Rôzne

Včera som varil(a),dnes budem vaiť...

stefanm - fotkastefanm, 31. mája 2010

Pre mňa nie je problém "ako" navarím ale "čo" navarím.Určite to poznáte!!!Mám chuť variť ale neviem sa rozhodnúť čo.To je základná otázka nás -kuchárov amatérov-.V reštauráciach majú predpísané , že v ktorý deň čo navaria a budú podávať.Ale mi si musíme jedlo nie len pripraviť ale aj "vymyslieť".Preto si myslím,že keby sme si stručne napísali čo sme napr.včera robili alebo čo budeme robiť dnes tak by nám to pomohlo.Sme tu vo veku keď sa staráme nie len o nás a naše "polovičky" ale (bohužiaľ alebo chvalabohu) aj o našich starkých alebo vnúčatka.A mozog je nastavený na stereotyp.Stále to isté len aby niečo bolo.Skúsme sa medzi sebou informovať (podľa možnosti) čo nás napadlo.Možno nám to pomôže.Veď nie vždy máme čas napísať recept alebo dokonca fotorecept.Ale poznáme jedla podľa názvov a keď niekto napíše : "včera som robil(a) zemiakové placky a fazuľovú polievku" tak nás to môže osloviť a môžeme zajtra urobiť to isté podľa seba.No a tie fantastické recepty ktoré si tu posielame budú ako "bonus".Čo vy na to???

@zareaguj


Diskusia k téme

jezibabka1
@stefanm dobre si to vymyslel:) takže - včera som robila slepačiu polievku (bez toho nedeľa nemôže byť) a bravčové v pivovej omáčke s tarhoňou, dnes som nevarila - dojedlo sa z nedeľe, a zajtra urobím fašírky a varené zemiaky :)
stefanm
nooo...o toto mi išlo . a kde je mila jezibabka rezeň???to si robíš len pre seba a každý deň???
evanaaa
Ten klasický rezeň som mala včera ja a zemiačky z rúry, dnes repete ( vždy v pondelok jeme to, čo bolo v nedeľu - sme len dvaja) a zajtra robím špagety s mletým mäsom v omáčke, ktorú sem raz dala sjuz a je výborná, už som ju raz robila. Bola to " omáčka na cestoviny ".
jezibabka1
@stefanm ja si robím rezne v týždni a ozaj väčšinu pojem ja:)))))) na nedeľu robím skôr mäsko na šťave, lebo naši majú také radšej:)@evanaaa idem kuk na tu omáčku, dík za inšpiráciu, moja dcera by jedla špagety denne:)
alena45
Včera som robila šalátovú polievku s hráškom a vyprážaný karfiol a dusené zemiaky na cibuľke. Poobede som robila bulaninu s višňami. Dnes na večeru budeme mať kurací perkelt s domácimi haluškami. Ten som uvarila už včera večer.
jerica
Sme len dvaja , keby bolo po mojom , pre seba , nemusela by som toľko vyvárať , lámať si hlavu čo budem, ale si lámem hlavu čo spravím , keď polovička príde , čo na tanier. @stefanm trafil si kliniec po hlavičke , včera som nevarila , mali sme od soboty , to bola paradajková polievka (moja zaváraná paradajková šťava)so syrom mocarella, druhý chod grilovaná cukina , stejk pravá hovädzia sviečková a k tomu rezance,také čo robím s posýpkou, nemala som zemiaky , nahradila som rezancami , poliala výpekom zo stejku a cukiny. No, ale som piekla (@egreska super recept!! plnené rohlíky)dve dávky, a fotila , fotila , ako a čo som napiekla , len nemám toľko času byť pri PC,aby som to sem nahodila.Príde ešte aj na to .
ches
@stefanm ,
To je dobry napad s tym dennym jedalnym listkom. Prave my nejde pridat foto, tak sa zapojim aspon s jedlom co som varila v nedelu a dnes.
Nedela:zugety s paprikou a por podusene, varene zemiaky s petrzlenovou vnatou a manzel na elektr.grile ugliloval file marinovane s konskeho mäsa-super, bolo chladne pocasie glilovat vonku.K tomu cervene vino: PINOT.
