujú zo skladov, odkiaľ sa vozí zelenina do supermarketov. Akurát ju na trhu kúpiš skoro za dvojnásobnú cenu.
Už ani tie foliovníky na dedinách nevidieť, kto by sa tam drel, keď sa dá kúpiť zelenina tak lacno v supermarketoch ? Na dedinách sa už vytrácajú aj výkupne zeleniny. Jednoducho, neoplatí sa. Takže sa k nám vozí sajrajt, ktorý podľa mňa nikto nekontroluje.
alena45
Ja chodievam na trh do Komárna, mám to cestou na záhradu, tam sa ešte nájdu domáci pestovatelia, ale aj tí, čo kúpia v skladoch dovezené produkty. Ale teraz v zime je zbytočné kupovať na trhu. Ale v lete, keď vidím tie staré odrody hrušiek, jabĺk, marhúl, sliviek, všetkého možného, ako to krásne voní, no kto by odolal ?
janea
Chutovo sa da tiez zistit, ci je to bio zelenina alebo ovocie. Paradajka musi mat chut paradajky a nie ako chut vody a to iste napr. aj uhorka. Mrkvicka musi byt sladka, atd. Jedno je iste, ze zelenina ci ovocie plne chemie nemaju ziadnu chut. A ako pise hubata, teraz sa nic neurodi, takze je to tazko bio, najlepsie je tak ci tak kupovat sezonnu zeleninu. Nuz v zime je to pravdaze horsie.:(
evanaaa
Ja som nemala na mysli zimné obdobie a jar, ale vegetatívnu sezónu. A aj napriek oponovaniu si myslím, že sa nájdu aj poctivci, ako tvrdím, chcem myslieť aj pozitívne, veď ako píšem, stačí sa presvedčiť aj pohľadom.