Varenie

Zelená fazuľka

alena45 - fotkaalena45, 11. júla 2011

Milé varecháčky a varecháči, dlhé roky som zmrazovala zelenú fazuľku, ale už roky badám, že mi vôbec mrazená nechutí v jedle, tak som sa tento rok rozhodla ju sterilizovať v sladkokyslom náleve, veď na dobrú kyslú omáčku alebo polievku všetku tu chuť potrebujem. Včera (v tých horúčavách) som najprv zavarila 20 pohárov uhoriek a potom som sa dala do plnej igelitky fazuliek. Naplnila som 8 pohárov, zaliala nálevom, sterilizovala asi 25 minút, vypla plyn a išla spať, veď už bolo dosť hodín. A ráno som zistila, že sa mi nechytil ani jeden pohár.
Prosím, kde som spravila chybu ? Alebo ako sa to dá ešte opraviť ? Možno som dala viac fazuliek a nálevu, veď som to už kedysi robila a podarilo sa, viem, že to treba dvakrát sterilizovať, ale toto...
Ak máte nejaký ale fakt zaručený recept, dajte prosím vedieť, ešte budem mať dve odrody fazuliek a ak to má takto dopadnúť, to radšej zamrazím.

@zareaguj


Diskusia k téme

kucharronald
@alena45 Skús tento môj recept, mne sa osvedčill: Nálev: 1l vody, 100g cukru, 30g soli, ďalej do každého pohára daj: 1 bobkový list, 3ks nového korenia, 2ks čierneho korenia. Postup: Z fazuliek odkrojíme konce, dobre umyjeme dáme variť do osolenej vody. Varíme do mäkka. Potom vyberiem, necháme odkvapkať a plníme do pohárov. Zalejeme horúcim nálevom, pridám ostatné suroviny a zavrieme. Sterilizujeme pri 90°C okolo 30 minút.

Skús to spraviť takto,mne to vždy vyjde, ale ja robím iba pár pohárov na 1-2 použitia,...
kata50
Mne obyčajne nechytí víčko na pohári vtedy, ak
- nalejem nálev skoro do plna. Niekedy aj ovocie, zelenina ešte pustí šťavu do nálevu, a už je ho viac. Pod víčkom MUSÍ byť asi 2-3 cm priestor, z ktorého sa počas sterilizácie vytlačí časť vzduchu a preto tam vznikne menší tlak ako je okolitý - atmosferický. To spôsobí, že sa víčko prehne do vnútra ( lebo ho tlačí väčší atm. tlak) a dobre drží. Ak je veľa nálevu, tento dej zákonite nenastane - nie je dosť vzduchu na vytlačenie - a víčko nedrží.
- ak je stará gumka vo vnútri víčka a víčko netesní
- ak je víčko z veľmi tvrdého plechu a veľmi ťažko sa hlavicou zatvára.
Stále sa otáča.

