Varenie

Vianočné opekance

milina - fotkamilina, 23. decembra 2015

Varecháči, dajte radu ako dobre pripraviť tvrdé opekace. Kúpila som baliček opekancov a teraz rozmýšľam, či ich povariť, alebo napariť aby zmäkli? Mala som susedu, ktorá ma pred vianocami zásobovala čerstvými opekancami, ale sa odsťahovala. Prvýkrát som bola nútená ich kúpiť.

@zareaguj


Diskusia k téme

jeka
Ja robím pol.múka(1 kg),proste kysnuté cesto bez vajička.Dnes som dala aj trochu oleja(masla),ale inokedy robím bez neho.
jeka
AK sú tvrdé tak si prevarím vodu v konvici a zalejem ich v miske pod pokrievkou asi 2-5 min podla tvrdosti,alebo ich robím s kyslou kapustou ,tak ich dám nad hrniec s vodou a to tak,že naspod dám trocha teplej kapusty,potom opekance,zalejem maslom a na vrch zase kapustu a takto ich držím do večere,pekne zmäknú(mám ich asi pol až hodinu,podla toho kolko času mi zostáva).
evanaaa
@milina , netreba ich zohrievať, stačí zaliať horúcim mliekom, samozrejme po predchádzajúcom ochutení ( mak, med.....), hádam by malo stačiť.
izabella929
Vianočné opekance ma naučila robiť moja maminka.Robím ich vždy podľa jej receptu.Hladká múka,soľ,vajce, kvások a trošku oleja..cesto vymiesim, nechám dobre vykysnúť a potom formujem z neho dlhé paličky, ukladám na plech a upečiem..potom ich pokrájam na menšie kúsky, polejem vrelým mliekom, posypem makom, cukrom, prípadne polejem roztopeným medom, ak maslom..sú vynikajúce...
ria52
opekance s kyslou kapustou to co je za recept,mam uz svoje roky ale toto som este nepocula