Varenie

Vianočná polievka

elenamm - bez fotkyelenamm, 20. decembra 2013

Prosím vás ešte o tipy na vaše osvedčené vianočné polievky, do ktorých nejde kyslá kapusta ani voda z kyslej kapusty.

@zareaguj


Diskusia k téme

aretta
Asi sklamem, ale u nás každoročne aj morčací vývar s domácimi rezancami. To pre dcéru ktorá kapustnicu nikdy nejedla a nechce s tým ani začať :-)
gabriele
v okoli Trencina sa vari polievka z vodnice...sice zo susenej, ale da sa uvarit aj z cerstvej alebo mozno z bielej redkve...na masle oprazit muku, pridat cibulu, cervenu mletu papriku, cierne korenie, stipku rasce, zaliat vodou, pridat vodnicu, ryzu alebo krupy, osolit povarit...nasi susedia varia na vianoce hrachovu s korenovou zeleninou a druhi hubovu s krupami...a nasa dcera vari fazulovu s korenovou zeleninou a krupami
rea1
u nás sa varí šošovicová na kyslo so sušenými dubákmi a trochou kyslej kapusty. ale kapusta sa dá vynechať :-), lenže pre nás by to už nebola tá pravá "sviatočná" polievka.
pacik
U nás hrachová, s maslovou zásmažkou do ktorej sa pridá cesnak :-)
irenaw
hrniec číslo jeden: z rybacích hláv a mäsa spolu s koreninami a soľou uvaríme silný vývar. 2 diely mrkvy, 1 diel zeleru a 1 diel petržlenu očistíme a postrúhame na jemno. opečieme v hrnci číslo dva na masle. vývar precedíme a zalejeme ním zeleninu. krátko povaríme. pridáme smotanu rozmiešanú s lyžičkou cukru. necháme prevrieť a odstavíme. dochutíme citrónom. rybacie mäso oberieme a pridáme do polievky. na tanieri posypeme kockami žemle opečenej na masle. naša vianočná rybacia ;-)
rea1
@ir én, odkiaľ máš tento recepis? lebo ja ho mám zo starej francúzskej kuchárky a už roky robím túto polievku po 3 kráľoch. s malými zmenami: zeleninu časť postrúham nahrubšie, časť pokrájam na malé kocky (asi 2:1), pridávam aj 1-2 zemiaky na malé kocky, po uvarení ich trochu rozvidličkujem. neprisládzam, len citrónim a opečenú žemľu nahrádzam petržlenovou vňaťou. takto ju mám z tej kuchárskej knihy a je to polievka značky chlípe celá rodina i široké príbuzenstvo. :-) dokonca aj mamine susedy, staré panie, si zvykli rybacie hlavy a vnútornosti dať zmraziť, a po sviatkoch mi to mama prinesie a s rozpačitým úsmevom mi hovorí: vieš, babka rapotka a aj Julka sa pýtajú, či nespravíš tej rybacej polievky aj pre ne. aha, tu ti posielajú hlavy. no povedz, že nie. veď to sa nedá. tak varím ako pako v naj-naj-naj hrnčisku, či priam kotli a polievku roznášam v takých tých litrových čikoľkotomá kýblikoch od horčice a gréckeho jogurtu. čo už so mnou. doteraz som nepoznala nikoho, kto robí takúto rybovicu, tak som rada, že už hej. :-)))
ubka
U nás sa takáto polievka varieva roky rokúce akurát vždy zháňame aj ikry aby sa do nej nakoniec vložili.Mrkvu strúham a ostatné na malé kocočky.
Recept mám z kalendára Gazdinky .
irenaw
@rea1 Jani ja som ju "vymužila" či ako sa to povie z tejto strany ;-) s tým aj radu od svokruše ohľadom 1 čl cukru, ktorá zabráni zrazeniu smotany. to nie pre osladenie, v takom hrnčisku necítiť. korene tejto verzie ležia vraj kdesi na Záhorí. mliečie a ikry nedávam, to dávam do halászlé. vieš kto takúto ešte robieva? Matej Landl, varil ju v telke. viem o čom píšeš, tejto polievky sa nesmie variť malý hrniec, to je priam zákon. šťastie, že som obklopená rybármi :-))) pekné sviatky.
babidka
Hrachova zo sucheho hrachu , s cesnakom a susenymi hribami .U nas sa sice podava kapustnica s hribami a klobaskou , ale v niektorych rodinach sa varieva na Vianoce hrachova . Kto ma ake tradicie:-)
hubata
Na Záhorí neee.... ja ju teda nepoznám a ja poznám celé Záhorí a celé Záhorí pozná mňa. Švagrová síce varí aj rybaciu - ale len pre seba, lebo brat tvrdý Záhorák ju neľúbi. Myslím že to bude skôr oblasť Oravy, s malými obmenami v každej dedine.

Na Záhorí sú z kapusty chlapi hustí najmä v okolí Stupavy a Zohora. V okolí hl. mesta Záhoria Malaciek robia okrem dobrého zelá s kusiskem masa a dubákama niekedy aj šošovicovú polievku so zeleninou a údeným. To tí ktorí scú byt bohatí ...........
hubata
Ale recept od @rea1 a @irenaw ma zaujal tým že tam nejde paprika, je teda zrejme biela so smotanou, len sem-tam sa preháňa mrkvička. Ja by som skôr potrebovala radu ako čistíte dievčatá tie kaprie hlavy aby neboli v polievke kosti.... Ak ju precedíte, tak zasa ocedíte polievku aj s mäskom. Alebo používate na vývar plevelné rybky a pekné kúsky vhodíte do polievky len aby sa prevarili až nakoniec (tak ako pri halászlé?)..... Lebo toto ma nejako odrádza od varenia rybacej polievky.

