Mili Varechaci,
vcera som stravila s manzelom nadherny den v prirode, zbierali sme kadejake bylinky a dufali sme, ze narazime aj na medvedi cesnak. Zial bezuspesne. Prosim, nevie tu nahodou niekto, kde v okoli Trencina (TN-okres) by som ho mohla najst?
vpravo dolu je mapa výskytu
Príprava šťavy z cesnaku medvedieho:
nazbierané listy postriháme na menšie kúsky a odšťavíme v odšťavovači. S ručným mlynčekom sa listy odšťaviť nedajú. Šťavu hneď umiestnime do chladničky v sklenej nádobe alebo v tmavej fľaši, kde ju držíme niekoľko mesiacov a postupne po kvapkách užívame. Teplota, pri ktorej šťavu uchovávame by mala byť okolo 4°C. Časom sa nám šťava vyčíri, na dne nádoby sa usadí zelený podiel listového farbiva. Užívame vyčírenú žltú šťavu nad touto usadeninou.
Ak šťavu zmiešame s 80% konzumným liehom v pomere: 1 diel šťavy a jeden diel alkoholu, časom získame tinktúru, ktorá bude oveľa viac odolnejšia voči znehodnoteniu a krátkodobo vydrží vyššie teploty uskladnenia, napríklad, ak si ju chceme vziať niekam, kde nemáme chladničku.
vopred dakujem