Milé varecháčky a varecháči, dlhé roky som zmrazovala zelenú fazuľku, ale už roky badám, že mi vôbec mrazená nechutí v jedle, tak som sa tento rok rozhodla ju sterilizovať v sladkokyslom náleve, veď na dobrú kyslú omáčku alebo polievku všetku tu chuť potrebujem. Včera (v tých horúčavách) som najprv zavarila 20 pohárov uhoriek a potom som sa dala do plnej igelitky fazuliek. Naplnila som 8 pohárov, zaliala nálevom, sterilizovala asi 25 minút, vypla plyn a išla spať, veď už bolo dosť hodín. A ráno som zistila, že sa mi nechytil ani jeden pohár.
Prosím, kde som spravila chybu ? Alebo ako sa to dá ešte opraviť ? Možno som dala viac fazuliek a nálevu, veď som to už kedysi robila a podarilo sa, viem, že to treba dvakrát sterilizovať, ale toto...
Ak máte nejaký ale fakt zaručený recept, dajte prosím vedieť, ešte budem mať dve odrody fazuliek a ak to má takto dopadnúť, to radšej zamrazím.
Skús to spraviť takto,mne to vždy vyjde, ale ja robím iba pár pohárov na 1-2 použitia,...
- nalejem nálev skoro do plna. Niekedy aj ovocie, zelenina ešte pustí šťavu do nálevu, a už je ho viac. Pod víčkom MUSÍ byť asi 2-3 cm priestor, z ktorého sa počas sterilizácie vytlačí časť vzduchu a preto tam vznikne menší tlak ako je okolitý - atmosferický. To spôsobí, že sa víčko prehne do vnútra ( lebo ho tlačí väčší atm. tlak) a dobre drží. Ak je veľa nálevu, tento dej zákonite nenastane - nie je dosť vzduchu na vytlačenie - a víčko nedrží.
- ak je stará gumka vo vnútri víčka a víčko netesní
- ak je víčko z veľmi tvrdého plechu a veľmi ťažko sa hlavicou zatvára.
Stále sa otáča.
Skús pozrieť kde je zrada a prípadne odlej trošku nálevu, tak ako som písala, ešte raz zatvor víčka a krátko presterilizuj. Ja by som to asi takto urobila. Nech sa podarí :-))
Rony, Tvoj recept vyzerá veľmi dôveryhodne, určite zavarím aj podľa toho. Predvariť - to je super nápad. Potom sa vlastne nemusia dvakrát sterilizovať.
Obom veľmi pekne ďakujem.
Nálev: 1l vody, 3dcl octu, 100g cukru, 30g soli, ďalej do každého pohára daj: 1 bobkový list, 3ks nového korenia, 2ks čierneho korenia. Postup: Z fazuliek odkrojíme konce, dobre umyjeme dáme variť do osolenej vody. Varíme do mäkka. Potom vyberiem, necháme odkvapkať a plníme do pohárov. Zalejeme horúcim nálevom, pridáme ostatné suroviny a zavrieme. Sterilizujeme pri 90°C okolo 30 minút.
Tak som si zvykla robiť,že už aj nové prevraciam ,pre istotu.
Lusky zaváram podobne ako kamelia.A čo sa týka tvojho zavarania,(ak chceš urob podľa mojej rady,ak nie,tak nie!,ked si stým ešte nič nerobila),vylej všetko cez cedník,daj naspäť lusky do hrnca,Zalej ich vodou,tak aby boli zaliaté a podľa chutí dfaj soli,ale aby neboli slané.Stačí že pár minút povru.Potom ponakladaj do fliaš zalejtou slanou vodou,čo sa varili,pozatváraj a daj sterilizovať,Stačí ,že prejdu varom,a fľaše poprevracaj.Určite ti vydržia a nepokazia sa.
Ale potom nikdy by sme nezistily aku maju chuť domace zavarane fazulky :)
@astheart má pravdu: ja to tiež tak robím. Okrem leča a hrášku sa mi zatiaľ zaváraniny chvalabohu darili. Nevieš prečo sa mi kazilo lečo (joj ten smrad!) a hrášok?
Zahradníčenie je proste záľuba ako každá druhá a záľuby sú proste drahé.
a ešte ... džem nesterilizujem, horúcim naplním nahriaty pohárik a zavíčkujem ... chytí vždy ...