Rôzne

Zdravotné poisťovne

marianna76 - fotkamarianna76, 19. júla 2013

Ahojte, prosím ako sa vyznať v zdravotných poisťovniach, ktorá je k ľuďom ústretovejšia. Oplatí sa ich meniť? alebo? vopred ďakujem ...

@zareaguj


Diskusia k téme

aretta
To, že sa to oplatí som zistila až teraz. Dlhé roky som po lekároch vôbec nechodila, max tak s chrípkou. Teraz nastali komplikácie a s nimi problémy. Som poistená v tej našej jedinej najväčšej štátnej, bohužiaľ. Niektorí lekári ma odmietajú hned, inde si musím doplácať či komplet platiť. Takže pri najbližšej príležitosti odtiaľ padám a nie iba ja.
medovnicek
aretta myslíš si, že keď budeš poistená v inej poisťovni, tak nebudeš doplácať? Never tomu. Dopláca sa všade, nie vždy je to len záležitosťou poisťovne. A ver, že ak by si ochorela ozaj vážne, tak okamžite komerčná poisťovňa o teba prestane mať zájem, taktiež im nevonia starí ľudia a ani malé deti.
mariana33
To je ťažká téma...jedna je dobrá na to druhá zas na to...pre zubárov je vraj najlepšia un....na dačo je dobrá dôv....otec mal rakovinu a vraj keby nebol v štátnej tak by mu toľko jeho liečbu nepreplácali...so synčekom musíme ísť na zákrok urológa a vzhľadom na to, že sme v dôv....musíme čakať 2mesiace...v inej by to bolo skôr...ale záleží aj na lekároch...poisťovne dávajú limity na všetko...dokonca aj ako dlho môže byť na oddelení človek hospitalizovaný, bez ohľadu na zdravotný stav...
mariana33
medovnicek....presne tak...komerčná nechce starých...lebo ich liečba je neskutočne nákladná a preplácajú skoro všetko, hoci obväzy, maste a podobné veci musela mama kupovať zo svojho...ale to bolo hádam aj nemocnicou....môj prvý muž, bol v štátnej, kde mu preplácali celú liečbu, našťastie, lebo jedna injekcia stála vtedy ešte na slovenské 30000sk....
aretta
@medovnicek ked nebudem v štátnej, tak ma aspoň zoberú. Teraz si bud musím zaplatiť komplet, alebo mi rovno povedia že nie. A skús sa plaziť v bolestiach od dverí k dverám a žobroniť o vyšetrenie. Každú injekciu si platím, nie doplácam.
tomas
Akurát včera som čítal, že priemerného občana stojí ročne "bezplatné zdravotníctvo" 1961 eur.
 peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/clanok/287251-cb-87bezplat...



Možno keby sa zrušili zdravotné poisťovne, a tie peniaze zostali radšej ľuďom (namiesto platenia zdravotných poistení), ľuďom by ostalo viac peňazí a radšej by si doplácali za všetko, myslím, že by to bolo v konečnom dôsledku lacnejšie pre všetkých...