Skús pozrieť kde je zrada a prípadne odlej trošku nálevu, tak ako som písala, ešte raz zatvor víčka a krátko presterilizuj. Ja by som to asi takto urobila. Nech sa podarí :-))
alena45
Katka, asi v tom prvom bode - je to skoro doplna.
Rony, Tvoj recept vyzerá veľmi dôveryhodne, určite zavarím aj podľa toho. Predvariť - to je super nápad. Potom sa vlastne nemusia dvakrát sterilizovať.
Obom veľmi pekne ďakujem.
hubarka35
no Rony aj ja idem zavarit lusky fazulkové,min.rok sa mi nezdarili-zjest sa daju pohoda,len som ich nepredvarila....
kamelia
My fazuľové lusky milujeme a preto ich zaváram strašne veľa. Pre nás a rozdám i príbuzným a priateľom, ktorí si ich nevedia prenachváliť. Čisté lusky pokrájam a uvarím do mäkka. Do 7dcl. pohára dám m.l. soli a skoro plnú v.l. octu. naplním uvarenými luskami a zalejem vývarom, v ktorom sa varili. V pohári musí zostať 2 cm volný priestor, aby mohlo vzniknúť vákum, ktoré prisaje víčko. A sterilizujem. Tým, že je v náleve ocot, stačí sterilizovať iba raz. / Nie preto, že sú lusky predvarené/.Uvariť ich treba do mäkka, pretože v kyslom náleve by už nezmäkli. Pri konečnej úprave použijem celý obsah pohára i s vývarom, v ktorom sú zachované všetky chute. Nikdy sa mi ani jeden pohár nepokazil. používam ich na množstvo receptov , ale skúste raz dať do kuracieho paprikášu pred koncom varenia malý pohár luskov.
ailuj82
@kata50 aj mne si pomohla. Ja som včera zavárala marhule a na 1. x sa mi nechytili víčka, dala som ich ešte raz a až na 1 pohár sa podarili. Chyba bola asi v preplnení pohára :(. Dnes dám už menej nálevu :)
sovka62
@kamelia , nedáš, prosím ťa ten recept medzi recepty? Je škoda, aby ho nevideli všetci, zdá sa mi dobrý a aj by som si ho chcela uložiť do KK (odtiaľto sa nedá). Lusky síce zavárať nezvyknem, ale aj tak sa môže zísť.
kata50
Rony, už 5. krát čítam tvoj príspevok dnes 11:07, či som náhodou neprehliadla. Prosím , do svojho nálevu nedávaš aspoň trochu octu ???
arasidka
fajn, fajn, fajn, práve spracuvávam 2 kg fazule " f ponoške".
slavka11
no ako citam tak vam nechytaju viecka ak mate novo kupene tento rok tak je problem v tom ze su nekvalitne a ak su starsie tak potom mozno su problemom nejake ine zalezitosti
kucharronald
@kata50 , ďakujem za pripomenutie...ide tam ešte 3dcl octu....prvá surovina bol ocot, a nejak som prehliadol...ospravedlňujem sa... Tu je opravený recept:
Nálev: 1l vody, 3dcl octu, 100g cukru, 30g soli, ďalej do každého pohára daj: 1 bobkový list, 3ks nového korenia, 2ks čierneho korenia. Postup: Z fazuliek odkrojíme konce, dobre umyjeme dáme variť do osolenej vody. Varíme do mäkka. Potom vyberiem, necháme odkvapkať a plníme do pohárov. Zalejeme horúcim nálevom, pridáme ostatné suroviny a zavrieme. Sterilizujeme pri 90°C okolo 30 minút.
ancicka
Ked používam opakovane vička,tak hned po sterilizovaní ich vyberiem z vody a poprevraciam,hore dnom.Ak by náhodou z niektorej tieklo,tak hned zatlačim ešte raz a zakryjem dekou a nechám vychladnúť.Počas chladnutia sa vičko prichyti.
Tak som si zvykla robiť,že už aj nové prevraciam ,pre istotu.
Lusky zaváram podobne ako kamelia.A čo sa týka tvojho zavarania,(ak chceš urob podľa mojej rady,ak nie,tak nie!,ked si stým ešte nič nerobila),vylej všetko cez cedník,daj naspäť lusky do hrnca,Zalej ich vodou,tak aby boli zaliaté a podľa chutí dfaj soli,ale aby neboli slané.Stačí že pár minút povru.Potom ponakladaj do fliaš zalejtou slanou vodou,čo sa varili,pozatváraj a daj sterilizovať,Stačí ,že prejdu varom,a fľaše poprevracaj.Určite ti vydržia a nepokazia sa.
alena45
tieto už dorobím ako som začala, vybrala som fazuliek ešte na jeden pohár, zaviečkovala a už sa varia. Tie ďalšie pred sterilovaním predvarím. Tiež zaváram viac a rozdám.