PONDELOK:Spagety s avokadom a tuniakom/vlastny recept.
vecera: zbytok na sedvici od obeda bez spagiet.
ches
opravujem:ugrilovane
grilovat vonku.
evusik
no u nás to boli cez víkend také kombinácie, v sobotu som piekla klobáskovníky a keďže mi zostala kyslá kapusta aj klobáska uvarila som kapustovú polievku - tú sme mali aj v nedeľu a k tomu som robila kuracie roládky na pare, zemiaky a zeleninový šalát. Dnes dojedáme od nedele a zajtra robím bryndzové halušky - dostala som na ne chuť.
sandratamer
Celý víkend som nevarila, v sobotu sme naháňali nábytok do nového bytu a v nedelu bola oslava u našich - bol rezník a pečené zemiačky, uhorkovo-paprikovo-paradajkový šalát s cibuľkou a šalát so zálievkou, a broskyňová torta. No a teraz pečiem papriku!!! :-)))) Zase trápim moje chuťové zmysly, už nech to je hotové!
ludka10
tiež mám občas " hlavybolenie", čo uvariť.
V sobotu som varila paradajkovú polievku so strúhaným syrom a zemiakove placky podľa čistinkinko receptu - boli výborné,
v nedeľu zeleninovú polievku s maslovými haluškami a pečené plnené kura s ryžou a zeleninovým šalátom,
dnes to bola hríbová omáčka s chlebom a práve som dopiekla ľahký jablkový koláčik.
Pred pár rokmi ma jeden kolega obdaril zoznamom 124 slovenských, ale hlavne vychodniarskych jedál - výborná pomôcka.
A ešte jedna výborná vec, ktorú už teraz veľmi nepoužívam, je jedálny lístok na celý týždeň. Ten sme kedysi, keď už boli deti väčšie, robievali v sobotu, alebo v nedeľu a bola to veľka pomoc nielen pri nákupoch, ale hlavne som sa už nemusela každý každý deň trápiť- čo zasa variť.
tinca
@alena dobrý typ už som dávno nerobila perkelt s haluškami a mám ho veľmi rada. Vidím, že paradajková omáčka cez víkend bodovala, keď mňa páli po nej záha, takže hneď musí nasledovať po jedení pirula.
sjuz
tak ja som piekla karé a ryžu, a dnes robím na večeru cigánsku z krkovičky v žemli s cibuľou, horčicou a pivom:))! Okrem toho pečiem ešte ten pivný chlieb z varechy :)k, a rajčinovú polievku. A na plechu mi kysnú croisanty z Kauflandu :))
sjuz
...no ale kde si to budeme všetko stále písať? SEM:))?
janazjarku
Ja včera kuracinkovú polievku /veľa zeleniny.mäska aj krky zvlášť kúpené ako bonus za hrsť petržlenovej vňate..pečené kuracie stehná..ozi viete, že ak pred dopečením hodíte opiecť neošúpané cesnakové strúčky je to sen ? a pečené nové krumple so šupkou..príloha kyslé malinké uhorky..
alena45
janazjarku, pečené cesnakové strúčiky - dávam ich asi z dvoch hlavičiek, to je fakt bašta.O tie sa vždy bijeme. Vždy keď dám hocijaké mäso do rúry, či kuracie, či bravčové,vždy ich tam prihodím. Prvýkrát som to videla v programe Jamie Oliviera.
alena45
Dnes mi prišiel synovec z Moskvy na tri mesiace a mám hlavu v smútku, lebo ten je iba rezne a pizzu a to ja skoro vôbec nerobievam. Zeleninu neje vôbec, polievky neje vôbec, do kelu. Teraz išiel von, zobral si peniaze, určite si kúpi kolu a nejaké sladkosti. Môjtybože, viem, že to sem nepatrí, ale toto nemdopadne dobre.
honestka
Dnes sme mali 1 ks peknej "panenky" (ak som dobre pochopila tu nazov - ze je to ten bravcovy "jazycek" tu ju volame "pork tenderloin "-cize brav. svieckova)? s jednoduchym z flase "Teriyaki Sauce" par ruzic broccoli, s dusenou ryzou a paradajkovo-cibulovym salatom. Bolo to hotove za 15 minut aj s ocistenim zeleniny.