ale neviem....
rela
@tomas , súhlasím s Tebou. Moja dcéra žije v zahraničí, u lekárov zaplatí za úkon celú sumu. Lekár jej dá doklad o zaplatení. Doklad pošle do poisťovne a poisťovňa jej preplatí percentuálnu časť stanovenú za úkon.
Peniaze jej prídu za pár dní (nie za niekoľko mesiacov). Lekár dostane svoje peniaze, štát dostane dane a pacient nepozná slovo úplatky.
katkat
ja sa obavam, ze nic ako ustretova poistovna neexistuje... pre kazdu sa stava clovek problemom, akonahle od nich nieco potrebuje, je to asi o volbe "mensieho zla". Ale ani tym si nie som uplne ista..
ubka
Škoda sa namáhať a meniť poisťovňu, všade sú úskalia, ktoré určite nie sú ústretové k pacientovi.
Tak ako píše @rela , spravodlivé by bolo, keby sa do každej poisťovni a každý prispieval rovnakou sumou a ten kto má záujem o iné služby, by si mohol priplatiť, avšak nie za ošetrenie, či starostlivosť, ale za termín, alebo nadštandartné služby. Určite by sa to sprehľadnilo, keby si pacient zaplatil a poisťovňa mu to refundovala ,odhalili by sa aj neseriozni lekári, ktorí na úkor pacienta cicajú poisťovne a tiež pacienti, ktorí zneužívajú zdravotnú starostlivosť na úkor iných.Je to môj názor:-)
medovnicek
@aretta tu u nás v okolí je to zasa opačné, keď nie si vo všeobecnej, tak máš smolu, ale aj tak mi je divné, že musíš injekcie platiť, to mi akosi nejde na rozum, pretože platiť by si mala len nad rámec, ktorý už poisťovňa nehradí, niekedy samotní lekári vyberajú na čo nemajú nárok a často krát to dostanú aj od pacienta a aj od poisťovne. Ja na tvojom mieste by som sa na príslušnej pobočke poisťovne spýtala, že prečo musíš za všetko platiť a v čom väzí, že ťa nechcú zobrať. Mne sa na komerčných poisťovniach nepáči to, že z môjho povinného poistenia si oni vytvárajú zisk, ktorý si dávajú do vlastného vrecka. Všetky peniaze, ktoré do zdravotného poistenia vložíme, by nakoniec mali skončiť tam, ale... Zdravotníctvo je jeden obrovský biznis.
evanaaa
Včera, či dnes? bolo v správach, vraj Fico chce jednu ZP, možno tak by to bolo aj najlepšie, žiadna konkurencia....alebo, žeby ešte horšie?
janger
Ja ti zial neviem poradit, @marianna76 , lebo neviem presne, ako to tam v poistovnictve chodi...@tomas , ja by som sa asi bala zostat bez poistky. To si snad moze clovek dovolit len vtedy, ak nie je nejako vaznejsie chory. Ak by prisla nejaka zlozita operacia, vazna choroba, dlhy pobyt v nemocnici,,,tak neviem, ako by to clovek zvladol. Poplatky za pobyt v nemocnici su tu velmi vysoke. Preto ta tu drzia v nemocnici len minimalne kratko. Len co je nevyhnutne. Ja by som si to bez poistky netrufla. Tu v Holandsku je to tak, ze kazdy si musi povinne platit mesacne poplatok (taky zakladny balik), ktorym je kryta zakladna lekarska starostlivost. A okrem toho si moze kazdy platit doplnkovu poistku, tych je viacero druhov, podla toho, kto chce mat co kryte. A mame tu aj povinne vlastne riziko, to tento rok veru poriadne zdvihli. Kazdy rok si musis do €350 vsetko zaplatit sam, to co je zahrnute v zakladnom baliku (okrem rodinneho lekara, tam to vlastne riziko nepatri). A na doplnkovu poistku tiez vlastne riziko neplati. Samozrejme su aj v tom vselijake vynimky. Mozno trosku moc zlozite a zrejme to ani nikoho nebude zaujimat ;-). Je mi to take divne, ze vy tam musite platit napriklad aj za casenku...To je tu uplne normalne, ze sa telefonicky objednate