Docitala som sa ,ze rebarbora pochadza z Ciny a Tibetu,na uzemie Europy sa dostala vdaka arabskym obchodnikom.Pouzivala sa ako liek v cinskom bylinnom liecitelstve, aj ako afrodiziakum.
Chut rebarbory je pomerne kysla,hlavne zelene casti rapika.Zapricinuje to vysoky podiel kyseliny jablcnej a citronovej.Pri konzumacii je vhodne rebarboru podavat s mliecnymi vyrobkami,nakolko niektore latky obsiahnute v rastline zabranuju vstrebavaniu vapnika a zeleza.Na druhej strane ma vysoky obsah vitaminov B(B3 ,B5)kyselinu listovu,vapnik,draslik,horcik,mangan a vlakniny.Pozitivne posobi na pokozku a kvalitu vlasov,ako aj na cinnost criev.Pacienti s reumatizmom,prekyslenym zaludkom , so zlcnikovymi a oblickovymi kamenmi ,by sa mali vyhybat tejto zelenine.
Rebarbora sa nikdy nekonzumuje surova!Mozno ju pouzit ako napln do buchiet , kolacov,kompotov,dzemov,ovocnych polievok.V slanej kuchyni sa pripravuje ako priloha k masu,alebo vysmazana v pivovom cesticku.
Jedla z rebarbory by sa mali konzumovat maximalne dvakrat tyzdenne,lebo pri castejsej konzumacii moze podrazdit zazivacie ustroje.
Naviac ja ich este osupem skrabkou na zemiaky, lebo mi vadia tie "motuzy" ktorych sa clovek nevie zbavit inac.