@stefanm : VELMI dobry napad, ale mali by sme mat na to specialnu kolonku pod jednym nazvom pre lahke hladanie. Alebo to ostane tu v diskusii? Dakujem.
stefanm
...tak sa priznám aj ja!!Pretože som od rána chodil po lekárskych "kontrolách" (a myslím si,že viete ako to u nás u lekára chodí : -120min v čakárni,5min. u lekára,10E v lekárni!! a to všetko aspoň 2x do mesiaca!!!),tak som pripravil na obed jedlo u nás doma uvádzané ako "i n d i v i d á l n e " to znamená,že nech sa naje každý sam ako chce a kde chce.Ja som si zašiel do reštaurácie , nebudem tu rozpisovať čo som si dal , len napíšem jeden "postreh": zarazilo ma aké "porcie" v poslednom čase u nás ponúkajú.Veď to je ako pre "drevorubača".To som dojedal nasilu aby som nič nenechal veď som platil (bez piva) 4,20E.Ale fakt som si pokazil chuť tým,že som to dojedal "nasilu".Je tam síce možnosť to čo nedojete dať si "zabaliť" ale to je ďalších 0,70E.Vyzerám ako "lakomec" ale opak je pravdou.Ja si v reštauráciach alebo na salašoch a pod.nevyberám podľa ceny ale podľa toho na čo mám chuť a hoci to viac stojí a treba dlhšie čakať tak mi to nevadí , ale prečo do nás "pchajú" také množstvo zemiakov alebo ryže a pod.???Možno to mohla byť samostatná téma!!...No a na večeru som urobil zemiakový šalát a preto,že sa mi ohlásila aj dcéra s manželom tak som k tomu pridal aj fašírky z ovsených vločiek.....Dnes mám dosť času (nemám od manželky na "tabuli odkazov" žiadne príkazy) tak si urobím radosť a pripravím si šúľance s opraženou strúhankou!!A pre pani domácu budú v verzií "ópium" (s makom a cukrom).....no a ta samostatná kolonka by mohla byť!Ale...
egreska
my sme včera dostali taliansky strojček na cestoviny,tak ho dnes ideme pokrstit a spravíme si nejake cestoviny so smotanovou omačkou ,zeleninkou a šampionmi...
verka1
My sme mali tiež kurací perkelt s jemnými haluškami. Jeme ho už tretí deň, lebo som to akosi neodhadla. No a zajtra budú fašírky z tvarohom a zemiaková kaša.
Tinca, daj do paradajkovej omáčky mlieko a štipku škorice, nám to pomáha.
Sranda je, že tak ako sme rovnako prežívali detstvo, tak sa to s nami vlečie aj naďalej. V podstate to isté.
enge149
my sme mali vyprážaný syr "kravička"varené zemiaky s petržlenom,tat.omáčka a veľa zel.oblohy/čerstvá zel-./super tip syr kravička údený /má ho v akcii// COOP/klasicky obaliť a dať po jednom zamraziť do mrazničky/na tácku/aspoň 1 kg syra po 1 hod.podeliť do mikr.sáčku a už len vybrať kedykoľvek podľa chuti a zemiačky-blesková super pochúťka za pol.hod.aj zjedené,ja syr najskôr každý štvorec alebo oblžnik krížom prekrojím na dva trojuholníky a potom obaľujem,je to lepšie aj rýchlejšie/ak by sa náhodou nejaký začal roztekať rýchlo ho vyberiete/takto z mrazničky sa nemusí dvakrát obaľovať a nerozteká sa,dobrú chuť...
sjuz
alenka - s tým by som si hlavu nelámala - za takächvíľu ho neprerobíš:), a len si znepríjemnite spoločné chvíle:), poznám to osobne - manželova dcéra má taktiež obmedzený "jedálniček" a triafa ma z toho celkom slušne. Najprv som si z toho robila hlavu, ale teraz navarím, a keď nechutí, nezje. Dvojmo nevarím.