No a do Troch kráľov času dosť, takže ak by ste boli ochotné sa podeliť s nami o recept, dopredu vám patrí moja vďaka.
elenamm
@rea1 šošovicová polievka so sušenými dubákmi ma zaujala. Nikdy som nejedla takúto polievku s hubami. Varíš ju klasicky na kyslo a huby pridáš na koniec?
@pacik @babidka môžete dať presné recepty? Pozerala som na vareche a je tu x receptov na hrachové polievky...všetkým ďakujem
evanaaa
Rybia smotanová polievka bola u nás tradícia, mala výbornú chuť, ale nič v nej neplávalo, ani rybacie kúsky ani zelenina, len opražená žemľa. Keď sa brat oženil a švagrina prišla k nám, podozrievavo ju ovoniavala a nechcela ochutnať, až keď videla, ako ju jeme, tak vzala lyžicu, že predsa len ochutná - a výsledok: mama jej musela dať recept na ňu, a naložiť jej za tanier, tak zmenila svoj názor na ňu a tiež ju varila.
babidka
Hrachova s hribami? Nic jednoduchsie:-) Hrach namocis den dopredu , uvaris /rozvaris na kasu/, pridas namocene a posekane hriby, pridas sol a cesnak . Nepridava sa ani muka ani zemiaky na zahustnutie , pretoze polievka zo sucheho hrachu zahustne aj "sama". Niekto pridava aj susenu majoranku a rascu , lebo u nas na vychode sa vravieva
"bo od hrachu - ric u strachu" :-)))
Ale polievka je to dobra , chutna .Na druhy den sa moze jest so zemiakmi "na supku" ako privarok . A kedze uz nie je post , tak si niekto prida do nej aj kusok udeneho :-)
tothka
Ja varím vždy šošovicovú s hríbami a sušenými slivkami, samozrejme na kyslo so smotanou, inú si na Vianoce nevieme ani predstaviť (pozri do mojich receptov).
archaa
skús moju vianočnú hríbovú, ktorú som najnovšie pridala :)
dobryhrncekvar
U nás je štedrovečerná rybacia podobne ako @irenaw. Najprv urobím rybací vývar z kaprovej hlavy a chvosta a kože bez šupín. Potom precedím vývar a oberiem mäso a pridám k vývaru. V druhom hrnci udusím na masle mrkev, petržlen, hrach, zalejem rybacím vývarom s rybacím mäsom a pridám veľa, veľa sušených dubákov...nakoniec sladká smotana. Nemá chybu, toto som jedla aj doma u rodičov a pokračujem v tradícii.
pacik
@elenamm dám do vody variť sušený hrach, keď je skoro mäkký, pridám zemiaky nakrájané na kocky (naše sa rýchlo uvaria, tak to musíš odhadnúť, aby sa dovarili s hrachom tak akurát spoločne) osolím, okorením. Množstvá musíš odhadnúť podľa počtu stravníkov. Medzitým si urobím z masla a hladkej múky zásmažku, pridám rozpučený cesnak a keď zásmažka pekne rozvonia, zalejem studenou vodou (primerané množstvo, aby bola zásmažka tak akurát hustá) a za stáleho miešania nechám prevariť. Pridám do hotovej polievky a nechám ešte všetko spolu chvíľočku prevrieť. Maslo a cesnak polievke dajú aspoň pre mňa skvelú chuť. Takto túto polievku varievala už moja mama. Prepáč, že píšem recept až teraz, ale nemala som čas chodiť na varechu. Pekné Vianoce...:-)
rea1
@elenamm , namočím šošovicu, namočím dubáky. po polhoďke zlejem dohromady, pozor, aby nebolo zbytočne veľa vody, stačí toľko, aby bolo všetko len zaliate a varím, aby sa všetko tak napolovicu uvarilo. potom pridám bobkový list, smotanu na varenie (ak treba, lebo som to prehnala s tekutinou, zahustím štipkou (!!!) múky) a dovarím. okyslím podľa chuti. písala som, že u nás sa do tejto polievky pridáva ešte aj kyslá kapusta. tú vyžmýkam, pokrájam (nemám rada fúzaté polievky), uvarím zvlášť a pridám do polievky až v konečnej fáze dovárania. vycedenú, bez vody, v ktorej sa kapusta varila.
@hubata , ja ti ten recept napíšem po sviatkoch, pohľadám ho a vydodám v presnom znení aj s mojimi dodatkami. to zas bude veľdielo. :-)) čo sa týka čistenia kaprích hláv, tak tie čistím tak, že hlavy, vnútornosti aj rôzne odrezky z rýb našvácam do hrnca, korenie guličkové i nové, bobkáč, spravím vývar, ten precedím cez husté sito a poďho pekne ručičkami opatrne a pozorne oberať a vyberať mäsko, ktoré potom, keď je zelenina takmer hotová, len nahádžeme do polievky. dávam do nej variť aj nejakú tú kocku filé a kúsok ryby od chvosta, ak sa mi zdá, že mäsa by perspektívne mohlo byť málo. čiže - čistenie systémom ža-ve-s, žádné velké sr**** (samocenzúra). :-)