na urcity cas. Telefonicky si mozem objednat aj lieky (ktore pravidelne uzivam), kvoli tomu nemusim ist k lekarovi... Nemame tu tlacenicu pri dverach ordinacie, predbiehanie sa po znamosti, uplatky...Tiez mi je divne, ze na Slovensku predpisuju lekari takmer len same znackove lieky, ktore su moc drahsie, ako genericke lieky. Ved ani len taky normalny paracetamol bezznackovy tam nedostat. Zdravotnictvo je chudobne a predsa sa mrha...Ale je moc veci, ktore nechapem...Ja v ordinacii nemusim platit nic, ide to vsetko automaticky cez poistovnu. Poistovna mi raz za par mesiacov posle vyuctovanie, ktorym musim zaplatit to vlastne riziko (ak som ho este neminula)...
janger
Ach, teraz pozeram, ze kolko som toho popisala, az som sa zlakla :-))). Kto to bude citat ;-)...
evusik
@janger je pravda, že u nás to nie je ideálne ani zďaleka a ešte dlho nebude...
ja napr. chodím odbornému lekárovi raz za pol roka a tam ma sestrička objedná, ak potrebujem lieky môžem ísť aj k obvodnému a ten mi ich predpíše a nie je pravda, že predpisujú len tie najdrahšie lieky, vždy mi ponúkne aj lacnejšiu alternatívu, pravidelne mi dáva lieky zadarmo, ktoré zrejme dostáva od farmaceutických spoločností... viac krát sa mi stalo, že keď mi predpísal nové lieky z tých starých som mala 2-3 krabičky doma, tak som mu ich zaniesla nech ich dá niekomu kto také užíva a vždy sa potešil... možno mám šťastie na dobrých doktorov, takže si až tak moc nesťažujem aj keď niektoré veci ma vedia fakt vytočiť... napríklad keď sa chcem u nás objednať u očnej tak čakacia lehota je 7-8 mesiacov a keď sa mi nepáči mám ísť k inému :-(
janger
@evusik , no idealne to nie je asi nikde, ani tu.... Co sa tyka tych liekov, tak to sa prave aj tu kritizuje, ze sa liekmi moc mrha...To sa tu nesmie robit, ze by pacient nepouzite lieky vratil a tie by dal lekar niekomu inemu. Lieky, ktore ludia vratia do lekarne (nemaju sa hadzat do kosa, lebo je to chemicky odpad), tak to sa musi znicit... A tym sa vlastne vyhadzuje obrovske mnozstvo penazi. A cakacie doby mame aj tu...
hubata
Poistenie vo všeobecnosti (nielen zdravotné) je jedna veľká zlodejina. Čo nemusím platiť zo zákona, ani neplatím: aj tak zostanem rodine na krku, či zdravá, chorá alebo stará, tak načo by som živila pažravý, nenásytný menežment.
micanela
ak sa chystas na nejaky konkretny zakrok tak sa zmenit oplati. Ja som napr. chcela kolonoskopiu v narkoze - vseobecna to plne hradi ale dovera vobec takze bud zaplatis 200 eur alebo si to uzijes pekne nazivo. Kamaratka menila kvoli porodu ale neviem presne o co islo. U zubara je to jedno, vacsina /v BA/ uz zmluvu s poistovnou ani nema.
pusta
je to ťažké, v začiatkoch ma sestra naviedla na spoločnú zdravotnú poisťovňu, kam som prešla zo Všeobecnej. môžem povedať, že hradili takmer všetko. potom to vrchnosť zaviedla len pre vládnych činiteľov a vrátili ma späť a je po starom.
počula som od pacientov i od lekárov, že sú veľmi spokojní s poisťovňou Dôvera.
ericka
Určite sa neoplatí často meniť poisťovňu.Raz bola na tom lepšia jedna,potom zase druhá poisťovňa.Ja som už roky poistená v bývalom Apolle /terajšej ,, Dôvere"/ a som s ňou spokojná,určite by som ju nevymenila za inú.O jej ústretovosti a kladnému prístupu k poistencovi som sa presvedčila hlavne keď som ochorela a nemala som žiadny problém s čakacou lehotou na operáciu, či výberom nemocnice a neskoršej starostlivosti. A tak je to našťastie dodnes...