klaura
Práve som dokrájala za veľký vandlík ... chcela som zamraziť, ale idem ich naložiť do pohárikov ... len recept si ešte vybrať ... :)
arasidka
A ja som ich zamrazila - lebo som si povedala - toť -teraz zavárať? V tom hrozitánskom horku? Ani keby zlatý dážď padal ! A šup s nimi do chládku!
kamelia
Sterilizujem ich krátko, pretože ich zalejem ešte teplým vývarom. Stačí 15 min. na 80 °st.C
marusko
slavka 11: máš pravdu víčká nie su dobré hlavne sivé, bielé ,pozlatené su dobré ,ale ja po sterilizáciu ešte raz s handrou potiahnem víčko
klaura
Raz som čítala takú radu ... že keď nechytí víčko, treba ho dať z pohára preč, okraj poutierať do sucha, pohár zatvoriť iným víčkom a cez mokrú handru prežehlovať dovtedy, kým nechytí ... kým sa nepreliači ... vyskúšala som a funguje to ...
enss
Klaura, dobrý nápad, ale keď sa pozriem na 40 pohárov višňového džemu alebo lekváru, či čo sa mi to podarilo uvariť, chytá ma beznádej...
marianna76
Fajn, tiež sa chystám na fazuľky, ale dnes sa mi ich nechcelo ešte otŕhať... Zmrazujem, ale tak pekne ste tu písali o zaváraní,... tak možno tiež zavarím. Ďakujem. Mne by sa tu hodilo aj rubrika obľúbené diskusie, tak ako s receptami.
hubata
Má niekto recept na zaváranú fazuľku ale bez octu, len v slanom náleve? Ak áno, tak by som ho poprosila dať do "receptov", nech si to môžme odtiaľ uložiť do KK. Ďakujééém.
tuky7777777
a nie je jednoduchsie si kupiť fazulky v konzerve stoji to par centov.?
Ale potom nikdy by sme nezistily aku maju chuť domace zavarane fazulky :)
astheart
Dovolím si ještě jednu radu: Když sklenice vytáhnete z vody, zkontrolujte víčko a případně dotáhněte, ale co je důležité, sklenice převratˇte vzhůru nohama a do vychladnutí nechte stát na víčku. Ono totiž ten vzduch probublá horkým nálevem, a tak se sterilizuje taky, nezůstanou v něm žádné zárodky a nic se už nemůže zkazit. Ještě důležitější je to u sklenic, u kterých jste dotahovaly víčka, protože tou netěsností tam vlastně pronikl nový vzduch, který tím teplem vůbec neprošel. A jen na okraj: Víčko by posterilizaci mělo být vypouklé. Až když nálev vychladne, prohne se víčko dovnitř.
hubata
@tuky7777777 nemyslím že zaváraná fazuľka je až taká lacná - a vôbec všetka zavarená zelenina a ovocie vyjde dosť na draho a pritom máš tam viac nálevu ako ovocia alebo zeleniny. Na večeru pre 4 osoby potrebuješ napr. na omáčku 2 konzervy. A kto má záhradu tak sa tohto roku topí v čerešniach, marhuliach, fazuľke, ríbezliach, hrášku, tekviciach, cukínach. Treba to využiť lebo na budúci rok to tak nemusí byť.
@astheart má pravdu: ja to tiež tak robím. Okrem leča a hrášku sa mi zatiaľ zaváraniny chvalabohu darili. Nevieš prečo sa mi kazilo lečo (joj ten smrad!) a hrášok?
alena45
tuky7777777, nepočítam centíky, záhradu mám 95 km od domu, tak je to veľmi predražená zelenina ! Chodíme s mamou každý týždeň, niekedy kvôli počasiu len na pár hodín a hneď domov zavárať. Lenže : strašne ma to baví, nemusím si platiť fitness, som celý deň na vzduchu. A potom veľmi som sa včera smiala, keď sa vrátil môj 16-ročný synovec zo stretnutia s kamarátmi z Topfestu a ten jeden hovorí : Ja sa tak teším domov, mama robí cukinové placky. A môj Andrej prekvapene : Aj Ty máš tak rád cukinky ? A ešte mu poradil k tomu tzatziki. Môj synovec má 2 metre a vyše 100 kíl. A že mladí sú skazení, keď si toto vykladajú pri kofole ?
Zahradníčenie je proste záľuba ako každá druhá a záľuby sú proste drahé.
alena45