egreška - prosím ťa - a aký je strojček? práve sa chystám kúpiť, ale neviem dostať nejaký slušný, kvalitný - všetky majú umelé súčiastky, a také nechcem.... :)
šúľance by som si dala aj ja :) - robila som pirohy so slivkovým lekvárom a strúhankou a masielkom.
zitar
Syn doniesol v nedeľu hríbiky - tanečnice, u nás sa volajú špičky, tak som včera robila z nich polievku so zeleninou a mrveničkou
a k tomu bravčové mäso s korením gyros a ryžu. V nedeľu som
nevarila boli sme na slávnostnom obede u švagrinej. Mala výborné menu, slepačiu polievku, kuracie prsia s ananásom, syrom a čučoriedkami, kuraciu roládu a mnoho iných dobrôt.
sracz
Včera bol v Štátoch "memory day", boli sme doma obaja, tak som varil ako u nás v nedeľu - Raňajky: praženicu, ako odmenu za nedeľu; Obed: jemnú polievku z čínskej kapusty s ryžovými niťovkami a kúskami párkov, predjedielko = slovenské halušky s cottage cheesom a baby kôprom/maslo,škvarky/, hlavné = krevety special s lingvine (mám odfotené, spracovávam, recept pridám) ; večera = ovocná misa (červený a žltý melón, mango, jablko, banán a hrozno /prcuk, chianti, jamrum/).
sracz
.... aha, zabudol som na / dnes budem vaiť. Pracujeme obaja od 10,00 AM do 08,00 PM tak bude kurča v sáčku s natural ryžou a jablkovopomarančovocitrónovým kompótom.
stefanm
sracz - takže ste mali predlžený víkend.To poteší nie?Dúfam,že sa nestrápnim ale myslím si , že je to sviatok venovaný pamiatke vojakov korí prišli o život počas výkonu služby.Len neviem či to slávite všetky štáty naraz (federálne) alebo každý ma iný dátum....To tvoje denné menu je pekne "vystavané".Od ťažších "vaječných" raňajok cez sýtu polievku a predjedlo (zhodou náhod som halušky s takým istým syrom robil minulý týždeň ale bez kôpru) a pre mňa neznáme krevety (jedol,vlastne len ochutnal som raz v živote v Tescu pri "predvádzaní") až po "ľahúčku" ovocnú večeru.Na záver len drobná rada.Zajtra pred jedením nezabudni vybrať to kurča zo sáčku!!!...Ahoj.
bambulka51
@je žibabka1 ,tak ako sa má dcérka zlomenina v poriadku?Prajem všetko naj k MDD/dcérke/Ty si už veľká:)))))
jezibabka1
@bambulka51 Ty si zlato! včera sme boli na poslednej kontrole, všetko je v poriadku, len to blbé počasie....... chodím malú "venčiť aj za dažďa, ale dnes tak leje, že ešte aj v gumákoch mala vodu:))))) ale hlavne, že bola vonku:) malá posiela cmuk za prianie:) ale Ty by si mohla hodiť nejaký zážitok pod názvom napr.: " Kysucké varenie popri sťahovaní" :)
ches
Dnes sme mali na obed:bravcovu panenku na prirodno, varena mrkva, zemiakova kasa. A ako penzisti: pohar cervene vino.
Musime sa zohriat. stale prsi a je tu chladno.
zitar
Včera som varila šošovicovú polievku kysllú s párkami a placky zo suchého chleba. Dnes, to je ešte dilema, ale mám pripravené bravč. mäso nakrájané na kocky, ochutené soľou, korením a poliate olejom, tak ho asi udusím so zeleninou, pridám smotanu a prílohu urobím cestoviny.
stefanm
...ja dnes "kapustnicu" (už sa mi varia sušené hríby) . Manželka sa mi vrátila z dovolenky (od žabo a slimako-žrútov) a už mám "príkazy".Očistiť nádobu na kyslú kapustu!No a pretože tam bolo ešte trochu kapusty tak robím "kapustnicu".
verka1
Ja som dnes robila mäsové guľky v kyslej kapuste na český spôsob a k tomu varené zemiaky. Bude aj na zajtra.