Ahojte, rada by som vedela, čo si myslíte a aké máte informácie o tom, ako sa vyrábajú kvasnice a čo to vlastne za potravinový produkt je, keď je všade tak ospevovaný. Ďakujem za každý názor .
@zareagujAhojte, rada by som vedela, čo si myslíte a aké máte informácie o tom, ako sa vyrábajú kvasnice a čo to vlastne za potravinový produkt je, keď je všade tak ospevovaný. Ďakujem za každý názor .
@zareaguj
Netvoří žádné pravé myceliální struktury, pouze pseudomycelium, které se podobá koloniím jednobuněčných organismů.
Kvasinky jsou hojně využívány v potravinářství a biotechnologiích. Používají se například při výrobě vína, piva nebo chleba. Kvasinky pro kávu a kakao mají ale větší biodiverzitu.[1] Využívá se jejich schopnosti kvašení. Jsou ale mezi nimi i původci nemocí, jako je např. Candida albicans.
Kvasnice sú zmesou stoviek bakteriálnych mikroorganizmov. Obsahujú jednobunkové mikroskopické huby (Saccharomyces cerevisia) a iné živé kultúry, ktoré majú značný vplyv hlavne na trávenie. Najúčinnejším droždím je obyčajné kockové alebo sušené. Menej účinné sú pivovarské kvasnice.
obsahujú vitamín B a D, železo, meď, minerálne soli, enzýmy, vlákninu a esenciálne kyseliny.
Hnojíš kvietky izbové či vonku na záhone ?
Kvasnice, resp. droždie, sú v skutočnosti akýmsi živým organizmom, alebo zmesou mikroskopických živých organizmov. Obsahujú živé zlisované kvasinky Saccharomyces-cerevisiae, ktoré patria medzi jednobunkové huby, viditeľné len pod mikroskopom. Ich názov je odvodený od slova cukor /saccharo/ a od slova huba /myces/.Rod cerevisiae znamená v latine pivné.Čerstvá kocka droždia a jeho sušená varianta sú rovnako „živé“. Mnohí si mýlia kvások s droždím,aký je rozdiel medzi nimi a presnú výrobu kvasníc nájdeš tu detoxikujem.sk/a/kvasok-vs-drozdie-48/...
Hmm, tak toto sú fakt cenné informácie. Ďakujem pekne za ten link. Zaujímavé veci sú tam. Takže tie kvasnice nie sú až taká dobrota ako sa všade o nich píše. Nieje asi nad dobrý ražný kvások našich starých materí. Už iba taký chlebík pečiem :) ĎAKUJEM ešte raz !!!
fakt? mne to davali ako decku jest surove s jablkom...v jednej ruke drozdie, v druhej jablko ;-) Dnes sa mi pri tomto Tvojom komentari vynorila tato davno zabudnuta spomienka... Bol hlboky socik a nastastie mi to neuskodilo ;-)
Potravinárske droždie
Pekárske droždie (iné názvy: droždie, pekárske kvasnice, kvasnice) je masa, ktorá pozostáva z lisovaných a/alebo sušených určitých kmeňov z druhu kvasinka pivná (Saccharomyces cerevisiae), a ktorá sa používa na kysnutie cesta. Spomínané kmene rozkladajú cukry prítomné v ceste na oxid uhličitý a etanol. Iné kmene druhu kvasinka pivná sa používajú napr. ako pivovarnícke kvasnice. V minulosti bolo pekárske droždie získavané ako odpad pri výrobe piva, od 20. rokov 20. storočia sa na jeho výrobu používajú melasové zápary živých kvasiniek.
Ako ti to malo uškodiť? Ja si pamätám ako to jedli čerstvé mamičky na pôrodnici, keď sa im nechcela rozbehnúť tvorba mlieka. Nakoľko im to pomohlo neviem, ja som to neskúšala, ale rozhodne to žiadnej neuškodilo a ani ich bábätkám.