hubata, a čo si dávala do toho leča ? To sa mi ešte nepokazilo. A hrášok sa sterilizuje dvakrát, to ani nerobím, lebo mrazený hrášok mi vôbec nevadí, ale tá mrazená fazuľka je taká nijaká aj po uvarení. Preto sa tak veľmi o sterilizáciu zaujímam. Tentokrát mi chytili všetky poháre okrem jedného, ale ten mám v chladničke a niekde to ešte stihnem použiť, než sa začne kaziť.
arasidka
Keď zaváram lečo, nedávam doňho cibuľu, jednoducho celé lečo -paradajky,paprika, podusím trošišku na oleji, a iba jemnučko prisolím. potom to celé nalievam do pohárov a pozor - horná hranica musí byť minimálne 2,3 cm voľná. Nepridávam do toho nič iné, lebo keď idem lečo použiť na varenie, použijem čerstvú cibuľku, prisladím, či inak upravím až pri varení. Vyhýbam sa pohárom, ktoré majú viečka na zašroubovanie, používam hlavne viečka , ktoré upevňujeme hlavicou. S tými druhými nemáme pri leči dobré skúsenosti. A potom to sterilizujem v pare asi 2O-25 minút. Aj napriek snahe o dobrý výsledok, stáva sa, že mi jeden-dva poháre nechytia. Neskúšam ich znovu sterilizovať, použijem hneď na varenie. A stáva sa mi aj to, že i napriek všetkej snahe o dobrý výsledok - fakt nejaké to jedno lečo zasmradí komoru - fuj!
alena45
Je to síce o fazuľke, ale čo už, napíšem aj to ako robím lečo : obarím rajčiny, zlúpem kožu, v ruke nakrájam na menšie kusy, dám do hrnca, papriky umyjem, pokrájam na pásiky a pridám do už pustených rajčín. Chcem povedať, že už majú veľa svojej vlastnej šťavy a pokryjú papriky. Osolím a pol hodinky varím, podľa toho ako chcete mať papriku, aj menej. Do umytých pohárov naberačkou plním už hotový polotovar, pričom hrniec je stále na miernom ohni. Zaviečkujem a dám do deky. Lečo mi ešte problém neurobilo ani s twist viečkami. Všetko ostatné pridávam až pri samotnom varení.
arasidka
keď zavárame, tak to robíme spolu s mojím manželom. On je záruka dobrého zatvorenia pohárov. Posledne sme skonštatovali, že či nie je niekedy chyba aj v tej zelenine samej, ale aká, to sme si netrúfali ani len pomyslieť :))
arasidka
Nie, tento rok sme ešte nezavárali lečo, ale jedno viem, taký postreh, pred domom nám v krátkej dobe narástla na trávnikoch taká vysoká tráva, ako nikdy, pýr dorástol do výšky cca 7O-8O cm o hrúbke stebla takmer 2 cm, veru, aj sme viedli debatu "tým smerom"
kata50
@hubata nikto to tu nespomínal, ale na všetky mastné ( olejové, tukové ) zaváraniny je dobré použiť víčko s červenou tesniacou gumkou. Ona má inú kvalitu než biela. Pri styku s olejom stále dobre tesní.
klaura
@enss ale veď je to len prvá pomoc, keď víčko nechytí pri sterilizácií ... aby sa zaváranina nemusela znovu variť ...
a ešte ... džem nesterilizujem, horúcim naplním nahriaty pohárik a zavíčkujem ... chytí vždy ...
dobryhrncekvar
zelená fazuľka bez octu sa rada kazí, s octom nie je chutná ako obloha k mäsu. Roky som zavárala do sladkokyslého nálevu, no teraz len hodím do vriacej vody len aby prevrelo, nie uvariť a hneď ochladím, zamrazím a je to vhodné aj do polievok, aj ako príloha. Zohrievam na pare, pred podávaním rozpustím trochu masla na povrchu.
dobryhrncekvar
čo sa týka leča, nepokazí sa mi NIKDY ani jedna flaša. Robím to podľa starého receptu: paradajky uvarím, prepasírujem, do toho dám zmäknúť, nie rozvariť papriku, pridám toľko soli a octu, aby to malo chuť. Paradajok dám 2x toľko ako papriky. Sterizlizujem, aby chytilo viečko. Naše staré mamy dávali len celofán na takto pripravené lečo, no to si ja netrúfam. Na zhruba 4kg paradajok, 2kg papriky, asi 1-2 PL soli a 2-3 Pl octu, keď skúsite, musí to mať príjemnú chuť, na dno dávam trochu oleja.
marianne
zavarila som ich podla receptu od p.@kamelie a su perfektne,dakujem velmi pekne.A skusila som ich pridat aj do paprikasu...bez chybicky:-)
alena45
ďakujem za komentáre, som rada, že aj po dlhšom čase je diskusia užitočná.