ubka
S jednou poisťovňou to bude ako s s jedným obchodom na dedine, diktuje si ceny a podmienky, podľa mňa konkurencia je zdravá.
sovka62
Myslím si, že meniť poisťovňu sa neoplatí. Od začiatku som bola v Dôvere, asi po dvoch rokoch odmietli uzavrieť zmluvu s lekárkou, ku ktorej chodím s astmou (veď áno, astmatici sú veľmi drahí pacienti). Odvtedy som v štátnej, je to už viac ako desať rokov, nikdy som sa nestretla s lekárom, alebo zariadením, ktorému by to prekážalo.
Za seba môžem povedať, že som za jednu poisťovňu a to štátnu, ktorá by všetky platby okrem oprávnených nákladov na prevádzku posúvala do zdravotníctva.
Alebo nech podobný zákon, aký platí pre poisťovne, prijmú pre všetky oblasti podnikania. V praxi si to predstavujem takto: Každý občan Trnavy mi dá mesačne percentuálnu časť svojho príjmu. Ja ju prevezmem a občan potom môže prísť do niektorej našej predajne, kde mu za časť peňazí dám taký tovar a toľko, koľko ja uznám za vhodné a pre neho potrebné. Ostatné peniaze si nechám ako zisk. A prečo nie, takto to funguje v poisťovniach a je veľa ľudí, ktorým to nevadí, tak prečo by im to malo vadiť u mňa!?
marianna76
@ubka fajn, ja som ale chcela ako sa v nich teraz vyznať
@sovka62 fajn... toto si teda dobre napísala.... hm, ano poisťovňa by mala byť iné ako podnikanie.... mala by byť tu pre nás... hm... dík
ubka
@marianna76 tak ako pri všetkom .-) treba prelúskať všetky výhody-nevýhody a samozrejeme treba prihliadnuť na svoj zdravotný stav, ak už s tým človek vie počítať, tak ako píše napr. @sovka , že je astmatik, tak by som sa predovšetkým zaujímala, ako sa tá ktorá poisťovňa správa k astmatikom, alebo iným chronickým ochoreniam. Tak ako pri všetkom však môže prísť k pochybeniu, že to neodhadnem, ale vždy mám možnosť, /ak nie som dôchodca, tí musia zo zákona byť vo všeobecnej/ ,,a vyberiem si inú. @sovka , Vy si myslíte, že keby bola jedna poisťovňa, že nebude sa správať ako podnikateľský subjekt? ..ja si to nemyslím že bude, akurát si bude diktovať podmienky, na ktoré, či sa nám pacientom, to bude páčiť, či nie, musíme pristúpiť. Lekári sa žiaľ nevymenia, a ich myslenie zostane také, ako keď zarábajú na viacerých poisťovniach. Bohu žiaľ, pacient je tá krehká bytosť, ktorá na to doplatí vždy:-(
a osobne som sa stretla s lekárkou-očná, ktorá nemá zmluvu so Všeobecnou poisťovňou a je v regione sama, a tiež myslím v leviciach je to detská lekárka, dávali to v TV. Podotýkam znovu, je to môj názor, skúsenosť a vízia. Prajem Vám príjemné nedeľné predpoludnie..-)
brambora
Sukromne ZP si hrabu ludi aj ked o to nepoziadate. :D Moja kamoska, co je cely zivot poistena vo vseobecnej, sla raz lekarovi a ten jej povedal, ze je poistena v Union. Pozerala jak puk, ze urcite nie... A ono to bolo naozaj tak... Nejaka dobra dusa z Union sfalsovala jej podpis a dozvedela sa, ze zmluvu "podpisala" v Kosiciach a pritom byva v Bratislave. Podala staznost na nich... A nedockala sa ani ospravedlnenia a stalo ju to cas, peniaze a namahu si znova vsetko vybavovat... Takze moj nazor: Radsej ostat pri starej klasike. Okrada kazda ZP. Jedna v tom, druha v tom...
tinca
súhlasím s názorom @sovka , ja som sa raz oklamala a vrátila som sa do štátnej. Ja nemám žiadne problémy a dokonca, keď bola maminka vážne chorá VšZP jej preplácala všetko, aj zdravotné pomôcky.