Rôzne

Vyskyt medvedieho cesnaku

foska - fotkafoska, 11. apríla 2011

Mili Varechaci,
vcera som stravila s manzelom nadherny den v prirode, zbierali sme kadejake bylinky a dufali sme, ze narazime aj na medvedi cesnak. Zial bezuspesne. Prosim, nevie tu nahodou niekto, kde v okoli Trencina (TN-okres) by som ho mohla najst?

@zareaguj


Diskusia k téme

ernest
Treba skúsit skôr lúky ,polné cesty .....viem že sa vyskytuje v mestskom parku v Tovarnikoch (Topoľčany) len mam pocit že je trošku privčas.Raz sme robili tinktúru ,je to strašná sila ,ked si spomeniem na aromu aj teraz mi vykrúca nos za tretiu zákrutu,no pomáhal na 100 %.
marianna76
spravte si výlet k veterným turbínam - k vrtuliam trošku nižšie od trenčína a obci Cerová- časť Lieskové, a tam kúsok pod vrtulami ho je toľko, toľko.... vždy mi ho je ľúto, že sa nevyužije...
foska
Dik za tip, veru mam pocit, ze medvedi cesnak najdem az niekde od Noveho Mesta juznejsie. Tu asi nerastie. Mozno sa este niekto ozve :)
jatanika
@foska , možno aj rastie, ale bude vzácnejší... u nás na severe pri Bardejove je len na jednej chránenej lokalite.. čo ja viem... na juhu, zdá sa, je ho skutočne veľa...
aroooo
a ako sa dá odložiť na dlhšie:pokrájať a zamraziť ?
foska
@aroooo niekto robi tinkturu, no ja si ho chcem dat do mrazaku. Odkladam takto vela byliniek.
mariaklara
@aroooo , áno, dá sa zmraziť, dám na budúci týždeň recept - polievku, ktorý som mala z mrazeného medvedieho cesnaku. Listy pred zmrazením popreberám, umyjem, na obruse rozložím a vodu z listov odsajem papierovým obrúskom, potom na seba poukladám 10 ks lístkov, stočím a zviažem nitkou. Takto stočené listy rozložím na tácku a dám zmraziť. Zmrazené preložím do nádobiek a odložím naspäť do mrazničky.
betka11
mariaklara chcem sa spýtať akú má potom chuť,ja osobne mám skúsenosť s výrobou tinktúry,papaním čerstvého na chlebíku,dochutiť do jedla pred dokončením varenia miesto normálneho cesnaku,minulí rok mi kolegynka povedala,že na niektorej cz tv stanici varila pani ktorá používala naložený v olivovom oleji,tak som nazbierala a urobila ale niečo som pokašlala lebo mi to chutilo ako keby bolo skyslo,tu v ba ho máme na tony, kto máte možnosť si do záhradky priniesť kus zeme aj s cibulkami máte s časti postarané
hubata
Viem že v Ovsišti, pri dostihovej dráhe ho je plno. Len keď odkvitne, tak sa schová hlboko a nedá sa tak dobre vykopať, treba sa poponáhľať.
foska
Nejakym zazrakom som dostala od jednej tety par cibul cesnaku a i ked sa maju sadit vraj az na jesen, pichla som ich do zeme teraz, mozno sa ujmu. Tesim sa.
smorko
Prosím Vás, rastie aj niekde v okolí Martina? Ďakujem...
julko
Toto ponúkam z internetu:
Príprava šťavy z cesnaku medvedieho:
nazbierané listy postriháme na menšie kúsky a odšťavíme v odšťavovači. S ručným mlynčekom sa listy odšťaviť nedajú. Šťavu hneď umiestnime do chladničky v sklenej nádobe alebo v tmavej fľaši, kde ju držíme niekoľko mesiacov a postupne po kvapkách užívame. Teplota, pri ktorej šťavu uchovávame by mala byť okolo 4°C. Časom sa nám šťava vyčíri, na dne nádoby sa usadí zelený podiel listového farbiva. Užívame vyčírenú žltú šťavu nad touto usadeninou.
Ak šťavu zmiešame s 80% konzumným liehom v pomere: 1 diel šťavy a jeden diel alkoholu, časom získame tinktúru, ktorá bude oveľa viac odolnejšia voči znehodnoteniu a krátkodobo vydrží vyššie teploty uskladnenia, napríklad, ak si ju chceme vziať niekam, kde nemáme chladničku.