Rôzne

Zaujimavosti o rebarbore.

babav - fotkababav, 5. mája 2010

Docitala som sa ,ze rebarbora pochadza z Ciny a Tibetu,na uzemie Europy sa dostala vdaka arabskym obchodnikom.Pouzivala sa ako liek v cinskom bylinnom liecitelstve, aj ako afrodiziakum.
Chut rebarbory je pomerne kysla,hlavne zelene casti rapika.Zapricinuje to vysoky podiel kyseliny jablcnej a citronovej.Pri konzumacii je vhodne rebarboru podavat s mliecnymi vyrobkami,nakolko niektore latky obsiahnute v rastline zabranuju vstrebavaniu vapnika a zeleza.Na druhej strane ma vysoky obsah vitaminov B(B3 ,B5)kyselinu listovu,vapnik,draslik,horcik,mangan a vlakniny.Pozitivne posobi na pokozku a kvalitu vlasov,ako aj na cinnost criev.Pacienti s reumatizmom,prekyslenym zaludkom , so zlcnikovymi a oblickovymi kamenmi ,by sa mali vyhybat tejto zelenine.
Rebarbora sa nikdy nekonzumuje surova!Mozno ju pouzit ako napln do buchiet , kolacov,kompotov,dzemov,ovocnych polievok.V slanej kuchyni sa pripravuje ako priloha k masu,alebo vysmazana v pivovom cesticku.
Jedla z rebarbory by sa mali konzumovat maximalne dvakrat tyzdenne,lebo pri castejsej konzumacii moze podrazdit zazivacie ustroje.

@zareaguj


Diskusia k téme

sjuz
...obsahuje totiž kyselinu šťavelovú, a ani osoby s dnou, chorými obličkami a hnačkami by ju nemali jesť:)
honestka
A najlepsia kombinacia je vzdy s jahodami ci ako kompot, alebo v kolacoch. A kysnuty kolac s touto kombinaciou a drobenkou je vynikajuci!
Naviac ja ich este osupem skrabkou na zemiaky, lebo mi vadia tie "motuzy" ktorych sa clovek nevie zbavit inac.
bozulka
Už sa teším kedy ešte trošku podrasie a bude kysnutý koláč na plech s drobenkou.Nemám strach o svoje zdravie lebo jej máme málo tak max.2-3x xa sezónu.Ináč máte pravdu,hlavne ta kyselina šťavelová je potvora...
vodnicka
inak som citala nejaky recept, kde sa pouziva surova, rozmixovana s orechami ako napln do palaciniek, ale este som to neskusala..